Ana Sayfa / Kanunlar / İş Kanunu / SMS ile İş Sözleşmesi Sonlandırılabilir mi?

SMS ile İş Sözleşmesi Sonlandırılabilir mi?

nevzat-erdag-432-sms-ile-is-sozlesmesi-yapma

Bilindiği gibi belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmesi işçi veya işverenin tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilmesine fesih denir. İşçi Ve İşveren Açısından İş Akdinin Feshi makalemde fesih şartlarını yargıtay kararları ışığında ayrıntılı açıklamış idim.

Şimdi; teknolojinin çığ gibi hayatımıza girdiği bir dönemde dijital yollarla e-posta veya cep telefonuna sms mesajı göndererek işçinin hizmet akdinin sonlandırıldığını görmekteyiz. Bu yazımda iş hukukumuz açısından cep telefonuna gelen mesajla iş akdinin sonlandırılmasının mümkün olup olmadığını anlatacağım.

4857 sayılı İş Kanunu’na göre; belirsiz süreli sözleşmelerde taraflardan biri öteki tarafa bir süre vererek fesih bildiriminde bulunabileceği gibi, belirsiz veya belirli süreli olan sözleşmelerde haklı bir nedenin varlığı halinde süre vermeksizin fesih bildiriminde de bulunabilir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 109. maddesinde; “Kanun’da öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir..” hükmü yer alsa da, yazılı şekil geçerlilik şartı değil ispat şartıdır. Ancak, iş güvencesi kapsamına giren işçilerin iş sözleşmelerinin feshinde uygulanacak usulü düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesinde; “İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.”  hükmüne yer verilmiştir. Bahse konu kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, iş güvencesi kapsamında yer alan işçilere yapılacak fesih bildirimlerinin yazılı olarak yapılması geçerlilik şartı olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, yazılı şekil şartına uymamak feshi geçersiz kılmaktadır.

Fesih bildirimi kural olarak, belirli bir şekle tabi değildir; fesih beyanında bulunan taraf, sözleşmeyi sona erdirme iradesini diğer tarafa sözle veya yazı ile beyan edebilir. Ancak, bu kuralın bir istisnası olarak, iş güvencesi kapsamına giren işçilerin iş sözleşmelerinin feshine ilişkin bildirimin yazılı olarak yapılması şarttır. Ancak, yazılı olarak yapılması açıklamasından sadece yazılı bir metin akla gelmemelidir. e-Posta ya da cep telefonu mesajı da elektronik ortamda yer alan birer yazılı belge niteliğindedir. HMK 199.maddesine göre SMS elektronik ortamda bir belge olarak kabul edilir. Dolayısıyla, e-Posta ya da mesaj yoluyla da fesih bildiriminde bulunulabilir.

Ancak, bu yöntemle yapılacak fesih bildiriminin geçerliliği açısından bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Öncelikle, e-Posta adresinin ya da mesaj gönderilen numaranın fesih bildirimi yapılacak olan muhataba ait olması gerekmektedir. Fesih bildiriminin yapıldığı e-Posta adresinin ya da telefon numarasının işçiye ait olmadığının ortaya konulması halinde yapılan fesih işlemi geçersiz sayılacaktır.
  • Fesih bildirimine ilişkin gönderilen e-Postanın ya da mesajın ve bunların iletildiğine dair iletim raporunun birer örneğinin işçi özlük dosyasında veya elektronik ortamda saklanması gerekmektedir.
  • e-Posta ya da mesaj yoluyla yapılacak fesih bildirimlerinde objektif iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayan yer ve zamanda fesih bildiriminde bulunulması gerekir.
  • Fesih sebebi açık bir şekilde sms veya mailde açıklanmış olması gerekir.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Esas: 2005/10582, Karar: 2006/11292 İçtihat

İhbar ve ihtarların geçerliğine dair sayılan şekiller (noter aracılığıyla-iadeli taahhütlü mektupla-telgrafla) ispat şartıdır. Taraflar arasında yapılan sözleşme ile ihbar ve ihtarların geçerliğine dair başkaca yazılı şekil şartları kararlaştırılmışsa bu şekilde yapılan ihbar ve ihtarlar da geçerlidir. E-mail yolu ile yapılan fesih ihbarı diğer tarafça kendilerine ulaşmadığı, içeriğinin fesih olmadığı gibi nedenlerle inkar edilmediği sürece iş bu şekilde yapılan fesih ihbarı da muteberdir.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

11 yorumlar

  1. Iyi aksamlar hocam ben huzurevinde taseron bir firmaya bagli temizlik gorevlisiyim aslinda universite mezunuyum ama issizlikten kaynakli neyse sorum su su an is yerinde 1 yilim doldu dogumdan dondum ve is yerinde haksiz yere tutanak yazdilar bende savunma yazdim simdi ihtar da buluncaklarmis yazili beni kac tutanak yada kac ihtar sonucu isten cikarirlar cikartirlarsa tazminat verirlermi tutanak sebebi bulundugum katin temizlenmemesi ama bana sol taraf sag taraf baska arkadasin bana ait degildi onun herkezle arasi iyi ben kimseye el pence durmuyorum hamileyken camasirhanede calistim sepet tasimam istendi kabul etmedim 28 haftaliktim bundan dolayida sozlu ihtar aldim gebelik boyunca hast.kontrollerime gidince yerime calisma istendi yasal olarak kabul etmedim bana herkez bahane ariyor cikartmak icin ben bu durumdan cok zor durumdayim ne yapmam lazimbana yardimci olursaniz cok sevinirim.kolay gelsin

