Ana Sayfa / Gündemden / Evlenecek Gençlere Devlet Destekleri

Evlenecek Gençlere Devlet Destekleri

nevzat-erdag-422-evlenecek-genclere-devlet-destegi

Devlet gençleri evlilik kurumuna yönlendirmek ve evlilikleri desteklemek amacı ile 2015’de çıkan torba yasa içinde ve uygulanmakta olan diğer kanunlardaki genç evleneceklere çeşitli destekler sağlamaktadır.

Sağlanan bu desteklere kısaca bakacak olursak:

Evlenecekler İçin Çeyiz Hesabı

6637 sayılı Kanunu’nun (Torba yasa) 14. maddesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görevleri içerisine “Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı” eklenmiştir.

Bunun işleyişi ise şöyle olacaktır:

  • Çeyiz yardımı almak isteyen birisi, öncelikle bankada bir çeyiz hesabı açacak ve
  • Açılan bu hesabı 3 yıl boyunca aktif tutacak,
  • Öte yandan 27 yaşından önce ilk evliliğini yapması ve
  • Evlenmesine müteakip, hesabının bulunduğu bankaya başvuru yaparak talepte bulunması şartıyla,

devlet katkısı adı altında 5 bin TL‘yi aşmamak üzere, hesaptan biriken paranın % 20‘si oranında çeyiz yardımı alacaktır.

Fakat, azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Bu azami tutarı Bakanlar Kurulu üç katına kadar artırabilir.

Ev Alacaklara 15 Bin Lira Yardım

6637 sayılı Kanunu’nun (Torba yasa) 15. maddesi ile Konut hesabı ve Devlet katkısı getirildi. Bu maddeyle konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına;

  • Yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için,
  • Mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmaları,
  • Asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve
  • Konutu satın almalarını müteakip, ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenir.

Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçemez. Fakat azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı Bakanlar Kurulu üç katına kadar artırabilir.

Devlet Destekli Evlilik Kredisi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlemiş olduğu şartlar dahilinde, evlenmeyi düşünen gençlerimize maddi destek sağlaması adına faizsiz evlilik kredisi verilmektedir.

Peki, devlet destekli evlilik kredisi nasıl alınır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen aşağıdaki şartlar dahilinde faizsiz evlilik kredisi verilmektedir. Buna göre;

  • Evlenecek olan çiftler 18–24 yaş arasında olmalı, üniversite mezunu ise yaş sınırı 26 yaştır,
  • Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ağır suçlardan herhangi biri ile cezalandırılmamış olmak,
  • Maddi imkansızlıklar nedeniyle evlenemeyecek durumda olmaktır.

Tüm bu kriterleri sağlamış olan kadın / erkek her Türk vatandaşı, devlet destekli faizsiz evlilik kredisinde faydalanabilmektedir. Kredi faizsiz, bir yıl geri ödemeksizin 10.000 TL evlilik kredisi devlet tarafından verilecektir. Kredinin toplamda geri ödeme süresi dört yıl ile sınırlandırılmış olup, verilecek olan kredi kamu bankası aracılığı ile vatandaşlara ulaştırılacaktır. Ayrıca, evlenip ilk yıl çocuk sahibi olan ailelerin evlilik kredisi bir yıl ötelenebilecektir. Evlenecek olan çiftlerden herhangi biri yetim veya devlet yurtlarında kalmış ise, kredinin geri ödemesi yine bakanlık tarafından en az iki yıl olarak ötelenmek şartıyla dört yılda geri ödenmesi istenebilir.

Krediyi Hangi Bankalar Veriyor?

Faizsiz evlilik kredisini almak isteyen eş adayları, devlet bankalarına başvurabiliyorlar. Kredi, devlet destekli olduğu için sadece kamu sermayeli bankalar tarafından kullandırılabiliyor. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bank kamu sermayeli olup, devlet destekli faizsiz krediyi kullanabileceğiniz bankalardır. Bunun dışındaki diğer bankalarda da düşük faizli evlilik kredi paketleri bulunmaktadır.

Yetim Kız Çocuğuna Çeyiz Yardımı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile SSK ve Bağ-Kur için ortak bir uygulama olarak, gelir veya aylık alırken evlenen kız çocuklara iki yıllık gelir veya aylıkları tutarında evlenme yardımı getirildi.

Ayrıca, memurların yetim aylığı alan kızları da aylıklarının 24 katı çeyiz yardımı alacaklar.

Bu hususu  “Evlenme Ödeneği Çeyiz Yardımı” makalemden daha ayrıntılı okuyabilirsiniz.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir