Ana Sayfa / Etiket Arşivleri: Yargıtay Kararı

Etiket Arşivleri: Yargıtay Kararı

Maaş Üzerinde Birden Fazla Haciz Varsa

Bu konu çok merak konusu olan bir husus konu Yargıtay 12. Hukuk dairesinin bir kararında şu şekilde izah edilmiştir. T.C. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E. 2015/24174k. 2016/1687T. 21.1.2016

Devamını Oku »

İş Kazasında Manevi Tazminat Hakkı Var mıdır?

Değişen teknoloji, sanayi, bilim sonucu iş kazası veya meslek hastalığına dayanan davalar giderek artmakta. Buna bağlı getirilen yasal düzenlemelerle işverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alma ve işçinin kişisel değerlerini koruma yükümlülüğü ile oluşan zararları tazmin sorumluluğu da artmaktadır. Hizmet sözleşmelerinin diğer sözleşme türlerinden en önemli farkı; işçinin, işverene bağımlı …

Devamını Oku »

Çalışan İsterse Bayram Tatilini Uzatabilir mi?

Her bayram olduğu gibi geçtiğimiz ramazan bayram tatilinde de sigortalı çalışan okurlarımızdan “tatilimi hafta sonuna kadar uzatırsam ne olur?” soruları çok fazla geldi. Bu yüzden de bu haftaki makalemizde iş kanunumuz açısından çalışanlarımızın bayram tatili ile ilgili sorularını kısaca açıklamak istedim.

Devamını Oku »

Patron, Yıllık İzin Kullanmayıp Parasını Alabilir miyim?

Yıllık izin hakkı bir dinlenme iznidir. Bir yıl boyunca çalışıp, izne hak kazanan işçinin bu hakkını kullanması ruh ve sağlık durumu açısından önem taşır. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve tek taraflı olarak feragat edilemez. Anayasanın 50. maddesi doğrultusunda yıllık izin, İş Kanunu 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 …

Devamını Oku »

Bankalar Artık Nakit Çekim Ücreti Alabilecek

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/1078 esas 2015-4198 no.lu kararında;  kredi kartından çekilen nakit avans komisyonunun iadesine ilişkin istemin reddine karar verdi. Kararda, “kredi kartından çekilen nakit avans komisyonunu, hukuka uygun buldu”.  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’na göre çıkarılan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te; ücret alınması mümkün …

Devamını Oku »

Basın İş Kanununda Ücretin Ödenme Şekli

4857 sayılı İş Kanununa tabi işçilerde ücret çalışıldıktan sonra ödenmekte, ancak aksine sözleşme yapılabilmektedir. Fakat, Basın İş Kanunu madde 14 uyarınca kararlaştırılan ücret her ay peşin olarak ödenir. Kıdem, İhbar Tazminatında Esas Alınacak Ücret Basın İş Kanununda kıdem ve ihbar tazminatında ücretin şekli belirtilmemiştir. Fakat konu hakkında yargı kararlarına baktığımızda Yargıtay 9. …

Devamını Oku »

Basın İş Kanununda Yıllık Ücretli İzin

Basın İş Kanunu, yıllık ücretli izin sürelerini günlük mevkutede çalışanlar ile günlük olmayan mevkutede çalışanlar için ayrı ayrı düzenlemiştir. Günlük mevkutede çalışanlar için en az 1 yıl çalışmış olması kaydıyla, her yıl için 4 hafta ücretli izin öngörülmüştür. Yargıtay 9. HD, T 28.02.2001, E 2000/228, K 2001/3606 no’lu kararın da : hizmeti …

Devamını Oku »

Fazla Çalışmada İşçi Onayı Gerekir mi?

Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, 2 aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma …

Devamını Oku »

Kişinin İzni Olmadan Facebook, Twitter ve Sosyal Medyadaki Resmini Kullanmak Suç mudur?

Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 52. maddesinde “eseri sunmak ve eseri yayınlamak hakkı sadece eser sahibine verilmiş ve bu hakkı sadece yazılı bir sözleşme ile bir başka şahıs veya kuruluşa (sözleşme maddeleri içeriğine göre oluşacak şartlarla) vermesi” belirtilmiştir. Bu sebeple ilgili hak sahiplerine ulaşarak izin alınması gereklidir. Eser sahiplerine ait …

Devamını Oku »

Çalışana Yüksek Maaş Yazısı Vermek Patronu Zora Sokar mı ?

Anayasamızın 55. maddesin de ücret “emeğin karşılığıdır” denerek tanımlanmış ve devamında “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” tanımlaması ile güvence altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunumuzun 32. maddesinde ise “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü …

Devamını Oku »