    • Merhaba Nafiye hanım, yazdıklarınızı dikkatle okudum. İşinizi yaparken ciddiyetsizlik olabilecek bir husus algılamadım işveren tutanak tutabilir bu durum tek başına sizi işten çıkartması için yeterli değildir çıkartsa bile hakedişleriniz için hukuki yollara müracat hakkınız var. Size önerim işiniz ile alkalı yazılı emirleri dikkatle uygulayın ki işveren veya temsilcisine gerekce oluşmasın

  2. Mrh.Nevzat Bey,Yukarıda yapmış olduğunuz yorumlara istinaden size bir fikir danışmak isterim.Çalışan bayram tatili esnasında şefine telefon ile arayarak tatilde şehir dışında olduğunu ve mazeretini bildirip tatilden sonraki gün için 1 günlük izin isterse(Kaldı ki bu çalışan yıllık izin kullandırılmadan çalışan bir işçidir) ve şefi tarafından izin verilmedikten sonra başka bir çalışana başka bir neden veya sebep bildirmeden sadece”İŞİ BIRAKIYORUM!! diyerek mesaj atarsa bu İSTİFA yerine geçermi ve olaydan 2 gün sonra noter kanalı ile ssk dan alınan 3600 gün yazısını işverene gönderirse Kıdem tazminatına almaya hakkı varmıdır?Cevaplarsanız çok sevinirim

    • Taner bey merhaba,
      anlattığınız vaka enteresan bir durum.
      işcinin mazeretsiz ve izinsiz işe bir gün gelmemesi tek başına fesih sebebi olamaz
      işcinin işveren veya işveren temsilcisi dışında birine işi bırakacağım beyanı istifa kabul edilemez bu gerekcelerle işciyi işten çıkartmak işvereni haklı kılmaz işcinin işten çıkışı yapılmamış ise 15 yıl 3600 günü beyan ederek yapılan fesih halinde işcinin kıdemi ödenmek zorundadır.
      fakat bu beyandan önce işcinin çıkışı yapılmış ise öncelikle dava konusu yapılması gerekir

  3. İyi Akşamlar Nevzat bey ; Yukarıda yer alan yorumlarınız doğrultusunda çalışanın SMS ile sadece ”İŞİ BIRAKIYORUM” demesi İSTİFA yerine geçer mi?Fesih bildirimini 2 gün sonra noter kanalı ile gönderdiğinde ve 3600 gün yazısını eklediğinde geçerli fesih olurmu?Cevaplar iseniz çok sevinirim.

    • Taner bey merhaba,
      şirketin adınıza tahsis ettiği tescilli mail adresinden işi bırakıyorum cümlesi yuvarlak bir cümle işveren bunu istifa olarak kabul edip işten çıkışınızı yapar ise bu tarihten sonra kıdem almanızı hakeden bir 15 yıl 3600 gün yazısı gibi durum söz konusu olur ise bu dava konusu olabilecek bir durumdur ve mahkeme kararı esas olacaktır

  4. Mehmet ÖZDEMİR

    Nevzat bey merhaba.
    Çalıştığım iş yerinden rahatsızlığım sebebiyle üzerime yapılan baskı sonucu sms yoluyla istifa dilekçesi yazdım bir kaç gün daha işe giderek artan ağrılar nedeniyle kısmi felç olarak yataktan kalkamadım iş yerine tekrar yardım mesajı attım fakat patronun işten çıkarıldın msj nı aldım kendi çabalarımla başka bir ilde bel fıtığı ameliyatı oldum ameliyat sonrası platin takıldı iş yeri beni 01/04/2017 günü itibariyle işten çıkarmış fakat benim raporum hastane yatış 20/04 / 2017 taburcu 02/05/2017 rapor 03/05 de başlayıp 45 gün ssk ödeme yapmıyor ne yapmalıyım hayırlı çalışmalar Teşekkürler

    • Mehmet bey merhaba Allah acil şifalar versin işten çıkış tarihinizden sonra hastane ve rapor olduğu için sgk rapor bedellerini ödemez istifa ettiğinizi yazmışsınız buda haklarınızın kaybına sebep olmuş bu durumda fazla yapabileceğiniz birşey görmüyorum malasef

  5. Merhaba, işten çıkmadan önce farklı bir firma ile sözleşme yaptım. Bu iş yerine de WhatsApp yoluyla işten çıkmak isteğimi yazdım. Ama hiç bir fesih, ibraname, dilekçe falan yazmadım. İş yeri de sigorta çıkışımı yapmış. Ben şimdi bu iş yerinden kıdem tazminatımı alabilir miyim? Hiç bir evrak imzalatmadıkları için.

    • Merhaba Adınıza kayıtlı size ait olduğu bilinen bir telefon numarasından çalışmayacağınızı beyan eden bir gönderim istifa dilekcesi anlamına gelir bu durumda istifa beyanından sonra işveren ihbar tazminatını ödeyerek hemen veya ihbar süresinin sonunda işciyi işten çıkarırsa kıdem hakedilmeyeceği için kıdem tazminatı ödenmez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir