Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Basel III çerçevesindeki düzenleme taslaklarının hazırlandığını, uygulamaya 1 Ocak 2014 ‘te geçileceğini bildirdi.
Kurumdan yapılan açıklamada, 2007 yılında başlayan küresel finansal kriz sonrasın da Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayımlanan ve kamuoyunda Basel III olarak bilinen reform önerilerinin uygulamaya geçirilmesine ilişkin çalışmalar kapsamında “Bankaların Öz kaynaklarına İlişkin Yönetmelik Taslağı”, “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı”, “Sermaye Koruma ve Döngüsel Sermaye Tamponlarına İlişkin Yönetmelik Taslağı”, “Bankaların Kaldıraç Düzeyinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı” ile “Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik Taslağı” hazırlandı.
Söz konusu taslakların görüş alınmak üzere çeşitli tarihlerde kamuoyu ile paylaşıldı bu süreçte alınan görüşler ile Avrupa Birliği düzenlemeleri ve diğer uluslararası gelişmeler dikkate alınarak taslakların uygulamaya geçiş tarihinin 1 Ocak 2014 olarak belirlendi
2. İletişim Faturalarında Üst Sınır Uygulaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı açıklamasına göre cep telefonu, sabit telefon, internet ve uydu – kablo TV abonelerinin beklemedikleri yüksek ücretlerle karşılaşıp fatura şoku yaşamalarının önüne geçmek için getirilen “fatura üst sınırı” uygulamasına başlandı.
Uygulama kapsamında faturalara, tüketicinin tercihi doğrultusunda aylık 100 lira tutarında bir üst sınır getirilebileceğini belirten Yıldırım, “Fatura 100 lira olunca aboneye ücretsiz uyarı mesajı gönderilecek” işletmeci ile abone arasındaki sözleşme çerçevesinde, aylık üst sınırı daha düşük ya da daha yüksek miktarda belirleme imkanı da bulunuyor
Ayrıca fatura üst sınır tercihinde bulunan tüm aboneler fatura tutarlarını ücretsiz olarak sorgulayabilecekler. Fatura üst sınırı uygulaması tüketicinin korunması açısından büyük önem taşıyor. Bu uygulamayla vatandaşların elektronik haberleşme hizmetlerini kullanırken karşılaşabilecekleri fatura şokları önlenecek ve aylık fatura tutarlarının aboneler tarafından kontrol edilmesine imkan sağlanacak.
3. Mobbing Şikayeti en çok özel sektörden
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamasına göre , ALO 170 ‘e yapılan 4 bin 851 adet iş yerinde psikolojik taciz (mobbing) başvurusunun % 64’ünün özel sektörden, % 36’sının ise kamu sektöründen gelmiş.
19 Mart 2011 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren “İş yerlerin de Psikolojik Tacizin Önlenmesi (mobbing) ile ilgili 2011/2 sayılı Başbakanlık Genelgesinin” bakanlığına açık görevler yüklemektedir. Bu görevlerden ilki ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanması, ikincisi Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulunun bakanlık bünyesinde kurulması, sonuncusunun ise eğitim ve bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesinde etkin rol oynamasıdır.
4. Şirket Sözleşmelerinin TTK’ya uyum süresi uzatıldı
Anonim ve limited şirketlerin sözleşmelerini, Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) uyumlu hale getirmeleri için öngörülen süre, 1 Temmuz 2014 ‘e uzatıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Anonim ve Limited Şirketlerin Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanununa uyumlu hale getirilme süresinin uzatılmasına ilişkin tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, anonim şirketlerin esas sözleşmelerini ve limited şirketlerin şirket sözleşmelerini, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu‘na uyumlu hale getirmeleri için öngörülen süre 1 Temmuz 2014’e uzatıldı.
5. İhracat yavaş, ithalat hızlı
Dış ticaretin bu yıl özellikle şubat ayından itibaren aleyhe dönen seyri, mayıs ayında da devam etti. Mayısta ithalat, ihracata göre çok daha hızlı arttı ve buna bağlı olarak dış ticaret açığı hızlı büyümesini sürdürdü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artışla 13 milyar 316 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6.7 artışla 23 milyar 209 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aylık bazda 9 milyar 893.2 milyon dolarla geçen yıla göre yüzde 14.8 daha fazla bir dış ticaret açığı verildi. Geçen yıl mayıs ayında yüzde 60.4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 57.4’e düştü.
Takvim etkisi hariç tablo daha olumsuz
Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat % 1.2, ithalat % 6.9 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre de mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat % 4.2 arttı, ithalat % 4.5 azaldı.