Gayrimenkul alım satımının hızlandığı bu günlerde, gayrimenkul alıp satan okuyucularımızın, değer artışından dolayı gelir idaresinden ceza yememeleri için dikkat etmeleri gereken bazı hususları bu makalemde kısaca yazacağım. Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel …
Devamını Oku »Limitet Şirket Hissemi Sattım Karım Ne Olacak?
Limitet şirkete ortaklık hakkı veren bir payın devri, şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartıyla hüküm ifade eder. Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayesinin en az dörtte üçüne sahip olması şarttır. Öte yandan ortağın vermeyi taahhüt …
Devamını Oku »Sigortalı Çalışanın Ek İşi: Online Danışmanlığın Vergi Boyutu
Sigortalı Çalışan Mesai Saatleri Dışında İnternetten Danışmanlık Verirse Vergiye Tabii Olur mu? Bu hafta bir okuyucumuzdan gelen soru “Bir firmada kadrolu olarak çalışıyorum ve aynı firmada çalışmama devam ederken mesai saatleri dışında internet üzerinden yurt dışında yerleşik firmalara danışmanlık ve tercüme hizmeti veriyorum elde etmiş olduğum bu gelirin vergi karşısındaki …
Devamını Oku »Sorularla İhbar Tazminatı
Süresi belirli olmayan sürekli hizmet akitlerinin İş Kanununda belirtilen esaslara uyulmadan sona erdirilmesi halinde işi terk eden işçi ya da işçinin işine son veren işveren aynı maddede belirtilen bildirim önellerine (iş akdinin feshedileceğinin belli bir süre önceden bildirilmesi) ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek durumunda kalacaktır. Bu şekilde ödenecek tazminat uygulamada …
Devamını Oku »Evde Yapılan Kurabiye, Pasta Veya Takıların İnternetten Satışı Vergiye Tabi Midir?
Zorlaşan yaşam şartları ve sınırların kalkmasına dünyanın her yerinin bir tuş kadar yakın olmasını sağlayan internetin yaygınlaşıp gelişmesi, aile ekonomisine katkı veya boş durmayıp üretmek isteyen ev hanımlarının girişimlerine de olanak sağladığını biliyoruz. Ev hanımlarının evlerinde hazırladıkları pasta ve kurabiye gibi gıda ürünlerini veya kendilerinin tasarladıkları kıyafet, toka ve çeşitli …
Devamını Oku »Web Sitenizdeki Ürünleri Pazarlayan Satış Danışmanının Geliri
Günümüz insanlarının ek gelir elde etmek için başvurdukları internet üzerinden network marketing sisteminde ürünlerin perakende satışlarından elde edilen gelirinin vergi boyutunu bu makalemizde inceliycez. Network marketing sisteminde firmalar internet üzerinden üyelik sistemi oluşturup; üyeliği onaylanan temsilciler ile ister şahıs ister şirket üzerinden satış temsilcisi olarak internette tanıtılan ürünleri belirli bir …
Devamını Oku »Dikkat ! Verdiğiniz Bahşişe Vergi Var !
Müzisyen ve Garsonlara Verilen Bahşişler Vergiye Tabi mi ? Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul vergi dairesi başkanlığının 02.08.2013 tarihli 62030549-120[94-2012/1190]-1166 sayılı özelgesn de bu konu şu şekilde açıklanmış. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Ücretin Tarifi” başlıklı 61. maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı …
Devamını Oku »Depremde Yapılan Yardımların Durumu Ve Mücbir Sebep
Van’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından devlet; zarar gören esnaf, sanatkar ve işletmeler için harekete geçti. Van’da meydana gelen deprem felaketi sosyal ve ticari hayatı olumsuz yönde etkilemiş ve büyük ölçüde maddi ve manevi zarara yol açmıştır. Maliye Bakanlığının 24.10.2011 tarihinde yaptığı açıklama ile Van ilinin tamamında, Bitlis ilinin bazı …
Devamını Oku »Spor Faaliyeti İle Uğraşan Dernekler, Kulüplerde Vergi
Spor Faaliyeti İle Uğraşan Dernekler, Vakıflar Ve Kulüplerinin Kurumlar Vergisi Kanunu Çerçevesinde Değerlendirilmesi 1. Dernek veya vakıfların iktisadi işletmelerinin vergilendirilmesi Bilindiği üzere dernekler, 5253 sayılı Dernekler Kanunu, Vakıflar ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre kurulmaktadırlar. Kurumlar Vergisi Kanununun l inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi hükmüne göre, dernek veya vakıflar …
Devamını Oku »Kültürel Sponsorluk Harcamalarında Vergisel Teşvikler 2
Sponsorluk, bir kurumun, kurumsal ve pazarlama amaçlarına yönelik, katılmakta yarar gördüğü olay ve etkinliklere para vererek ya da o olay, etkinlik için gerekli olan araç / malzeme gibi materyal donanımını sağlayarak desteklemesidir şeklinde tanımlanan Sponsorluk. Çoğu zaman reklam ya da bağış ile karıştırılır; şirketlerin spor, kültür, sanat, sağlık, eğitim ve …
Devamını Oku »