Hepimizin bildiği gibi Maliye, 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun(Torba yasa) kapsamında uygulamaya konulan yapılandırma sonuçlandı yapılandırmanın sonuçları ile alakalı Maliye bakanımız Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklama çok dikkat çekici açıklamadan anlaşılan yapılandırmaya yoğun ilgi gösteren vatandaşların, aynı duyarlılığı borç ödeme konusunda da ortaya koyduklarını gösteriyor.
Daha önce yapılan tecil yapılandırma uygulamalarında yüzde 23’lük bir başarı sağlanmışken, bu kanun kapsamındaki ilk taksit ödemeleri itibarıyla yüzde 81’lik bir tahsilat oranına ulaşıldı Yapılandırma sonucunda 39,4 milyar TL’yi aşan bir kamu borcu yeniden yapılandırıldı 39,4 milyar liralık başvurunun 27 milyar 123,4 milyon liralık bölümü kesinleşmiş alacaklar, taksim, tecil, 5 milyar 641,7 milyon liralık bölümü ihtilaflı, inceleme, tarhiyat safhasındaki alacaklar ile pişmanlık beyanlarından oluşmaktadır. Stok beyanı tutarı 1 milyar 545,3 milyon lira, matrah artırımı tutarı da 5 milyar 122,6 milyon lira olarak gerçekleşmiştir.
şimdi torba yasanın bu tahsilat başarısını rakamlara dökerek açıklayacak olursak
İlk taksitin son ödeme günü olan 30 Haziran 2011 tarihi itibarıyla;
ilk taksit ve bu tarihe kadar yapılan defaten ödemeler dahil 7 milyar 908 milyon 887 bin 740 liralık bir tahsilat yapılmış; bunun 5 milyar 377 milyon liralık bölümünün defaten ödeme, 2 milyar 531,8 milyon liralık bölümünün de taksitli ödemelerden oluşuyor.
yeniden yapılandırma kapsamında matrah artırımı yoluyla 1 milyar 201,8 milyon liralık tahsilat yapıldı, stok beyanlarıyla da 1 milyar 202,9 milyon lira
kesinleşmiş, ihtilaflı alacaklar, inceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklar ile pişmanlık beyanları ve diğer alacaklardan 5 milyar 504,2 milyon liralık tahsilat yapıldı.
Bugüne kadar bizde torba yasanın tarihi bir fırsat olduğunu her yazımızda okuyucularımıza anlatmaya çalıştık evet gerçekten toplumun her kesimine hitap eden Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması idi torba yasa uygulaması yukarıda yazdığımız sonuçlarda bunun muazzam bir sonucunun göstergesidir. Yapılandırma yapan ama taksidi ödemeyen bir bakışa sahipken bu yapılandırmanın İlk taksit ödemelerinde de mükelleflerin müracaatta gösterdiği duyarlılığı gösterip %81 inin taksitlerini ödemesi önemli fakat burada başka önemli bir hususta var ki takdir etmeden geçmemek lazım o da maliyenin tavrı yeniden yapılandırma için başvuruda bulunan mükellefleri yakından takip ediyor, taksitlerini aksatan mükellefleri arayarak hatırlatmada bulunuyor olması
Daha önceki yazılarımda da değinmiştim torba yasa sonrası diye şimdi kısaca bazı şeyleri hatırlatmak isterim
Af uygulamalarının özü itibariyle adaletsiz uygulamalar olduğu, vergisini doğru ve zamanında ödeyeni bir bakıma cezalandırdığı açıktır. Bu nedenle istenen uygulamalar değildir. Mali aflar bir sonuçtur. Periyodik olarak bu sonuçla karşılaşmamak ve gelecekte daha başarılı af uygulamaları yapmamak için, nelerin yanlış veya eksik yapıldığı, nelerin daha iyi yapılabileceği analiz edilmeli ve af gerekçeleri ortadan kaldırılmalıdır. Tüm teknik veriler gösteriyor ki Maliye bakanlığımızda bunu yapıyor torba yasa ile Tüm mükelleflere son kez bir beyaz sayfa açma imkanı verildi. Benim torba yasa uygulamasından aldığım (bana göre sizde böyle algılamalısınız)mesaj “geçmişini temizle bundan sonrada kanunlara uygun çalıştır vergi sorumlularının vahamete kapılıp nasıl olsa Türkiye’de 5 yılda bir vergi yapılandırması,af çıkıyor diye düşünerek gevşememeleri gerekiyor. Çünkü Maliye yeni yapısı elektronik donanımı,personel kadrosu,mevzuat yenilenmesi ile kayıt dışı ile mücadeleye hazırdır torba yasa sonrasında artık mali konularda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak tüm vergi mükelleflerine uyarım işinize sahip çıkın vergi konusunda daha hassas olun ve muhasebelerinizi artık önemseyin ve son sözüm mali müşavirlerinizi artık daha çok ziyaret edin onlardan kanunlarımızdaki avantajları şirketinize nasıl uygulayabileceğinizi, eksik ve yanlışlarınızı nasıl düzelteceğinizi sorun.