İsviçre’nin Davos kasabasında, bu yıl 46. kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu başladı. 46. Dünya Ekonomik Forumu’na yaklaşık 40 ülkeden devlet ve hükumet başkanlarının yanı sıra, ekonomi dünyasının önde gelen isimleri ve bilim insanları olmak üzere, toplam 2 bin 500 kişi katılıyor. Dört gün sürecek olan zirvede, son döneme damgasını vuran Avrupa’daki sığınmacı krizi, terörle mücadele, düşen petrol fiyatları ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması bekleniyor.
İsviçre’nin mutena kış sporları merkezlerinden Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumunun yıllık toplantılarına forumun üyesi ve finansörü olan bin özel şirketin yönetim kurulu başkanlarıyla, ‘seçkin’ politikacılar, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve din adamlarıyla medya temsilcileri katılır. Buluşmanın resmi programına alınan 200’ün üzerindeki toplantı medyaya açık yapılır. Her yıl Ocak ya da Şubat ayında tekrarlanan Dünya Ekonomik Forumu sırasında gayrı resmi ikili buluşmalar da, en az resmi programdaki toplantılar kadar ilgi çeker. Şirket ve devletlerin özel davetleri de güncel dünya sorunlarının tartışılması açısından önemli bir platform oluşturur.
Bu yıl 100’ün üzerinde ülkenin temsil edildiği Davos toplantılarında mülteci krizi gündemin ön sıralarına yükseldi. Dünya ekonomisinin geniş kesimlerini etkisi altına alan konjonktür krizi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi devletler arası kurumların küresel büyüme beklentilerini düşürmesi, gelişen ülkeleri bekleyen daralma tehlikesi, ham madde fiyatlarındaki gerilemenin doğurabileceği ekonomik tehlikeler ve dijital teknolojilerdeki ilerlemenin muhtemel sonuçları da Davos’ta enine boyuna tartışılacak. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck‘un, ‘Refah umuduyla Avrupa’ya göç’ konulu Dünya Ekonomik Zirvesini açış konuşması merakla beklenmekteydi. Davos’a davetli 40’ın üzerindeki devlet ve hükumet başkanı arasında İngiltere Başbakanı David Cameron ile Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da bulunuyor.
Davos‘taki Dünya Ekonomik Forumunda Türkiyeyi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Davutoğlu, “Türkiye’nin global rolü” oturumunda konuşma yapacak. Suriyeli mültecilerle ilgili bir oturumda iş adamı Hamdi Ulukaya da söz alacak. Davos’ta Türk tarafı açısından öne çıkan bir diğer konu ise Kıbrıs. ABD’de de kurduğu yoğurt firmasını çok kısa sürede büyük markaya dönüştüren iş adamı Hamdi Ulukaya, göçmen krizine çözüm bulmak için çabalarını sürdürüyor. Daha önce servetinin yarısını mültecilere bağışlayacağını açıklayan Ulukaya, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumunda yeni projesini anlatacak.
Benzer Yazılar