Firmalar artık çalışanlarını motive etmek için tatil hediye ediyor. Erken rezervasyon döneminde % 45’e varan indirim oranları, çalışanlarını motive etmek isteyen firmaları tatil satın almaya yöneltti. Bu tatiller için en çok güneydeki bölgeleri tercih eden firmalar, çalışanlarına ekstra bir maliyet yüklememek adına özellikle; ultra, her şey dahil tatil paketlerini satın alıyorlar. İşverenler başarılı personellerine bazen ikramiye, bazen çeşitli hediyeler, bazen de kıyafet vb. ürünler verebiliyor. Birçok işletme sahibi de çalışanların verimliliğini artırmak ve işletmedeki ilişkileri daha samimi seviyeye getirmek için çalışanlarını tatile gönderme yoluna gidiyor.
Peki, çalışanların iş gücünü geliştirmek, motivasyonunu artırmak amacıyla otel masraflarının tamamının işveren tarafından karşılanması durumunda, işverenler bu harcamaları gider yazabilecek midir?
Çalışan personelin iş gücünü geliştirmek, performansını artırmak amacıyla konaklamaları için ödenecek otel masrafları, ticari kazancın elde edilmesi veya serbest meslek faaliyetiyle ilgili olmaması nedeniyle gider yazılamaz. Ancak bu masrafların personelin ücretine yansıtılması ve ücrete ilişkin hükümlere göre vergilendirilmesi koşuluyla ticari kazancın tespitinde veya serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür. Bu durumda otel giderlerinin brütleştirilmesi ve çalışanın bordrosunda eklenmesi gerekmektedir. Gelir Vergisi Kanununun 61. Maddesi “Ücret, işverene tabi ve muayyen bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara, hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan para ile temsil edilebilen menfaatlerdir “ demektedir. Giydirilmiş ücret veya geniş anlamda ücret, İş Kanunu’muzda “işçiye para ve parayla ölçülmesi mümkün menfaatlerin bütünüdür” şeklinde tanımlanmıştır.
Personele Ayni Olarak Verilen Ücretlerin Vergi Kanunları Yönünden Değerlendirilmesi Sosyal Sigortalar Kanununun 77. maddesinde, sigortalılara yapılan ayni yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Ayni yardımın karşılığında para ödemesi bu yardımın gaye ve niteliğini değiştirmediğinden ve konusu ile ilgili görüşler de bu yönde ortaya çıkmış bulunduğundan, ayni yardımlar primden istisna edilebilir.Benzer Yazılar