Bildiğiniz gibi, İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanunun 8. maddesinin verdiği yetki ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) erişimin engellenmesi kararı verebiliyor. Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapan, 27.03.2015 tarihinde kabul edilen 6639 sayılı Kanun ile erişimin engellenmesi yetkisini veren bu maddeye, “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve / veya erişimin engellenmesi” başlıklı 8/A Maddesi eklenmiştir.
Bu Madde Neler Getiriyor?
Başbakanlık veya Millî Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması, Suç İşlenmesinin Önlenmesi veya Genel Sağlığın Korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkanlık tarafından derhâl erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.
Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine, Başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur. Hakim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar, aksi halde, karar kendiliğinden kalkar.
Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.
Bu madde kapsamındaki suça konu, internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu madde uyarınca; verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile, ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50.000 Türk lirasından 500.000 Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.
Benzer Yazılar