Ana Sayfa / Bilişim / Web, Grafik Tasarım ve Tanıtım Hizmetlerinin Vergilendirilmesi

Web, Grafik Tasarım ve Tanıtım Hizmetlerinin Vergilendirilmesi

72Bir yere bağlı olmadan evimde web ve grafik tasarım, program yazılım, reklam ve tanıtım hizmetleri işi yapıyorum, bu faaliyetlerim vergiye tabi midir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 inci maddesinde; “Her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” hükmüne yer verilmiştir.

Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin “ticari faaliyet” sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerekmektedir.

Diğer yandan grafik tasarımı olarak adlandırılan hizmetin özel programlar kullanılarak logo, fotoğraf ve grafiklerin hazırlanması olduğu, müşterinin talebi doğrultusunda internet sitesinden gelişmiş bir şekilde yararlanması için yapılan çalışmalar  olduğu anlaşılmıştır.

Bu itibarla tarafınızca  grafik tasarım   hizmetlerinin var olan programları kullanmak ve bilgisayar programlarını müşterilerin kullanabileceği duruma getirme şeklinde yapılması.

Bu hizmetlerin web tasarımının oluşumunda kullanılması nedeniyle bu faaliyetlerinizin bir bütün halinde web tasarım faaliyeti olarak kabul edilmesi gerekmekte olup, web tasarım ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinizin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerden doğan kazancın da Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

18 yorumlar

  1. Merhaba

    Bir firmaya web sitesi yaptıracağım fatura istedim benden kdv olarak %41 istedi. Buda bana şüpheli geldi. Bu oranı daha önce duymadığımı ilettiğimde %100 hizmet olduğu için %18 e artı olarak %23 gibi bir vergi daha alındığını iletti.Acaba web sitesi yapım işlerinde gerçek oran nedir? ve faturalandırma sürecinden sonra devlet ekstra vergi alıyor mu?

    Teşekkürler,İyi Çalışmalar

    • Nuray hanım merhaba,
      Hizmet sektöründe KDV oranı %18 dir aldığınız hizmetin bedelini ödediğinizde ilave bir vergi yükünüz yoktur bunu talep edenlerin konuyu bilmediklerini düşünüyorum. %41 i hangi gerekce ile istediklerini size sözylerlerse daha açıklayıcı bilgi verebilirim

      • Selam,
        %18 kdv doğrudur. Ama tasarım/programlama (daha doğrusu ürün satışı değil, hizmet işlerinde) işlerinde toptam tutardan %18 kdv çıkarıldığında kalan tutar saf gelirdir. Muhtemelen orda bahsedilen %23 de gelir vergisidir. Örnek ile anlatırsak;

        X firmasından, 1000TL +kdv ye bir laptop aldınız. X firması bu laptobu Y toptancısından 950TL +kdv ye aldı. kdv zaten devlete gider. ve bu X firması kazandığı 50 liranın %23 gelir vergisini öder. 1000TL +kdv lik satıştan cebine yaklaşık 35 TL kalır 15TL gelir vergisi öder.

        Ama eğer 1000TL +kdv ye web sitesi yaptırır/logo yaptırır/tasarım yaptırırsanız;
        bunun 230TL’si gelir vergisine, 770TL ‘si de firmaya kalır.

        Aslında her firma elde ettiği gelirin belli bi oranında gelir vergisini devlete öder. (%21, %23,…) Şahıs şirketi, ltd şirket gibi şirket türlerine göre bu oran değişir.

        Web sitesi yapan firma cebine 1000TL kalacak şekilde hesap yapıp, eğer fatura istersen 1230TL+kdv fatura keserim, yada fazladan 450TL ödemek istemiyorsan faturasız 1000TL ye yaparım demiş olabilir.

      • Merhabalar Nevzat Bey,
        Nuray hanımın dediği gibi web tasarım işleri %100 kar olarak geçmektedir. Dediğiniz gibi vergi %18 olmakla birlikte, Nuray hanımın görüştüğü firma bu kar üzerinden gelir vergisi vereceğini hesaplayıp bu miktarı da Nuray hanıma ödetmeye kalkmış olabilir. Ben de bu işle ilgilenmekteyim. Bizim gibi firmaların gideri çok az olduğu için (maddi gider), gelirlerin büyük çoğunluğu kar olarak görünmektedir. Tabi ki bu durum gelir vergisini de müşteriye yansıtmak anlamına gelmez. Hatta çok yanlıştır. Anladığım kadarıyla olay bundan ibaret.
        Bilgilendirdiğiniz için Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Sanırım kdv üzerine gelir vergisini de dahil etmiş.
      Böylece tüm vergi yükünü size aktarmayı düşünmüş 🙂

