Ana Sayfa / Etiket Arşivleri: İş Kanunu

Etiket Arşivleri: İş Kanunu

Hasta Olmadan Sürekli Sağlık Raporu Almak Haklı Fesih Sebebi midir?

Hasta olmamasına rağmen sürekli sağlık raporu alarak devamsızlık yapan işçiyi haklı fesih yapan işverenin kararı Yargıtayca haklı bulundu emsal teşkil etmesi sebebi ile önemli olan bu kararın detaylarına bakacak olursak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/1756 Esas 2018/19995 sayılı 8.11.2018 tarihli kararında Bölge Adliye Mahkemesinin temyiz edilen kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, …

Devamını Oku »

Mesajla İşverene Küfür, Şantaj Haklı Fesih Sebebi midir?

Çoğu zaman iş hayatında işverenle yada iş yerinde çalışanlarla olan tartışma ortamlarında daha sonra söyleyemediğimiz duygu ve düşüncelerimizi ahlaki değerlere aykırı olarak, hatta ileri boyutlarda ağza alınmayacak hakaret ve küfürlerle karşı tarafa cep telefonu, mail, msn, twitter, facebookla paylaşabiliriz. İşte bütün bunlar işverene haklı fesih hakkı verebilir. İş Hukuku’na göre; işçinin …

Devamını Oku »

Ev Hizmetlerinde Çalışanlarda Sigorta

Son günlerde basında çıkan haberlerden dolayı ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılık durumu ile alakalı birçok soru almaya başladım. Bu yüzden bu hafta ev hizmetlerinde çalışanların sigorta durumunu ayrıntılı açıklayacağım. 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun (torba yasa) …

Devamını Oku »

Geçici İşçi ve Evden Çalışma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

6715 sayılı İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun, 6 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletilerek, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara verildi. Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi …

Devamını Oku »

Sorularla İş Akdinin Feshi

İş akdinin feshi ile ilgili sizden gelen sorular ve cevapları:

Devamını Oku »

Performans Değerlendirme ve İş Akdinin Feshi

4857 sayılı İş Kanunumuzun 18. maddesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)‘ nun 158 sayılı sözleşmesi, sözleşme feshinin geçerli nedene dayanmasına hükmetmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre sözleşme feshi, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, iş yerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Benzer işi görenlerden daha az …

Devamını Oku »

Çalışanın Ücretinin Banka Kanalı ile Ödenmesi Yeterli midir?

Yasal mevzuatımıza göre; 10 kişinin üzerinde çalışanı olanlar ücretleri açılacak özel ücret hesabına yatırmak zorundadır. Kanunlarımıza göre ücret kavramı şu şekilde açıklanmaktadır:  Anayasanın 55/1 maddesinde ücret, “ücret emeğin karşılığıdır.” 4857 sayılı İş Kanunun 32. maddesinde  “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya 3. kişiler tarafından sağlanan ve para ile …

Devamını Oku »

Basın İş Kanunda Gazetecilerde Kıdem Tazminatı

5953 sayılı Basın İş Kanununa tabi olarak çalışan gazetecilerin kıdem tazminatı hakları gerek kazanım koşulları gerekse de hesaplanması bakımından 1475 sayılı İş Kanunu ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa göre ciddi farklılıklar göstermektedir. Fakat bu farklılık gazeteci (işçi) lehine bir nitelik göstermektedir. Kıdem tazminatı, çalışanların işverendeki hizmet ve emeklerinin, işçinin …

Devamını Oku »

Çalışana Yüksek Maaş Yazısı Vermek Patronu Zora Sokar mı ?

Anayasamızın 55. maddesin de ücret “emeğin karşılığıdır” denerek tanımlanmış ve devamında “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” tanımlaması ile güvence altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunumuzun 32. maddesinde ise “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü …

Devamını Oku »

Çalışma Koşullarında Değişiklik İşçiye Sözleşmeyi Fesih Hakkı Verir mi?

Ülkemizin önemli sorunlarından olan işçi – işveren ilişkileri iş hukukumuzun önemli konularından biridir. İş koşullarındaki ne tür değişikliklerin işçiye haklı fesih yaparak tazminat alma hakkı sağladığı konusunu ayrıntılı olarak inceleyip bu ve bununla ilişkili konulardaki Yargıtay kararları ve iş kanunumuz açısından ayrıntılı olarak bu makalemde ele aldım. 4857 sayılı kanunun 22. maddesinde çalışma koşullarında değişiklik halinde iş …

Devamını Oku »