Ana Sayfa / Girişimci / Girişimci Muhasebeci Mi Olmalı Muhasebede Neler Bilmeli?

Girişimci Muhasebeci Mi Olmalı Muhasebede Neler Bilmeli?

res79Evet, belki de şu ana kadar anlattığımız konular içerisinde en önemlilerinden biri bu konu. Uzun süredir yaptığım Mali müşavirlik mesleğimde yüzlerce firma kurdum, yüzlerce girişimciye danışmanlık verdim gördüğüm girişimcilerin muhasebe konusunu önemsemedikleri sadece işlerine odaklandıkları bu yüzdende sonradan ciddi sorunlar yaşadıklarıdır.  Evet, girişimci muhasebeci olmamalı fakat bir girişimcinin temel hatları ile muhasebe ve vergi ile alakalı konulara hakim olması gerektiğine inanıyorum Çünkü girişimcinin işinin gereklerinden biride oluşabilecek riskleri minimize etmek ve işletmesine hakim olmak değil midir? Bilmediğimiz bir konuyu nasıl kontrol eder veya planlayabiliriz? Muhasebe geniş bir çalışma alanı ama girişimcinin muhasebe hakkında her şeyi bilmesine de gerek yok sadece nasıl işler nelere dikkat etmeli gibi hususları bilmeli.

Bildiğiniz gibiMuhasebe, işimizle ilgili hareketlerin kaydedilmesidir. Muhasebecimiz, bizim Maliye karşısında tutmamız gereken yasal defterleri tutmakla görevlidir. Ancak unutmayın ki, asıl sorumluluk işin sahibine aittir. Muhasebecinin bir hatası zarar etmemize sebep olabilir. Dolayısıyla, sürekli öğrenerek muhasebecimizin doğru yapıp yapmadığını kontrol etmemiz gerekir. Bunlardan sonra yine girişimcilerden biz İşlemlerin takibini nasıl yapabiliriz? Diye sorduklarını duyar gibi oluyorum. Evet, gerçekten bilmediğimiz konular bazen çok karmaşık gibi gelebilir bize. Fakat benim tavsiyem mali müşaviriniz aynı zamanda öğretmeniniz olsun, ona soru sormaktan çekinmeyin. Tabi bazı şeyleri de bilin örneğin Her yıl şahıs işletmeniz var ise en geç Mart ayı sonuna kadar önceki yıla dair işletme özetiniz gelir vergisi beyannamesi ile şirket iseniz bilanço ve gelir tablosu hazırlanır ve kurumlar vergisi beyannamesi ile Maliyeye bildirilir. Bilanço ve gelir tablosu 1 yıl boyunca tutulan muhasebe kayıtlarının sonuçlarını kapsar ve 1 yılsonunda ne kadar gelir elde ettiğimizi ve ne kadar kâr ettiğimizi bu belgelerden görebiliriz. Bu belgeleri muhasebeciler hazırlar. Ancak bu belgeler belli kural ve formatlara göre hazırlanırlar, bu nedenle bazen ilk bakışta karmaşık görünse bile muhasebecinizle konuşarak çözebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz zaman muhasebecinizden işlemlerin takibi için bazı dökümler isteyebilirsiniz. Bu dökümleri her ay sonunda istemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Eğer muhasebecinizden mizan isterseniz, o anda kasada veya bankada toplamda ne kadar para olduğunu, belli başlıklar altında toplam olarak ne kadar harcama yapılmış olduğunu, ödenmemiş ya da ödenecek harcamalar, borçlar ve alacaklarınızı görebilirsiniz. Muavin döküm isterseniz de, gelir, gider, borç ya da alacakların detayını görebilirsiniz. Ayrıca resmi olmasa da para, çek, senet giriş-çıkışlarıyla ilgili olarak kendi kaydınızı da tutabilirsiniz. Böylece kendi kayıtlarınızı muhasebedeki kayıtlarla karşılaştırarak kontrolünü yapabilirsiniz.

Yine çok önemli bir konu sizin muhasebeniz bazı kurallara göre yürür bu kuralların başında da hesapların tekdüzen hesap planı denilen vergi idaresinin koyduğu kurallara göre işlenmesi gelir Hesap Planı Nedir? Diyecek olursanız. Bir işletmede kullanılacak hesapların muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri doğrultusunda sistemli bir şekilde ve gruplandırılmış olarak yer aldığı listeye hesap planı denir. Hesap Planına basit bir bakış açısı ile baktığımızda. Burada ki numaralar ilk bakışta size bir anlam ifade etmeye bilir. Ama burada gördüğünüzün 1,2 hesaplar şirketinizin varlıklarını 3.4.5 olanlarda şirketinizin kaynaklarını gösterir bu bakış açısı ile bu konuda birkaç kitap okur mali müşavirinizden de destek alırsanız bir süre sonra şirketinize yukardan bakmanın çok da zor olmadığını göreceksiniz.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

Bir yorum

  1. Yazınızı okudum. Aslında çok yararlı bir yazı. Ancak günümüz patronlarının bunun önemini anlaması gerçekten oldukça zor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir