Vatan için canlarını seve seve feda eden Mehmetçiklerin, arkada bıraktığı yakınlarının maddi sıkıntıya düşmemeleri için devletimiz birçok maddi destek sağlıyor.
Ancak, Türkiye’de gazi ve şehit ailelerinin, devlet tarafından kanunlarla belirlenen ve uygulanan haklar konusunda tam olarak bilgi sahibi olmaması, maalesef onların bu haklardan tam olarak yararlanamamasına neden olmaktadır.
Bu durumun düzeltilmesi için devletçe pilot uygulaması başlatılan ve geliştirilme aşamasında olan “Gazi ve Şehit Aileleri Bilgi Bankası Projesi” ile tüm Türkiye’deki gazi ve şehit ailelerinin, herhangi bir kamu kurumuna başvuru yapmaksızın sahip oldukları haklardan otomatik olarak yararlanabilmeleri sağlanacaktır.
Sosyal Güvenlik Mevzuatımızın Şehit Yakınlarına Sağladığı İmkanlar
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunumuz ve 5434 sayılı emekli sandığı kanunumuz; harp ve vazife malullüğünü gerektiren sebeplerle hayatını kaybeden ya da harp, vazife malulü olanların, dul, yetimlerine ya da kendilerine SGK tarafından aylık bağlanmasını esas olan tarihten geçerli olmak üzere, başvuru tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde ve takip eden her yıl ek ödeme yapılmasını öngörmektedir.
İlk ödeme, maaşa bağlanma tarihi ile o yılın Aralık ayı sonuna kadar geçen süre için yapılır. Ay farkları yıllık miktarın on ikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır. Malulün ölümü halinde, en son yılda aldığı pay tutarının beş katı bir defaya mahsus olarak dul, yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödenir ve kesilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunumuz ve 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunumuz hükümlerince; harp, vazife malullüğü gerektiren sebeplerle hayatını kaybedenlerin eşleri ile herhangi bir işte çalışmayan ve ebeveyninden dolayı bağlanan aylıktan başka geliri olmayan çocukları ile anne ve babalarına, SGK tarafından “Ücretsiz Seyahat Kartı” verilir. Bu kart sahipleri yurt içinde Devlet Demiryollarının yurtiçi hatlarında, denizyolları şehir hatlarında, belediyeler/belediyeler tarafından kurulan şirketler ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ve şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat ederler.
Askerlik Kanunu hükümlerine göre askerlik hizmetini yerine getirmekteyken hayatını kaybedenler ile maluliyet aylığı almasını gerektirecek şekilde malul olanların anne/babasının talep ettiği kardeşlerinden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir. Yine Terörle Mücadele Kanunu kapsamında; hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne/babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz ve silahaltındakiler istekleri halinde terhis edilir.
Bunların dışında; şehit yakınlarına yönelik olarak Terörle Mücadele Kanunu Ve Nakdi Tazminat Ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında sağlanan yardımlarda bulunmaktadır.
Ülkesi için şehadet mertebesine ulaşan Mehmetçiğin yakınlarına sahip çıkmayı temel görev gören devletimizin, kısaca saydığım imkânlar dışında, silahlı kuvvetlerimiz gibi birçok kamu kurumumuzun, Mehmetçik Vakfı gibi ve birçok sosyal kurumumuzun da ayrıca sağlamış olduğu destek ve imkânlar bulunmaktadır. Şehit, gazilerimize ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına karşı devletimiz gibi hepimiz birinci derece sorumluyuz. Onların varlığı ile hepimiz yataklarımızda güven içinde uyuyoruz. Ne kadar yanlarında olsak da azdır.
Benzer Yazılar