  2. Bir yazılım firması olarak evinden çalışan bir grafikere ödenen ücret nasıl gider olarak göserilebilir?

    • Merhaba Mehmet bey,
      Evinden şirkete hizmet veren grafikere ödenen ücret süreklilik arzetmiyorsa gider pusulası düzenlenerek gider yazılır fakat süreklilik arz ediyor ise o zaman iki secenek vardır evinden çalışan vergi mükellefi olarak fatura düzenleyecektir bu durumdadad alınan fatura gider yazılabilir bir diğer alternatif ise evinden çalışan ile hizmet sözleşmesi yapılarak sözleşme gereği ücret bordrosuna dahil edilerek bedeli giderleştirilebilir

  3. Evden tasarım yapan bir tasarımcı ilk önce vergi no alacak sonra fatura bastıracak bunlardan başka yapması gereken prosedür var mı?Geri kalan işleri muhasebecimi yapacak .Muhasebeciler ne kadar ücret talep ederler ve muhasebeci olmadan kendi beyannamemizi vermek bizim boyumuzu aşar mı?

    • Merhaba,
      Bir mali müşavirle görüşerek vergi kaydı ve işlemlerinizi kendiniz uğraşmadan çözebilirsiniz kendi beyannamelerinizi veremezsiniz mali müşavir ücretleri mali müşavir odaları ve gelir idaresince belirlenmiştir Bu konuda sıkıntı yaşamazsınız

  4. Cevabınız için teşekkür ederim Nevzat Bey

    Bir makalenizde freelance olarak çalışabileceğimiz yurtdışı kaynaklı sitelerden bahsetmiştiniz.Web adreslerini yazdığınız bu makaleyi bir türlü bulamadım.Mümkünse linkini yazabilir misiniz?

  5. Merhabalar,

    Bir kamu kuruluşunda çalışan ancak mesai saatleri dışında Firma ve/veya şahıslar için web tasarımı yapan bir tasarımcı Gider Pusulası düzenlerse bu durum kabul edilebilir mi? İlle de mükellef olması mı gerekir? Elbette ki sigortalı çalışan olduğu için mükellef olamayacağına göre nasıl bir yol izlenmelidir? Zira bu ek yapılan işler süreklilik arz etmediği gibi cüzzi bir gelir etkisi yaratmaktadır. Bu konuda fikirleriniz nelerdir?

  6. Nevzat bey freeance şahıs şirketi kurmak istiyorum aylık sigorta, bağkur gibi hizmetlerden yararlanmak zorundamıyım ?

    • merhaba,
      şahıslar sgk lı değiller ise bagkura kayıt yaptırmak zorunda fakat vergi mükellefi olduğunda sgk lı çalışıyorsa ayrıca bagkur gerekmiyor

  7. Nevzat abi merhaba;
    Ayda bir kaç web site yapıyorum kimisi 2500 tl kimisi 700 tl bunlara vergi yapmadım fatura kesmeden, ama bir yandanda içim sızlıyor devlete millete yanlış yapıyorum.. hissi uyandırıyor vicdanımda el vermiyor… Şirket kurmam imkansız bir kaç kez gider pusalası v.s gibi işlerle vergilendirdik ama ben şirket kuramıyorum bana ne önerebilirsin … ya bu işi bırakacağım
    … ya iş yeri kurmak gerekirse ( yasar kasaya tabi olmadan bu tür işler basit usülle yapılırmı?
    yada başka öneriniz varmı?

    • Sevgili Burak merhaba,
      Duyduğun pişmanlık önemli bu ülkenin gençleri iş yapmalı tabiki ama devletine de vergi vermeli bu doğru bir düşünce.
      şirket kurmadan sadece şahıs işletmesi kurabilirsin bu durumda sadece kazancından gelir vergisi ödersin fatura kesip yazar kasa ile ugraşmayabilirsin.
      Eger İstanbulda yaşıyorsan bizimle temas kurabilirsin sana destek olmaktan mutluluk duyarız

  8. Merhabalar yurtdışı kaynaklı büyük yabancı platformda web tasarım yapıyorum.

    doğal olarak faturayı ben değil onlar kesiyor örneğin Amerika’da yapılan satışlar için %20 vergi kesiyorlar bendede satıştan yaklaşık %35.7 komisyon alıyorlar.
    Türkiyenin anlaşması olmadıgı için siteden fatura kesemiyorlar ödemeleride bana sanal kartla Paypal gibi Skrill gibi yollarla ödeme alıyorsunuz biz vergisel olarak yapmanız gerekenler nelerdir

    • Osman bey merhaba,
      bu hususta web sitemde bilişim bölümünde ayrıntılı makalelerim var.
      ama özetleyeyim.
      kazandığınız parayı Türkiyeye getiriyorsanız vergiye tabi olduğunu unutmayın. Ayrıca iş yaptığınız ülke ile ilgili ikili vergi anlaşmasını okumakta fayda var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir