Merhaba Nevzat Bey,
Babam Bulgaristan’dan zorunlu göç sebebi ile Türkiye’ye gelip, Türk vatandaşı oldu. Bulgaristan’da bulunduğu zaman çalışmış olduğu süreleri Türkiye’ye getirmesi mümkün mü, cevaplarsanız sevinirim.
H.E
Siz Sordunuz Nevzat Erdağ Yanıtladı:
Merhaba,
Ülkemizde yaşayan herkesi doğrudan ve yakından ilgilendiren sosyal güvenlik sistemimizi baştan sona yeniden düzenleyen 5510 sayılı Kanun’un birçok maddesi 5754 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. 5754 Sayılı “ Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulmuş, Türkiye’de vatandaşlığa kabul edilmiş birçok yurttaşımız bulunmaktadır. Bahsettiğimiz yasa ile Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelen vatandaşlarımıza tanınan ayrı bir borçlanma hakkı bulunuyor.
Bu Borçlanma Sadece Bulgaristan Göçmenlerini mi kapsıyor?
Bu borçlanma, zorunlu göç sebebi ile 8 Mayıs 2008 tarihine kadar ülkemize gelen herkesi kapsıyor. Bugüne kadar bu şekilde zorunlu göç sadece Bulgaristan’dan oldu.
Borçlanmanın Şartları Nelerdir?
5754 sayılı yasanın geçici 6 maddesinde borçlanmanın şartları şu şekilde tanımlanmıştır:
- Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 1.1.1989 tarihinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği 8 Mayıs 2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulan,
- Türk vatandaşı olup,
- Türkiye’de ikamet eden ve
- 7.1976 tarihli ve 2022 sayılı “65 yaşını doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk
- Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” dahil olmak üzere sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir veya aylık almamak koşulu ile,
yurt dışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri bu Kanuna göre borçlandırılmak suretiyle yaşlılık aylığı bağlanmasında sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.
Borçlanma İçin Hangi Evraklar Gerekecek?
- Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi ,
- Zorunlu Göç Belgesi (Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinde “Bakanlar Kurulu Kararı ve 2510 (veya 5543) sayılı İskan Kanununa istinaden Türk vatandaşlığına alınmıştır” ibaresi bulunanlar için ayrıca zorunlu göçe tabi tutulduklarını belgelendirme şartı gerekmiyor),
- Bulgaristan’dan temin edilen ve Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca çevirisi yapılmış hizmet belgesi,
- Askerlik Borçlanması da yapacaklar ise, geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgelenmesi gerekmektedir.
Borçlanma İçin Nereye Müracaat Edilmeli?
SGK’nın emeklilik aylığı bağlama veya diğer ödenek tahsis etme işlemleri, yasal olarak talep şartına bağlı. Bugüne kadar da sigortalı ve hak sahipleri söz konusu tahsis yardımlarından faydalanmak için ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’ ile SGK’ya doğrudan veya posta yoluyla müracaat etmek zorundaydı. Ancak SGK bir sistem değişikliğine giderek, SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerinin bu belgeleri internet ortamında verebilmelerine olanak sağladı.