Sosyal güvenlik mevzuatına göre sürekli olmadan ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı sayılmamaktadır. Bu nedenle haftanın veyahut ayın belirli günlerinde evlere gelerek temizlik, ütü işleri yapan kimseler sigortalı olarak kabul edilmemektedir.Fakat ev hizmetlerinde ücretle ve sürekli çalışanlar sigortalı sayılmaktadır.
Eğer evinizde aşçı, hizmetçi, çocuk bakıcısı, bahçıvan, şoför, bekçi gibi işlerde çalışanların ücretle ve sürekli olarak çalıştırıyorsanız bu durumunda çalışanlarınızı sigortalı (SGK’lı) olmaları gerekmektedir.
Eğer sürekli birini evinizde çalıştırıyorsanız o zaman bazı yükümlülüklerle karşı karşıyasınız peki nedir bu yükümlülükler
İşyeri bildirimi Yapmalısınız
Evinde bir kişiyi ücretle ve sürekli olarak çalıştıran kişi, işveren olma sıfatıyla SGK’ya en geç sigortalı kişiyi çalıştırmaya başladığı tarihte İşyeri Bildirgesi vererek işyeri açılış işlemini yaptırması ve sonraki yükümlülüklerini internet üzerinden yapabilmesi için de e-Bildirge şifresini alması gerekmektedir.
Sigortalı çalıştıracağınızı bildirmelisiniz
işyeri tescil işlemi yaptırıldıktan sonra, ev hizmetlerinde çalışan kişinin Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi’nin de en geç çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir ay içinde e-Sigorta yoluyla internet üzerinden SGK’ya gönderilmesi gerekmektedir..
Çalışanın ücret ve çalışma gün sayılarını bildirmelisiniz
Ev hizmetlerinde çalışan kişinin her aya ilişkin ücreti ve çalışma gün sayılarının bu kişileri çalıştıranlar tarafından Aylık Prim ve Hizmet Belgesine kaydedilerek, en geç takip eden ayın 23’üne kadar e-Sigorta yoluyla internet üzerinden SGK’ya gönderilmesi gerekmektedir.
Her ay SGK Primlerini ödemelisiniz
Ev hizmetlerinde çalıştırılan kişilerin sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalar vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
İş kazası ve meslek hastalığı olursa bildirmek zorundasınız
Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin evde bulundukları, işlerini yaptıkları veya ev sahibinin talimatıyla herhangi bir görevi yerine getirmek üzere dışarıda bulundukları sırada maruz kalacakları olaylar iş kazası olarak kabul edilmektedir.
Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin yukarıda belirtilen nitelikte bir olaya maruz kalmaları durumunda, bu olayların İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile en geç olayın meydana geldiği tarihi takip eden üç işgünü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
Vergisel sorumluluklarınız var mı?
Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında gelir vergisinden istisna edilen ücretler bentler halinde sayılmış olup, (6) numaralı bent uyarınca, hizmetçilerin ücretleri de (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir.) gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Bu hükme göre, evinizde çalıştırdığınız hizmetçiye yapılan ödemeler, ödeme yapılanlar bakımından ücret geliri olmakla birlikte, Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesine göre gelir vergisinden müstesnadır.
Peki damga vergisi kesintisi olacak mı?
Muhtasar beyannamede damga vergisini de beyan etmek zorunda mıyız?
Yoksa damga vergisi de kesilmeyecek mi?
Saygılar
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesi gereğince, gelir-damga vergisi ödenmeyecektir.
Çok teşekkür ederim.
Su durumda ornek olmasi acisindan asgari ucretle calistirilacak bir bakici icin asagidaki hesap dogru mudur?
Brut maas 1.021,50TL
Sigorta primi (isci, -14,00%) -143,01TL
Issizlik sigorta fonu (isci, -1,00%) -10,22TL
Damga vergisi (-0,76%) -7,75TL
Net 860,52TL
Isverene maliyet acisindan
Sigorta primi (isveren, 14,50%) 148,12TL
Issizlik sigorta fonu (isveren, 2,00%) 20,43TL
Toplam 1190,05TL
5 aylık çocuğumuza annem bakmakta, sigortalı olarak her ay sigorta primini ödememizde sakınca var mıdır kanunlar açısından, 1.derece akrabanın sigorta yaptırılması mümkün müdür ? Teşekkürler.
iş Kanunu 4/d maddesinde “ bir ailenin üyeleri ve 3. dereceye kadar (3.derece dahil) hısımları arasında, dısardan baska biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı islerde” e) Ev hizmetlerinde, iŞ Kanununun uygulanmayacağını belirtmektedir.
Fakat torba yasa ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özürlü ya da yaşlı olması gibi nedenlerle anne, baba, çocuk, eş gibi yakınlarının bakımını üstlenen kişilerle ilgili önemli bir çalışma buna göre, yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar “sosyal güvenlik” kapsamına alındı
Asgeri Geçim İndirimi ( AGİ ) alacaklar mı ?
193 sayılı Kanunun mülga 32. maddesi
“Asgarî geçim indirimi”
MADDE 32 – Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.Demektedir buda evet alacaklar anlamına gelir
Evde çalıştırdığımız kapıcı bahçıvan gibi hizmetlilere asgari ücret yerine aylık 3000.- TL brüt ücret ödesek yine de gelir ve damga resminden muaf olacaklar mı? Muafiyetin bir üst sınırı yok mu ?
Teoman bey merhaba,
Gelir Vergisi Kanunu, ev hizmetlilerinin (mürebbiyelik hariç) kazançlarını vergiden muaf tutmuştur (Gelir Vergisi Kanunu Madde 23/6- Hizmetçilerin ücretleri).yani rakam ne olursa olsun muafiyet var
hocam şimdi iş yeri bildirgesi veriyoruz vergi muafiyetimiz de var ya iş yeri faaliyet belgesi alacak olsam vergi dairesi veya esnaf odalarından alamam. bu durumda nerden alabilirim…
Ahmet bey merhaba,
şirketse Ticaret odasından gelir vergisi mükelelfi şahıssa esnaf odasından faaliyet belgesi alabilirsiniz
Merhaba,
Çalışanın yıllardır işveren tarafından isteğe bağlı sigorta kapsamına alınmış olması durumunda da bu süreç gerekli midir?
sağlıkla,
Çiğdem Çiğdem
İşveren çalışanı sgk lı yapmak zorundadır isteğe bağlı yapamaz