İş Kanunu’muzda çalışanların yıllık izinlerini kullanması ile ilgili sınırlayıcı bir husus olarak karşımıza çıkan, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 6. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “en çok üçe bölünebilir” ibaresi bulunmaktadır. Bu ibare, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 18 Ağustos 2017 Tarihli ve 30158 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan “Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nde Değişiklik …
Devamını Oku »Çalışan İsterse Bayram Tatilini Uzatabilir mi?
Her bayram olduğu gibi geçtiğimiz ramazan bayram tatilinde de sigortalı çalışan okurlarımızdan “tatilimi hafta sonuna kadar uzatırsam ne olur?” soruları çok fazla geldi. Bu yüzden de bu haftaki makalemizde iş kanunumuz açısından çalışanlarımızın bayram tatili ile ilgili sorularını kısaca açıklamak istedim.
Devamını Oku »Geçici İşçi ve Evden Çalışma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
6715 sayılı İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun, 6 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletilerek, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara verildi. Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi …
Devamını Oku »İki Yerde Sigortalı Çalışmanın Şartları Nelerdir?
İki İşte Çalışmanın Yasal Dayanağı Halen bir işte çalışan işçi, asıl işinin yanı sıra yan iş niteliğinde olan ikinci işte çalışmak veya aynı şekilde emekli maaşının düşük olması sonucunda, ekonomik sıkıntı çeken emekli işçi tekrar çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle ülkemizde başka işte çalışma yaygınlaşmaktadır. Ancak “Başka işte çalışma” İş Kanununda düzenlenmemiştir. …
Devamını Oku »Patron veya Müdür Kafasına Göre İşinizi Değiştirebilir mi?
Nevzat Bey Merhaba, Ben, otomotiv sektöründe 20 ay müşteri ilişkileri sorumlusu olarak çalıştım. Servis ve satış müşterilerinin memnuniyet ve şikayetleri ile ilgilenip, müşteri araması yapıyordum. Fakat satış müdürü resepsiyonu desteklememi istedi. Ben senin geçmeni istiyorum işini yapmayacaksan çık git dedi. Bunun üstüne gitmeyeceğimi, işimi yaptığımı resepsiyon yüzünden böyle diyorsanız bir daha …
Devamını Oku »Sorularla İhbar Tazminatı
Süresi belirli olmayan sürekli hizmet akitlerinin İş Kanununda belirtilen esaslara uyulmadan sona erdirilmesi halinde işi terk eden işçi ya da işçinin işine son veren işveren aynı maddede belirtilen bildirim önellerine (iş akdinin feshedileceğinin belli bir süre önceden bildirilmesi) ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek durumunda kalacaktır. Bu şekilde ödenecek tazminat uygulamada …
Devamını Oku »Yargıtay Kararları İle İhbar Tazminatı
T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 29.01.2014 tarihli 2011 / 52614 Esas 2014 /2342 nolu kararında: Somut olayda; işveren tarafından, birkaç kez sert şekilde uyarıldığı anlaşılan davacının bunu hak etmediği düşüncesiyle iş yerinden ayrıldığı ve iş akdinin davacı tarafından sona erdirildiği, haksız ve usulsüz feshe muhatap olan tarafça talep edilebileceği göz önüne …
Devamını Oku »Çalışanın Ücretinin Banka Kanalı ile Ödenmesi Yeterli midir?
Yasal mevzuatımıza göre; 10 kişinin üzerinde çalışanı olanlar ücretleri açılacak özel ücret hesabına yatırmak zorundadır. Kanunlarımıza göre ücret kavramı şu şekilde açıklanmaktadır: Anayasanın 55/1 maddesinde ücret, “ücret emeğin karşılığıdır.” 4857 sayılı İş Kanunun 32. maddesinde “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya 3. kişiler tarafından sağlanan ve para ile …
Devamını Oku »Regli Ağrısı Nedeni ile İzin Alan Kadın İşçi İşten Çıkarılabilir mi?
Bir takipçimizin özel hal (adet) döneminin gerekçe gösterilerek iş akdinin işverence fesih edilmesi üzerine bu konuyu iş kanunumuz açısından inceledim. Takipçimiz regli olmaya başladığı ilk gün çektiği şiddetli ağrılar nedeniyle her ay, ayda bir kez bu sebeple izin kullanmaktadır. Bu durumdan rahatsız olan işveren de bu sebeple kadın çalışanının iş …
Devamını Oku »Çalışana Yüksek Maaş Yazısı Vermek Patronu Zora Sokar mı ?
Anayasamızın 55. maddesin de ücret “emeğin karşılığıdır” denerek tanımlanmış ve devamında “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” tanımlaması ile güvence altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunumuzun 32. maddesinde ise “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü …
Devamını Oku »