Türkiye’nin Büyüme Oranları TUİK ve EUROSTAT Değerlendirmesi
Türkiye, % 3′ lük büyümeyle Avrupa ‘yı solladı. Eurostat’ın revize ettiği ilk çeyrek büyüme verilerine göre; % 3 büyüme oranıyla Türkiye‘nin durumunun Euro Bölgesi‘ne üye 17 ülkenin tamamından, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin de 26‘sından daha iyi olduğunu ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen ay Türk ekonomisinin ilk çeyrek büyüme rakamını % 3 olarak açıkladı. Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) revize ettiği 2013 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarına göre, yıllık bazda Euro Bölgesi ekonomisi % 1,1 ; AB ekonomisi ise % 0,7 daraldı. Bir önceki çeyreğe göre de Euro Bölgesin de Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) % 0.3, AB’de % 0,1 oranında küçüldü.
Eurostat ve TÜİK verilerine göre, ilk çeyrekte Türkiye % 3 ile Euro Bölgesi ve AB ortalamalarının üzerinde büyüdü. AB’nin bu yılın ilk çeyreğinde, yıllık bazda en fazla daralan ekonomisi % 5,6 ile Yunanistan oldu.
Söz konusu dönemde yıllık bazda Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomileri:
- Almanya % 0,3,
- Fransa % 0,4,
- İtalya % 2,4,
- İspanya % 2 daraldı.
Çeyrek bazda ise:
- Almanya ekonomisi % 0,1 büyürken,
- Fransa ekonomisi % 0,2,
- İspanya % 0,5 ve
- İtalya’da % 0,6 oranında daraldı.
AB üyesi ülkelerde 2013 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre en hızlı büyüyen ekonomiler % 6 ile Letonya, % 4,1 ile Litvanya, olurken, diğer hiçbir AB üyesi Türkiye‘den hızlı büyümedi.
ABD‘den yaklaşık 2 kat, Avrupa‘dan ise 5 kat hızlı büyüdük. TÜİK ‘in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre % 3 büyüdü.
Ülke ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde % 3.3 , 2. çeyrekte % 2.9, 3. çeyrekte % 1.6 ve 4. çeyrekte % 1,4 oranlarında büyüyerek GSYH’sini Avrupa ortalamasının üzerinde artırmıştır. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre dünyanın en büyük ekonomisi ABD % 1.6, Japonya ekonomisi ise ancak % 0,2 oranında büyüme kaydetti.
Avrupanın en iyi oteli Türkiyede biliyormusunuz?
Avrupa‘nın en büyük otel ve tatil değerlendirme sitesi Zoover, 2013 yılının en iyi otellerini açıkladı.
Yılda ortalama 45 destinasyonda 365 bin rezervasyon yapılan, 2 milyon değerlendirme yazılan Avrupa‘nın en büyük otel ve tatil değerlendirme sitesi Zoover’ın kullanıcıları tarafından seçilen oteller arasına Türkiye’den 25 otel girdi. Bodrum Torba Mevkin de ki 5 yıldızlı tatil köyü Işıl Club bu listede 10 üzerinden 9,5 ile en yüksek puanı aldı.
Işıl Club Bodrum’un geçmiş yıllardan Otelpuan.com’dan Gümüş Ödülü, uluslararası seyahat platformları Tripadvisor ve yine Zoover’dan mükemmellik ödülleri, FEE Blue Flag International’dan Mavi Bayrak, HACCEP’ten Altın Kalite ödülü, 4 kez First Choice Gold Award, 2 Öger Tur Mükemmellik Ödülü, Turop Türkiye’den ikincilik ve üçüncülükleri, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Ödülü, Bodrum Orman İşletmesi Çevre Ödülü ve Dünyanın En Güzel Koyları Birliği ödülü bulunuyor.
TUİK Verileriyle açlık sınırı araştırmasından ;
Türkiye‘de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 150 lira 95 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 156 lira 300 kuruş olarak belirlendi.
Memur-Sen tarafından Türkiye‘de dört kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar (açlık sınırı) bin 150 lira 95 kuruş, asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 156 lira 30 kuruş olarak belirlendi.
Memur-Sen‘in yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması‘na göre, bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre gıda maddesi fiyatlarında ortalama % 0,66’lık bir artış gözlendi.
Söz konusu aylar karşılaştırıldığında en göze çarpan değişimin % 35,83 artışla sivri biber, % 34,18 artışla çarliston biber, % 17,05 artışla patates, % 8,82 artışla dolmalık biber, % 6,18 artışla elma ve % 5,44 artışla tavuk yumurtası fiyatlarında oldu. Bununla birlikte gıda maddesi fiyatlarında Haziran ayına göre % 18,99 azalışla fasulye, % 13,95 azalışla salatalık, % 11,96 azalışla marul, % 8,06 azalışla kümes hayvanları (tavuk), % 6,64 azalışla semizotu ve % 4,57 azalışla kuru sarımsak fiyatlarında değişim yaşandı.
Giyim fiyatlarında ortalama değişim % 1,06’lık bir azalış olarak gözlendi. Giyim fiyatlarında haziran ayına göre en göze çarpan değişimin % 4,16 artışla iç çamaşırı (tek kadın), % 1,64 artışla ayakkabı tamiri (erkek), % 1,14 artışla kadın terliği ve % 0,64 artışla elbise dikiş ücreti (kadın) fiyatlarında oldu. Giyim madde fiyatlarında en göze çarpan düşüşler % 7,63 azalışla ceket (kadın için), % 6 azalışla etek, % 4,77 azalışla kadın gömleği ve % 4,47 azalışla erkek gömleği, erkek botu ve çocuk kazağının fiyatında gerçekleşti.
Isınma maddesi fiyatlarında ortalama değişim % 0,13’lük bir azalış oldu. Isınma madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin % 0,78 artışla tüp ücretinde gözlenmiştir. Buna karşın hiçbir ürünün fiyatında ise düşüş gözlenmedi.
Temizlik maddesi fiyatlarında ortalama değişim % 0,34’lük bir artış yaşandı. Temizlik maddesi fiyatlarında en göze çarpan değişimin % 3,19 artışla makyaj malzemeleri, % 1,52 artışla elektrikli epilasyon aletleri ve % 1,52 artışla kadınlar için kişisel bakım hizmetleri fiyatlarında oldu.
Ulaşım madde fiyatlarında ortalama değişim % 4’lük oldu. Ulaşım madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin % 95,56 artışla şoför eğitim kurs ücreti, % 3,88 artışla şehirler arası otobüs ücreti ve % 2,39 artışla mazot fiyatlarında oldu. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında en göze çarpan düşüşler % 1,65 azalış araçların tamirine ve bakımına ödenen ücretler (işçilik) ve % 1,56 azalış araçların tamirine ve bakımına ödenen ücretler (malzeme ve işçilik) ile % 1,38 azalış şehirler arası tren ücreti fiyatlarında gerçekleşti.
Mayıs ayında 450 firma ve kuruluşa çeşitli vergi istisnaları içeren yatırım teşvik belgesi verildi.Resmi Gazetenin 6 Temmuz tarihli sayısında yer alan yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımına ilişkin listeye göre, tarım sektöründe 6, madencilik sektöründe 28, imalat sektöründe 275, enerji sektöründe 13, hizmet sektöründe 128 firmaya çeşitli vergi istisnaları tanıyan yatırım teşvik belgeleri verildi.