Bildiğiniz gibi bayramlar çalışanlar için genel tatildir. Aynı şekilde yaklaşan Ramazan bayramı da çalışanlar için genel tatil günü olup, toplam tatil süresi 3,5 gündür. İş kanunumuza göre Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiler çalıştırılmaz. Buna rağmen birçok işyerimizde bayram tatili süresince de çalışanlarımız olacaktır.
Bu çalıştırmanın şartlarını ve bu sürelerde ödenecek ücretleri iş kanunumuz ayrıntılı olarak düzenlemiştir.
Bu durumun nasıl olacağını iş kanunumuza göre inceleyecek olursak durum daha açık anlaşılabilir
4857 sayılı iş kanunumuzun Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günlerinde Çalışmayı açıklayan 44. Maddesi;
“Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.”
Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı gibi bayram tatilinde işçinin çalışabilmesinin ilk şartı yazılı onayının alınmasıdır.
Bayram tatilinde çalışan işçiye ne kadar ücret ödeneceği de yine 4857 sayılı iş kanunumuzun Genel Tatil Ücreti başlıklı 47. Maddesinde;
“Bu Kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.”
Görüldüğü gibi iş kanunumuz bayram tatilinde çalışmanın ikinci şartı olarak ta işçiye normal ücretinin ödenmesi ayrıca her gün içinde bir günlük ücretin ilave olarak ödenmesini açık bir şekilde belirtmiştir.
Fakat, bu durum Bası İş kanununa tabi çalışanlarda biraz farklıdır.
5953 sayılı Basın İş Kanunumuzun Ek birinci maddesinde bu durum şu şekilde açıklanmıştır;
Bu kanuna göre gazetecinin, ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde çalışılması fazla saatlerde çalışma sayılmaktadır. Her bir fazla çalışma saati için verilecek ücret, normal çalışma saati ücretinin % 50 fazlasıdır.
İşçi, resmi ve dini tatillerde çalışmasına rağmen işverenden ücretini alamıyor ise işçi, tek taraflı olarak iş akdini derhal feshedebilir. Bu tatillerdeki çalışma sonucu işçinin hakkını ödemeyen işveren, İş kanunumuza göre “ iyi niyet ve ahlak kurallarına açıkça aykırı hareket” sergilemiş olduğundan Mahkeme huzurunda işveren, işçi karşısında her zaman haksız duruma düşmektedir. Ayrıca Eğer işveren bayramda çalıştığı halde işçinin ücretini usulüne uygun ödemez ise İşçinin Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şikayette bulunması halinde işverene idari para cezaları kesilir.