IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, “Katılım Öncesi Yardım Aracı” nın kırsal kalkınma bileşenidir. IPARD, Avrupa Birliğinin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
IPARD desteği 2007 – 2013 dönemini içeren, çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanmaktaydı. Bu süreçte Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanmıştır. Programın 27 Ocak 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından “2014 – 2020 önemi IPARD Programı” olarak yenilenerek, uygulamasının uzatılması onaylanmıştır.
IPARD Programının Amacı
Avrupa Komisyonu tarafından, 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB Standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.
IPARD II Programı ile mevcut sektörlerde bazı değişiklikler olmuştur. Tarımsal işletmelere destek kapsamında, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği eklenmiştir. Ayrıca, bazı sektörlerde hibe oranlarında artışlar olmuştur. “2014 – 2020 dönemi IPARD Programı” dahilinde 800 milyon Euro AB katkısı ile 245 milyon Euro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere, 1 milyar Euro’nun üzerinde hibe imkanı vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuş olacaktır. Kırsal Turizm Programı Pansiyon, otel, restoran, sportif aktivite, doğa gezisi, binicilik, tarihi geziler… bu ve benzeri alanlarda proje geliştirenlere TKDK tarafından 15 bin Euro ile 500 bin Euro arasında % 50 geri ödemesiz hibe desteği verilmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kırsal Turizm Programı doğrultusunda kırsal alanlarda yapılacak turizme dönük yatırımlara geri ödemesiz hibe yoluyla destek veriyor. için makine ve ekipman satın alımında % 50’ye kadar hibe destek ve 500.000 £’ya kadar proje kabulü yapılabilecektir.
Kırsal Bölge Kapsamında Desteklenen İller Kırsal bölge kapsamında tabloda bulunan illerimiz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden istifade edebileceklerdir: Uygunluk Kriterleri Program kapsamında Proje başvurusu için genel uygunluk kriterleri şöyle sıralanıyor: Uygun kriterlere göre hazırlanmış projeler TKDK koordinatörlüklerine teslim edilir. Koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanmaktadır. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine en yüksek puandan başlayarak sıralanır ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçilir.
Afyonkarahisar
Diyarbakır
Manisa
Ağrı
Elazığ
Mardin
Aksaray
Erzincan
Mersin
Amasya
Erzurum
Muş
Ankara
Giresun
Nevşehir
Ardahan
Hatay
Ordu
Aydın
Isparta
Samsun
Balıkesir
Kahramanmaraş
Sivas
Burdur
Karaman
Şanlıurfa
Bursa
Kars
Tokat
Çanakkale
Kastamonu
Trabzon
Çankırı
Konya
Uşak
Çorum
Kütahya
Van
Denizli
Malatya
Yozgat
Benzer Yazılar