Ana Sayfa / Gündemden / İnternetten Alışveriş ve Araç Sayısı

İnternetten Alışveriş ve Araç Sayısı

249-300x200[1]Türkiye Alışverişte interneti sevdi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; alışveriş sisteminin tamamen değişmeye başladığı günümüzde tüketiciler, artık daha fazla ürüne daha kolay ulaşabilecekleri interneti tercih ediyorlar. Tüketicilerin internet üzerinden gündelik hayata ilişkin ihtiyaçlarını karşıladığı gözlenirken, teknolojik ürünler de internetten temin edilenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye’de bireylerin internet üzerinden sipariş verdiği ya da satın aldığı mal ve hizmet türleri arasında % 48,6 ile giyim ve spor malzemeleri ilk sırada yer alıyor. Söz konusu rakam geçen yılın aynı döneminde ise % 44,4 seviyesindeydi.

Giyim ve spor malzemelerini, % 25,8 ile cep telefonu, kamera, radyo, televizyon, DVD oynatıcı, video gibi elektronik araçlar takip etti. Söz konusu ürünlerin bir önceki dönemdeki oranı ise % 25,5 ‘ler seviyesinde bulunuyordu.

Tüketicilerin yoğun olarak internet üzerinden temin ettikleri bir diğer mal ve hizmet türü ise ev eşyaları oldu. Ev eşyalarının payı 2012 Nisan – 2013 Mart döneminde % 25,6 olarak gerçekleşti. Söz konusu rakam, geçen yılın aynı döneminde ise 21,2 olmuştu.

Son dönemde bireylerin internetten temin ettikleri hizmetlerden biri de turizme ilişkin faaliyetler oldu. Bu kapsamda konaklamanın payı % 7,8 olurken, bu rakam 2011 Nisan – 2012 Mart döneminde % 7,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Bilet, araç kiralama gibi seyahatle ilgili diğer faaliyetlerin payı da % 20 oldu. Söz konusu rakam bir önceki dönemde ise % 17,4 olarak kayıtlara geçmişti.


Piyasada peşin çalışan kalmadı. Tahsilat süreleri uzadı.


Gerek dünyada etkileri hala bitmeyen ekonomik kriz, gerek ülkedeki enflasyonu önleme politikası nedeniyle yaşanan likidite azlığı, gerekse ekonomik büyüme beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle ‘tahsilat sıkıntısı’ derinleşmeye devam ediyor. Tahsilat sıkıntısı sektörlere göre incelendiğinde durumun daha önce peşin çalışan beyaz eşya, kuyumculuk gibi sektörlerde de kötüleştiği görülüyor.

Beyaz eşyada tahsilat süresi 5 aya ulaşmışken, kuyumculuk sektöründe ise 12 aya kadar sarkmalar oluyor. Yine peşin çalışmaya devam eden gıda sektöründe ise yaşanan tedirginlik nedeniyle teminat mektubu vazgeçilmez durumdadır.

Tahsilat süreleri diğer sektörlerde de uzamaya devam ediyor. 5 – 6 ayda tahsilatın gerçekleştirildiği tekstil sektöründe, şimdi 10 aya kadar sarkmalar yaşanabiliyor. Kozmetik sektöründe daha önce 6 ay olan tahsilat süresi 12 aya çıkarken, elektrik ve makine sektörlerinde bu süre 3 aydan 4 aya yükseldi. Küçük ev aletlerinde ise 3 ay olan süre şu anda 5 ay civarında.

Reel sektör temsilcileri, özellikle de küçük işletmeler ve esnaf tahsilat sürelerinin uzamasından yakınırken uzmanlar piyasadaki bu durumun Merkez Bankasının bilinçli tercihiyle uyguladığı politikanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. TL sıkılaştırma politikası uygulayan Merkez Bankasının, bu politika sayesinde enflasyonun çift hanelere fırlamasını önlediğini vurgulayan uzmanlar, “Hatta reel sektörün bu politikadan olumsuz etkilenmesi zaman zaman hükümet içinden kimi bakanların bile tepkisine neden oluyor. Ancak Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayabilmek için ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir’ demek durumunda” görüşünü dile getiriyor (Haber kaynağı;22 Ağustos 2013 Perşembe Dünya Gazetesi).


Türkiye İstatistik Kurumu 2013 yılı Motorlu Kara Taşıtları istatistikleri


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Haziran ayına ilişkin Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, haziranda trafiğe kaydı yapılan toplam 56 bin 464 taşıt içinde, % 50,1 pay  ile otomobil ilk sırada yer aldı. Otomobili % 26 ile motosiklet, % 11,8 ile kamyonet, % 5,7 ile traktör takip etti. Haziran ayında trafiğe kaydolan taşıtların % 6,5 ‘ini minibüs, otobüs, kamyon ve özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Yılın ilk 6 ayında trafikteki toplam taşıt sayısı, 435 bin 680 artarak 17 milyon 469 bin 93 oldu.

Trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı haziranda bir önceki aya göre % 58.6 azaldı. Bu düşüş, otomobilde % 62,9, minibüste % 60, otobüste % 53.4, kamyonette % 65.8, kamyonda% 59.5, motosiklette % 45.1, özel amaçlı taşıtlarda % 42.5, traktörde % 43.9 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı % 29.3 azaldı. Söz konusu azalış otomobilde % 26, minibüste % 41.1, otobüste % 13.5, kamyonette % 46.7, kamyonda % 46.4, motosiklette % 23.4, traktörde % 30.8 olurken, özel amaçlı taşıtlarda % 514,6 artış oldu.

Haziran 2013 sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı  araç analizi

17 milyon 469 bin 93 taşıt trafiğe kayıt ettirildi.  Bunun;

  •  %51,3’ünü otomobil,
  •  %16,4’ünü kamyonet,
  •  %15,3’ünü motosiklet,
  •  % 8,8’ini traktör,
  •  %4,3’ünü kamyon,
  •  % 2,3’ünü minibüs,
  •  %1,4’ünü otobüs,
  •  % 0,2’sini de özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

En fazla devri yapılan taşıt otomobil oldu. Söz konusu ayda toplam 392 bin 364 taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtlar içinde % 65,7 ile otomobil ilk sırada yer alırken, otomobili % 16,7 ile kamyonet, % 7,1 ile motosiklet, % 3,4 ile kamyon izledi.

Aynı ayda devri yapılan taşıtların % 7,1’ini ise minibüs, otobüs, özel amaçlı taşıtlar ve traktör oluşturdu.

Otomobillerde kullanılan yakıt türleri açısından değerlendirildiğinde:

%41,4 ’ün de LPG,

% 32,4 ‘ün de benzin,

% 25,6 ‘sın da dizel yakıt kullanıldığı belirlendi.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir