Mart ayı, Gelir Vergisi açısından önemli bir aydır. Gelir Vergisi’ne tabi gelir elde edenler, bu gelirlerini izleyen yılda beyan edip, vergilerini ödemek zorundadırlar. Beyan dönemi 2 Mart’ta başlayıp, Mart sonuna kadar devam eder. Peki, kimler beyanname verecek, hangi gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor? Önemli tarihler nedir? Bu ve buna benzer soruları bu makalemde kısaca cevaplayacağım.
İkametgahı Türkiye içinde bulunanlar ve bir takvim yılı içinde 6 aydan fazla devamlı Türkiye’de oturanlar 2019 yılı içerisinde elde ettikleri kazançlar ile ilgili vergilendirilir.Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden Dar Mükellefiyet şeklinde vergilendirilir. Vergiye Tabi Gelirlerini Beyan Edecek Kişiler Ticari kazanç elde edenler, zirai kazanç elde edenler, ücret geliri olanlar, serbest meslek geliri olanlar, gayrimenkul sermaye iradı olanlar, menkul sermaye iradı elde edenler, arızi kazanç elde edenler, değer artış kazancı elde edenler beyanname verecektir. Beyannameler Ne Zaman ve Nereye Verilecektir? Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, mükelleflerin bağlı bulundukları Vergi Dairesine verilecektir. 31 Mart 2020 beyanname verme son günüdür. Tahakkuk eden vergilerin; Yıllık Beyannameye Dahil Edilen Gelirlerden Yapılacak İndirimler Nelerdir? Yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlere ilişkin indirimler Gelir Vergisi Kanunu ile diğer kanunlarda belirtilmiştir. Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıda belirtilen indirimlerin yapılabilmesi için, yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
- Hayat / şahıs sigorta şirketlerine ödenen primler,
- Eğitim ve sağlık harcamaları,
- Bağış ve yardımlar,
- Sponsorluk harcamaları,
- Doğal afetler ile ilgili ayni ve nakdi bağışlar,
- Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar,
- Bireysel Katılım Yatırımcısı İndirimi (6327 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununa eklenen Geçici 82. maddeye göre yapılacak indirim)
- Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hakkında Kanuna göre kurulan Ajans ile EXPO 2016 Antalya Ajansına yapılan nakdi ve ayni bağış ve yardımlar
- Diğer kanunlara göre tamamı indirilecek bağış ve yardımlar.
01 Ocak 2019 tarihinden itibaren elde edilen gelirler için verilecek yıllık gelir vergisi beyannamelerinde, bireysel emeklilik dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin beyan edilen gelirin %15’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir. İndirim konusu yapılacak tutarın hesaplamasında beyan edilen gelir olarak, Yıllık Gelir Vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutar esas alınacaktır. 01 Ocak 2020 tarihinden sonra bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ise indirim konusu yapılamayacaktır.
Aşağıda belirtilen şekilde yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir. “Küçük çocuk” tabiri ile, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan, 18 yaşını veya tahsilde olup, 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.
Sınırlı İndirilecekler: Gelir vergisi mükellefleri, genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 5’ini (kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki illerde zikredilen kurum / kuruluş, dernek veya vakıflara yapılan bağış ve yardımların yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 10’unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilir. Sınırsız indirilecekler:
3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; Doğal Afetler ile ilgili Ayni ve Nakdi Bağışlar Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı indirim konusu yapılabilecektir. Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Ticari faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlara Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 121 inci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde, yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i ödenmesi gereken gelir vergisinden indirilir.
10 Şubat 2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 6663 sayılı Kanun’un 1. maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmişti. MÜKERRER MADDE 20- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır Bu istisnadan yararlanabilmek için; Diğer Kanunlara göre tamamı indirilecek Bağış ve Yardımlar Nelerdir? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun Kuruluşu Hakkındaki Kanun, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Kanunu, Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu ve İlköğretim ve Eğitim Kanununa göre yapılan ayni/nakdi bağışların ve yardımların tamamı indirilebilecektir. Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın, varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır.