Maliye Bakanlığı, vergi incelemelerinde mükellefin elini güçlendirecek, haklarını artıracak yönetmelikleri, 25 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’nin 29868 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yönetmeliklerde mükellef lehine birçok maddede göze çarpmakta yönetmeliklerdeki maddeleri inceleyecek olursak:
Devamını Oku »Zarar Eden Firma Matrah Artırımıyla Denetimden Kurtulabilir mi?
6736 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisinde matrah ve vergi artırımı uygulamasına imkan vermektedir. Matrah ve vergi artırımında bulunabilecek mükellefler yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri 2011, 2012, 2013, …
Devamını Oku »Dikkat, Vergi Affı Geliyor!
İşte Yasanın Tüm Detayları Birçok kişinin merakla beklediği vergi affı somutlaştı. 22.07.2016 günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan bazı alacakların yeniden yapılandırmasına ilişkin 14 maddeden oluşan kanun teklifi, sadece vergi affı değil stok, ortaklar cari, dava aşamasındaki borçlar, SGK borçları da olmak üzere geniş bir alanı kapsamaktadır. Yasa tasarısını …
Devamını Oku »Bilerek Veya Bilmeden Sahte Fatura Kullanmada Ceza
Son zamanlarda vergi incelemesine giren birçok firmanın karşılaştığı şeylerden biri sanırım bilmeden sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanılmasıdır. Bu durum firmalar açısından hem ceza gerektirirken bazı hallerde firmaların özel esasa tabi firma işlemi görmesine de sebep olabilir. Vergi incelemesi yapan müfettişin, belgenin bilerek veya bilmeden kullanıldığı yolundaki kanaati firmanızın alacağı …
Devamını Oku »Ey Girişimci, Vergi Müfettişi Risk Analizinden Dolayı Şirketini İnceleyebilir!
Türkiye’nin vergi sistemi değerlendirildiğinde, mükelleflerin vergiye yönelik gönüllü uyumlarının düşük olduğu ve kayıt dışı ekonominin boyutlarının gitgide büyüdüğü görülmektedir. Bu noktada, vergi gelirlerini arttırmak için mevcut vergi mükelleflerine ek külfet getirmeden, vergi gelirlerini arttırmanın yollarını aramak gereklidir. Ülkemizde vergilerin bütçemizin % 83,2’lik bir kısmını oluşturduğu göz önüne alındığında, ödenen vergilerin …
Devamını Oku »Ey Girişimci “İyi Mali Müşavir Az Vergi Ödetendir” Diyorsan Bir Daha Düşün !!!
Uzun süredir yaptığım mali müşavirlik mesleğimde yüzlerce firma kurdum; yüzlerce girişimciye danışmanlık verdim. Ve bu konuda gördüğüm girişimcilerin muhasebe konusunu önemsemedikleri sadece işlerine odaklandıkları bu yüzden de sonradan ciddi sorunlar yaşadıklarıdır. Bir girişimcinin temel hatları ile muhasebe ve vergi ile alakalı konulara hakim olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü girişimcinin işinin gereklerinden …
Devamını Oku »Vergi İncelemesi Nedir ? Neden Vergi İncelemesi yapılır ?
Ülkemizde vergiler, temelde beyan esasına dayanmaktadır. Mükelleflerin beyanname ile vergilerini bildirmesi esasına dayanan bu sistemde, yapılan beyanların doğruluğunun incelenmesi gerekliliği doğmaktadır. Beyanların incelenmesi suretiyle; Bir yandan fiilen var olan, diğer yandan da potansiyel olarak oluşabilecek vergi kayıp ve kaçağı önlenebilir. İnceleme sonucunda, tespit edilen vergi kayıp ve kaçağı dolayısıyla …
Devamını Oku »