Ana Sayfa / Finans / Faiz Artışında Tüketici ve Şirket Ne Yapmalı?

Faiz Artışında Tüketici ve Şirket Ne Yapmalı?

280-300x200[1]Merkez Bankasının Faiz artırımının 1 haftalık repoda yüzde 4.5’tan yüzde 10’a, gecelik borç verme faizinin de yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye yükselmesinin tüketici, konut, taşıt kredileri ve mevduat faizlerine etkisi olacak.

Merkez Bankası ağırlıklı olarak yüzde 10 olan 1 haftalık repo faizinden fonlama yapılacağını açıklamasına rağmen Tüketici kredi faizleri zaten son Merkez Bankası verilerinde yükselmiş Piyasalar yüzde 9’luk faizi fiyatlıyordu. Yeni faiz artışı ile Fonlamada yüzde 1-1,5 artış, kredi ve mevduat faizlerine de 1-1.5 puanlık artışa yol açacak.

Konut kredilerine daha önceki yükselişler çok yansımadı bu alanda 1,5 puanlık bir yıllık faiz artışı yaşanabilir.

Bu artışlar kısa vadeli nakit kredi kullananlar, Ticari kredi kullananlar, Değişken faiz ile kredi kullananları olumsuz etkileyecek.

Bu arada Bankaların mevduat faizleri de artacak. Bu mevduat sahipleri (parasını faize yatıran için) iyi haber anlamına geliyor.Yine faiz artışı ile Kur artışının kesilmesi ticari işletmeleri faiz artışına göre daha çok nefes aldıracak diye düşünüyorum.

Peki, artan faiz oranları ne tür toplumsal etkiler yaratabilir?

Artan faiz enflasyonu körükleyeceğinden tüketiciler mal ve hizmetleri daha pahalı satın alacaklar.

Değişken faiz kredisi kullanılmış olanların bu durum kredilerinde faiz artışı olabileceğinden borçları yükselmiş olacak.

Peki, Biz tüketiciler ne yapmalıyız?

  • Zorunlu ve temel harcamalar dışındaki borçlanmalardan kaçınmalı,Get Rich from Home
  • İmkânları ölçüsünde tasarrufa yönelmeli,
  • Tüketiciler, faiz artışına karşı dikkatli olmalı. Sabit faizlerle alınmış kredilerde faizlerin değiştirilemeyeceğini bilmeli bu tür kredileri var ise bunları takip etmeli
  • Tüketicilerin bankalara 243 milyar TL tüketici kredileri, 93 milyar TL kredi kartı borçları var. Faizdeki artırım bütün bu kesimlere yük getirecek Birçok bankadan Kredi Kartı Olan Tüketicilerin mutlaka kart borçlarını yapılandırıp kart sayılarını azaltarak harcamalarını kontrol altına almalılar
  • Konut kredisini sabit faizle almış olanlar varsa bu kararlardan etkilenmeyecekler, Ama değişken faizli kredi çekenler için önümüzdeki dönemde faiz yükü artacaktır. Değişken faizli kredi kullananlar Kredilerini sabit faize geçirme imkanları var ise bunu başka bir bankaya kredi aktarımı veya bankalarında yeniden yapılandırma ile sabit faize geçmeleri faydalarına olabilir.
  • Bankalardan döviz kredisi kullananların borcu bir gecede bu kararla yüzde 30 arttı. Aynı şekilde yurt dışına döviz borçlu olanlar ciddi sıkıntı yaşayacağa benziyor.

Şirketler Ne Yapmalı?

  • Bu faiz seviyesi yatırım ve işletme maliyetlerini artıracak,
  • Bütçesi olmayan bir işletme varsa mutlaka bütce oluşturmalı bütcesi olanlar bütce kontrolünü artırmalı,
  • Enflason etkisiyle oluşacak bütce açıklarını yok etmek için Pazarlama stratejilerini gözden geçirmeli daha çok karlı satma olanakları oluşturulmalı,
  • Kredilerini takip etmeli döviz kurlarını sabitleme imkânlarını araştırmalılar.
  • Faiz oranlarının yükselmesi hisse senedi fiyatlarını düşüreceğinden portföyünde hisse senedi olan firma bunu satmak yerine teminat olarak kullanmayı denemesi faydalı olabilir.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı!

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir