Ana Sayfa / Makaleler / Türk Ticaret Kanunda Yapılan Son Değişiklikler

Türk Ticaret Kanunda Yapılan Son Değişiklikler

res9-300x200Hepimizin bildiği gibi yeni Türk Ticaret Kanunumuz ve onun  Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun” 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ticari hayat  yeniden düzenleyen  birçok önemli değişiklik getiren düzenlemeler içeren Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulanması ile internet sitesi kurma zorunluluğuna ilişkin hükümler hariç olmak üzere, 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Ancak, kamuoyunda çok tartışılan ve eleştirilen bazı düzenlemeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul Edilen 6335 Sayılı Türk Ticaret Kanunu İle Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yeniden düzenlenmiştir.

44 maddeden oluşan kanunda yapılan değişiklikler 6 başlık altında toplandı.

Bunlar;

  1. Şirket yöneticilerine yönelik bilgilerin her türlü belgede yer alması zorunluluğu,
  2. Ortakların şirkete borçlanma yasağı,
  3. Yönetim kurulu üyelerinden dörtte birinin yüksek öğrenim mezunu olma şartı,
  4. Bağımsız denetimin kapsamının çok geniş olduğu,
  5. Kanunda düzenlenen cezaların ağır olduğu,
  6. Adli para cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesi gerektiği ve sermaye şirketlerine getirilen internet sitesi kurma yükümlülüğünün kapsamının ve bu internet sitesinde bulundurulması gereken içeriğin geniş olduğu şeklinde sıralanabilir:

Bu konular dikkate alınarak 44 madde şeklinde TBMM’ de onaylanan değişiklik kanunu. 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda 16 başlık altında ve toplam 25 maddeyi ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda da 17 başlık altında, toplam 84 maddeyi kapsayan değişiklikler getirmiştir. Bu değişiklikleri soruya gerek kalmayacak şekilde yasa maddeleri ve kişisel yorumlarım ile oluşan özetler halinde konularına göre ayrı makaleler halinde aktaracağım.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Kurumların Vergisi Oranı Yüzde Yirmibeş

Bilindiği üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32. maddesinin birinci fıkrasında (2023 yılı ve izleyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir