Sizin internet reklamcılığı ile ilgili yazılarınızı okudum. Benimde internet reklamcılığı işi yapacak bir mükellefim olacak merkezi Hong Kong, şubesini Türkiye de kuracak firmanın anlattığına göre kişiler bir reklam paketi alıyor. Bu reklam paketini belirlenen sürelerde izlediğinde paketi alan kişi kazanç sağlıyor.
- Bu iş nasıl vergilendirilir?
- İşin riskli kısımlarını, faaliyet öncesinde ve sonrasında bilgilendireceğimiz kurumlar tic. odaları ve vergi daireleri hariç yerler var mı ?
- Şirket faaliyetinde dikkat etmem gereken noktalar herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmamak için yapılması gerekenler gibi konular da yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla.
Teşekkürler
Nesrin…
Siz Sordunuz Nevzat Erdağ Yanıtladı :
Nesrin Hanım Merhaba,
Sorunuzu 2 başlık altında cevaplamaya çalışacağım.
1-Ticari yaklaşım açısından bakış;
Türkiyede kurulacak yabancı firmanın şubesi veya irtibat ofisimi olacağına göre işlem ve sorumluluklar farklılık arz etmektedir. Ancak siz şirketin şubesini kuracağınız için ben şube açacak firmanın işlemlerini ve sorumluluklarını anlatacağım. Türk Ticaret Kanunu kapsamında yabancı uyruklu şirketlerin Türkiye’de her türlü şirket kuruluşu serbesttir. Türkiye’nin herhangi bir ili veya ilçesinde şubesini kurabilir. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Şubesi açılacak yabancı şirketin kuruluş merasimi süreçi şöyle işliyor:
Şube Açmak İşlemleri
- TC Sanayi ve Ticaret Bakanlığı izni
Türkiye dışında kurulmuş bir şirketin Türkiye‘de bir şube açması iznini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı vermektedir. Şube açılması ile şube temsilcisi, şube adı, faaliyet alanı, adres ve sermayedeki değişiklikler, tasfiye ya da birden fazla şube açılması konuları da Bakanlığın iznine tabidir. Şirketin (Ana Şirketin) yetkili temsilcisi tarafından şube açmak için yapılacak başvuru ve ekindeki belgeler Bakanlığın aşağıdaki adresine gönderilir.
Başvuruda bulunması gereken bilgi ve belgeler:
- Şirketin adı, uyruğu, kuruluş tarihi, adres ve sermayesi
- Şirketin Türkiye’deki yetkili temsilcisinin adı, uyruğu ve adresi
- Şubenin faaliyet alanı
- Ticaret Sicil Tüzüğü madde 29’a göre Taahhütname
- Aşağıdaki bölümde listelenen belge ve formlar
- Yabancı dillerde hazırlanmış belgelerin tasdikli Türkçe çevirileri
Ticaret Sicil Memurluğunu kaydolma
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınan izin ile aşağıdaki belge ve formların Ticaret Sicil Memurluğuna sunulması gerekmektedir.
Şube Açmak İçin Gerekli Belgeler
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı izni için gereken Belgeler
- Şirketin Türkiye’de şube açma kararıcının yazılı teyidi
- Şirketin Ana Sözleşmesinin orijinal nüshası
- Şirketin kuruluş evrakı ile halen faaliyetini sürdürdüğüne dair faaliyet belgesi
- Türkiye’deki temsilcisine tam sorumluluk ve yetki verildiğini belirten vekaletname
Ticaret Sicil Memurluğuna Sunulması Gereken Belgeler
- Yetkili kişi tarafından imzalanmış Türkçe dilekçe
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınan şube açma izni
- Noter tasdikli ve onaylanmış vekaletname (2 nüsha)
- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı onaylı Müzeyyel Beyanname ve ilanı
- Şube temsilcisi Türk vatandaşı ise, noter tasdikli kimlik kartı; yabancı
uyruklu ise yabancı yetkili temsilcinin noter tasdikli pasaport kopyası - Şube temsilcisin imza sirküleri
- Ticaret sicil Tüzüğünün 29 maddesi uyarınca Taahhütname
- Ticaret Sicil Memurluğundan alınan Ticaret Oda Kaydı formu
4875 sayılı (Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ) kapsamındaki yabancı sermayeli şirket, şube ve irtibat bürolarının, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği ekindeki formları kullanarak, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne süresi içinde gerekli bildirimleri yapmaları gerekmektedir ( Tek sorumlu makam olarak Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür).
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamındaki şirket, şube ve irtibat bürolarının, rutin olarak yapmaları gereken başka bildirimler de bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre, kanun kapsamındaki kurumların;
a) Sermaye hesabına yapılan ödemelere ilişkin bilgileri, Yönetmelik ekinde (EK-2) yer alan “Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu” ile ödemeyi takip eden 1 ay içinde,
b) Mevcut yerli veya yabancı ortakların kendi aralarındaki veya şirket dışındaki herhangi bir yerli veya yabancı yatırımcıya yaptıkları hisse devirlerine ilişkin bilgileri yönetmelik ekinde (EK-3) yer alan “Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu” ile hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde, bildirmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, kuruluş izni alan irtibat bürolarının;
- Vergi dairesine kayıt belgesinin bir örneğini ve
- Adres değişikliği durumunda yeni adreslerini, en geç 1 ay içinde Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri zorunludur.
2-Vergisel bakış;
Öncelikle bilişim ile ilgili şu hususu vurgulamak isterim satılan hizmetten faydayı Türkiye’de sağlayacak iseler o zaman vergisel açıdan şube ticari faaliyet yapıyor gibi görülecektir. Yabancı bir şirketin Türkiye’de bir şube açmış olması halinde, dar mükellef statüsünde işlem yapılacak ve şu vergi türleri açısından sorumlu olacaklardır:
- Kurumlar vergisi,
- Katma değer vergisi ve
- Geçici vergi yönünden mükellef olması gerekir.
- Ayrıca bu mükellefin muhtasar beyanname vermesini gerektiren bir durum var ise gelir muhtasar yönünden de mükellefiyet tesis edilir.
Yabancı bir şirket Türkiye’de sadece irtibat bürosu şeklinde faaliyet gösterecek ise yalnız gelir muhtasar yönünden mükellefiyet açılır.
Başka sorunuz varsa cevaplamaya çalışalım.
Cevaplayıp zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.iyi çalışmalar.
NOT: sanayi ve tic.bakanlığı izin belgesi istenmiyor kaldırılmış artık.
Nevzat bey
konu açılmışken ben de size bir soru sormak isterim. yurtdışında bir firma var. dıs ticaret isleri yapıyor. bu firma TR deki firmalarla bir eleman vasıtasıyla iletişime geçerek TR dışındaki projelere malzeme tedarigi sağlayacak. bu durumda T.C. vatandaşı olan eleman home ofis olarak temsil edebilir mi.bu firmayı. yani TR deki eleman sadece iletişimi sağlayacak ama bunun karsılıgı bağlı olduğu yabancı firmadan aylık maas alacak. Kanuni yönden sıkıntı yaratmayacak düzgün yol nedir.
Kıymetli Bilgilerinize Sunarım.
Selamlar..
Umit COLAK
Ümit bey merhaba,
Yapılan işlem danışmanlık home ofıce çalışılabilir bir sakıncası olmaz bu halde vergi mükellefide açılabilir alınan ücret karşılığı faura kesilebilir tahsilat bu yolla resmi olarak gelir fakat sorunuzdan anladığım kişinin yurtdışında sigortalı olacağı bu durumda ücret geliri oluşacaktır tek işverenden alınan ücretler vergiye tabi değildir fakat burda başka ücret vs geliri var ise yıllık beyana tabi olacaktır
Nevzat Bey merhaba,
Aynı konuyla ilgili yabancı şirketin şube değil irtibat bürosu açması hususuna ilişkin detaylar hakkında da bilgi vermenizi rica ederim.
Esra hanım bu konuyu makale olarak önümüzdeki günlerde ayrıntılı anlatacağım
Nevzat bey merhaba
İtalya’da kurulu mermer firması, Türkiye’de şube açmak istiyor. İtalyadaki firmanın faaliyet konusu irandan mermer ithal edip müşterilerine satmak. Bu açılacak olan şubeden yapmak istediğimiz işlemi özetliyorum:
İRandan mal alınacak, italyata gidecek. Amacımmız transit ticaret yapmak. Yani faturalandırma vs herşeyi TR üzerinden yapmak. İtalyadan parayı TR de açılan şubenin hesabına tansfer edip, burdan nakit olarak irana götürmek. Böyle birşey mümkün olur mu? Yani iranlı firmanın faturayı türkiyedeki şubeyi, türkiyedeki şubeninde bunu italyadaki firmanın merkesizine mümkünse, mümkün değilse direk mermer alıcısına müşteriye kesip parayı türkiyeye almak mümkünmü? Şubeler fatura kesebiliyor mu? Yabancı firma şubeleri, nasıl fatura alır, nasıl vergi öder, bilgi verir misiniz?
Teşekkürler
Hasan bey merhaba
İtalyadan parayı TR de açılan şubenin hesabına tansfer edip, burdan nakit olarak irana götürmek. Böyle birşey mümkün olur mu?
Transit ticarette para TR ye gelmek zorunda burda bir sıkıntı yok fakat satıcıya sizin ödemeniz nakten yapılamaz banka üzerinden yapmanız gerekir
Şubeler fatura kesebiliyor mu? Yabancı firma şubeleri, nasıl fatura alır, nasıl vergi öder, bilgi verir misiniz?
Şubeden kasıt iretibat ofisi ise iretibat ofisi faturalaşma yapamaz fakat siz şube demişsiniz şubeler türkiyede mevcut şirket olarak kuruldukları için ticaretin tüm gereklerini yapabilir buna görede vergilendirilir fakat irtibat ofislerinde buı durum farklı
yabanci bir sirket turkiyede irtibat burosu acarsa ve mesela hindistandan mal alip ispanyaya satarsa turkiyede
vergi odesi lazimmi ?
Türkiye irtibat ofisi ticaret yapmadığı için burda sadece çalıştırdığı personel,kira,mişavir,avukat gibi aldığı hizmetler için vergi öder transit ticarette parada Türkiyeye gelmediği için burda vergi ödemez
Nevzat Bey merhaba,
Hollanda Merkezli bir firmaya Türkiye’de danışmanlık hizmeti vermek istiyoruz. Burda bildirimimizi Hollanda merkezli firmanın şubesi şeklinde yapmayı düşünüyoruz ve danışmanlık hizmeti verecek kişiği (tc vatandaşı) firmanın Türkiye temsilcisi olarak göstereceğiz. (şubede sigortalı olarak görünecek) Böyle bir durumda açacağımız şubenin vergisel boyutu ne olur? Fatura kesmeyeceğimizi düşünürsek sadece muhtasar beyanname vermek yeterli olacak mı? Ama iritbat bürosu da olmayacak. Nasıl bir bildirim ve vergi yükümlülüğü daha doğru olur? Teşekkürler.
Duygu hanım merhaba,
Türkiyede ticari faaliyet göstermeyecekse irtibat ofisi olacaktır açılacak şube sadece çalıştırdığı personel için vergisel sorumluluğa girecektir vergi dairesinde bu yüzden muhtasar için mükellefiyet açılacak ve maaştan kesilen gelir vergisi ve damga vergisi ödenecek
Merhaba Nevzat Bey,
Türkiye ‘de faaliyet gösteren bir yabancı firma bana iş teklif etti. Teklif edilen rakamı değerlendirmem için vergi ve sosyal güvenlik durumunu öğrenmek istiyorum. Bu firma aynı Türk firması gibi vergi vermek ve bizi sigorta etmek zorundadır, doğru mu?
Saygılarımla,
Ahmet bey merhaba,
Yabancı firmalar Türkiyede faaliyet gösteriyor ise Türk firma sorumluluklarını taşımaktadır Bu firma aynı Türk firması gibi sizi sigorta etmek zorundadır
Merhaba Nevzat bey,
Ben hem Turk hem Britanya vatandaşlığı taşıyorum. E-ticaret şirketi kurmak istiyorum.
Öncelikli sorularım şöyle:
1- Britanya firması kurarak Türkiye’den mal alıp satmam mı akıllıca olur? (Malum yabancı yatırımcı desteğinden faydalanmak istiyorum)
2- Tamamen Türk firması olarak mı açmalıyım? (TR’deki bürokrasi ve vergiler beni çok yoruyor herkes gibi)
3- Yabancı firma olarak ticari sorumluluklarım neler olur?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Esra Kanat
Esra hanım merhaba,
Cifte vatandaşlığınızı kullanarak işlem yaparken; eğer şirketi britanya da kurup Türkiye’de şube açacaksanız bazı vergi avantajlarından faydalanabilirsiniz fakat aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunuz için Türkiye’de kuracağınız şirket yabancı şirket muamelesi görmez
Nevzat bey merhaba, önümüzde ki günlerde Belçika’da hizmet veren bir firma ile %50 ortaklık ile Türkiye’de şube açmak istiyorum.Temizlik ve bordrolama konularinda hizmet veren firma ile nasıl ilerlemeliyim? Artısı-eksisi nedir?
Teşekkür ederim.
Ayhan bey merhaba,
bizimle temas kurarsanız destek verebiliriz
mrb yurtdışında kurulmuş turizm acentası türkiyede şube ,ofis açabilirmi türsab dan acenta belgesi almadan faaliyette bulunabilirmi
Yurtdışındaki firma Türkiyede irtibat ofisi veya şube açabilir.İrtibat ofisi ticaret yapamaz iş kordinasyonu yapabilir şube açarsa ticaret yapabilir acentelik hizmetleri için TURSAB dan izin alması gerekir
Nevzat bey merhaba,
ABD Delaware eyaletinde bir şirket kurup O şirket üzerinden ağırlıklı Türkiye`de E-Ticaret yapmak istiyorum. İkametim ve uyruğum Türkiye. ABD de vergilendirilmeyeceğimi biliyorum. Türkiye`de vergi avantajı olur mu? Yoksa ABD şirketi anlamsız mı? Teşekkürler.
Merhaba Fikter bey,
faaliyeti Türkiyede gösterecekseniz yabancı firmanın şubesi sizin için avantaj olmayacaktır önerim bu iş için Türkiyede bir şirket kurun
Nevzat Bey öncelikle zamanınız ve emeğiniz için çok teşekkürler.
Türkiye’ye hizmet veren bir KKTC şirketinin Türkiye şubesi Avrupa’da hizmeet veriyorsa, ancak Türkiye kaynaklı ciro asla Türkiye şubesine girmeyip yalnızca KKTC’de ana şirketin yine KKTC’de bulunan banka hesabına giriyorsa, TC’ye ödenecek verginin durumu ne olur?
Kamil bey merhaba,
yabancı firma şubelerinin faaliyetleri ile alkalı hangi ülke ise o ülke ile yapılan ikili vergi anlaşmalarına bakmak gerekir
sizinde aşağıdaki linkten kıbrısla yapılan anlaşmayı detaylı okumanızı öneririm.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/uluslararasi_mevzuat/KKTC.htm
Cevabınız için çok teşekkür ederim ancak sanırım soruyu soruş şeklim biraz yanıltıcı olduğu için bir karışıklığa sebep oldum. A şirketi Kıbrıs’ta kurulu ve yalnızca türkiyeye hizmet veriyor. Kıbrıs’la TR arasındaki çifte vergilendirme anlaşması geçerli olmak üzere Kıbrıs’ta vergilendiriliyor. Buraya kadar bir sorun yok.
Ancak, bu şirketin Türkiye’de bir B şubesi var, ve bu şubeye ait banka hesapları vs var. Şöyle ki, B şubesinin hesaplarına giren para tamamıyla Almanya’dan giriyor. Şirket TR’de iş yapıyor olsa bile bunu her zaman A şubesi üzerinden yapıyor. Aynı zamanda B şubesinin yurtdışında banka hesapları da var ve buraya da sadece Almanya’dan para girişi var.
Yani özetle: A şubesi (şirketin merkezi) Kıbrıs’ta kurulu, TR’de hizmet veriyor. B şubesi ise TR’de kurulu, Almanya’da hizmet veriyor. Bu durumda vergi yükümlülüğü konusunda ne söyleyebiliriz aydınlatırsanız minnettar kalırım.
Sayın Nevzat Bey soruyla ilgili olarak sizden profesyonel yardım almayı da düünmekteyiz, bu konuda bizi aydınlatırsanız çok seviniriz, henüz şirketin Türkiye şubesini kurmuş değiliz, ön araştırma safhasındayız. Saygılarımı arz ederim.
Nevzat Bey, Singapur merkezli bir yazılım firmasının Türkiye şubesi açılmak isteniyor. Türkiye’de bir hizmet verileceğinden dolayı irtibat bürosu yerine bir şube açılacak. Buradaki sorum; bu firmanın Türkiye ofisinde çalışanlarının vergilendirmesi nasıl olur? Çalışanlar hesaplarına USD olarak alacaklar maaşlarını.
Furkan bey merhaba,
Yabancı firmanın şubesi Türkiyede vergi mükellefidir burada çalışanların maaşıda burada ödenmesi halinde sgk ve gelir vergisi kesintisi yapılacaktır
Merhaba ,
Sorum şöyle; Ukrayna’ da Türkiye vatandaşının açmış olduğu bir şirket var. Bu kişi bu şirket vasıtasıyla Türkiye’den ürün almak ve Ukrayna’da ticari faaliyetine devam etmek istiyor. Ancak Türkiye’deki ürün tedariğiyle ilgili konularda çalıştırmak üzere bir T.C. vatandaşı çalıştırmak isteniyor. Gerekli düzenlemeler ve sorumluluk nasıl olmalı? ( Çalıştırılacak kişi herhangi bir danışmanlık şirketine bağlı değil, direk şirket çalışanı konumunda olacak şekildedir.)
Songül hanım merhaba,
Türkiyede birinin çalıştırılması ancak Türkiyede şube veya irtibat ofisi açılması şeklinde olabilir aksi durum yurtdışında sigortalılık olacaktır
Merhaba,
İngiltere de 3 yıl önce eşimin açtığı bir danışmanlık şirketimiz var ama eşim sadece Türk vatandaşı ve eşimin ayrıca Türkiye de aynı danışmanlık işi yaptığı bir firması var bu şahıs firması eşim Türkide ki firmayı kapatıp İngilterede ki firma nın Türkide irtibat ofisi olarak açılmasını istiyor acaba İngiltere deki şirketin burda irtibat ofisi olarak açılması bizim için avantajmı ve avantajları varsa nelerdir?Eğer cevap veririseniz çok sevinirim.İyi çalışmalar.
Merhaba Nihal hanım,
İrtibat büroları Ticari faaliyet yapamazlar.
Ticari faaliyet dışında Temsil ve ağırlama, kontrol ve denetim, Teknik destek, Haberleşme ve bilgi aktarımı, Bölgesel yönetim merkezi başlıklarında oluşan faaliyetleri yapabilirler.
İrtibat bürolarının, yabancı sermaye mevzuatına göre ticari faaliyette bulunmaları yasak olduğundan bu büroların iktisadi faaliyetleri yakından takip edilmektedir.
İrtibat büroları, ticari faaliyette bulunmamaları sebebi ile Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi bakımından vergi mükellefi sayılmamaları, asgari bir kayıt düzeni gerektirmeleri ve kuruluş ve kapanışlarının sermaye şirketlerine göre daha basit süreçler içermesi gibi sebeplerle Türkiye’de pazara giriş yapmayı düşünen veya Türkiye’de sınırlı faaliyetlerle yer almak isteyen yabancı yatırımcılar için cazip bir alternatif oluşturmuştur. Bu durum, irtibat bürosu çalışanlarına ödenen ücretlerin Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan özel bir istisnadan yararlanması sebebi ile perçinlenmiştir
Merhaba Nevzat Bey,
Sorum şöyle: Yabancı bir firma TR’de şube açmadan geçici bir süreliğine (yaklaşık 2 sene) yurt dışından kendi personelini getirerek inşaat alanında denetim kontrolörlük işi yapabilir mi?
Saygılarımla,
Merhaba Mehtap hanım,
denetim kontrol yapılan firmada şartlara uygun sigortalı yapılarak olabilir onun dışında bağımsız olarak şube açılmadan yabancı firma adına çalışamazlar
Nevzat Bey,
Yurtdışından uluslararası olarak yazılım (dijital kopya) satan şirketimizin Türkiye irtibat bürosunda operatörler Türkiye’deki müşterilerin alışverişini gerçekeştirdiğinde (yurtdışındaki banka hesabına gelen tahsilatları kabul edip, ürünün dijital kopyasının müşteriye gönderilmesi) bu durum Türkiye’de şube açıp vergilendirilmeyi getektirir mi?
Çok teşekkür ederim
Merhaba Memduh bey,
İrtibat büroları Ticari faaliyet yapamazlar.Ticari faaliyet dışında Temsil ve ağırlama, kontrol ve denetim, Teknik destek, Haberleşme ve bilgi aktarımı, Bölgesel yönetim merkezi başlıklarında oluşan faaliyetleri yapabilirler.
İrtibat bürolarının, yabancı sermaye mevzuatına göre ticari faaliyette bulunmaları yasak olduğundan bu büroların iktisadi faaliyetleri yakından takip edilmektedir.Türkiyede tahsilat,dijital kopya verme söz konusu olduğunda bu ticari faaliyete girer bu durumda irtibat bürosu değil Türkiye şubesi olarak ancak bu işlemleri yapabilirsiniz
Nevzat bey merhaba..Soracagim konu hakkinda en ufak bir bilgim yok. Ben italyada faaliyet gosteren bir makina firmasinin Turkiye temsilciligini yapmak istiyorum.Yada bunun adi mümessillik mi onuda bilmiyorum.Nasil bir yol izlemem lazim.Neler yapmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba Ali bey,
mümessilliği Türkiyede bir şirket kurarak yapabilirsiniz veya Türkiyede sadece tanıtım yapıp faturalamayı yurtdışından yapacaksanız yurtdışı firmanın temsilciliği şeklinde yapabilirsiniz
Nevzat Bey Merhaba,
Irlanda da kozmetik urunleri ureten sirket kurdum. Turkiyede İrtibat bürosu acip satis-destek/pazarlama faliyetleri yapabilir miyim?(sadece Yabanci uyrukluyum). Faturalandirmam yurtdisindan olacak ve tahsilati yurtdisi firmam adina yabanci bir ulkedeki bankaya yada Irlanda firmamdan vekalet verdigim turkiyedeki br tahsilat burosuna yaptiracagim. Urunlerim son kullanicilara yurtdisindan kurye/kargo ile direkt olarak teslim edilecek. Yani İrtibat büromun finansal olarak Irlanda firmamla dogrudan baglantisi olmayacak.
Boylelikle kurumlar vergim irlanda da olacak ve Turkiyeye sadece gumruk vergisi mi odemem gerekecek. Irlanda Turkiye ikili anlasmasindan dolayi faturalarimda kdv olmayacak ve alicilar icin stopaj olmayacak.
Sonuc olarak bu is modeli mumkun mu, sadece muhtasar beyanname vermem yeterli mi Turkiyede?
Simdiden tesekkurler
Merhaba Erhan bey,
İrtibat büroları Ticari faaliyet yapamazlar.
Ticari faaliyet dışında yapabilecekleri faaliyetler şunlardır.
Ticari faaliyet dışında,
Temsil ve ağırlama,
kontrol ve denetim,
Teknik destek,
Haberleşme ve bilgi aktarımı,
Bölgesel yönetim merkezi başlıklarında oluşan faaliyetleri yapabilirler.
İrtibat bürolarının, yabancı sermaye mevzuatına göre ticari faaliyette bulunmaları yasak olduğundan bu büroların iktisadi faaliyetleri yakından takip edilmektedir
irtibat bürosu üzerinden ticaret yapamayacağınız için Türkiye satışlarınız irlandadadn direk alıcı adına yapılacak alıcı malı ithal ederken ithalde alınanan(ikili vergi anlaşmasında muaf tutulmayan) vergileri ödeyecektir sizin irtibat ofisi harcamalarından(kira,eleman vs) vergi mükellefiyetiniz olacaktır.
Nevzat Bey merhaba, ben Ankara’da faaliyet gösteren bir avukatım bir konuda yardıma ihtiyacım var bilgi verebilirseniz sevinirim.
Bir avusturya firması ankara’da bir anonim şirket kuruyor. Şirketin tek hissedarı bu avusturya firması ve firma şube ya da irtibat bürosu olarak değil direkt bağımsız bir A.Ş. olarak kuruluyor. Avusturya firmasının bu şirketi kurmaktaki amacı kendisinin Türkiye’deki faaliyetlerini yönetmek. Türkiyedeki bu A.Ş. müşterilerle doğrudan sözleşme yapmıyor ancak avusturya merkez şirketin yaptığı tüm sözleşmelerin icrasını, verilecek hizmetleri vs bu şirket gerçekleştiriyor. Bu durumda şayet avusturya merkez firmasının türkiyede bir firmayla yaptığı bir sözleşmede ihtilaf çıkarsa Türkiye’de kurduğu A.Ş. sorumlu tutulabilir mi? Bu konudaki görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum. Teşekkürler iyi çalışmalar
Merhaba Efe bey,
Türkiyedeki firma avusturya firmasını yetkili temsilci olarak yapıyor, bunuda bir sözleşme ile sadece takip konusu ile yapıyorsa Türkiyedeki firmanın sorumluluğu olmadığı kanaatindeyim Çünkü ana faaliyet konusu Avusturya firmasının işlerini takip etmek bunun için fatura kesmek(Hizmet satışı)Tabi, burada iki firma arasındaki sözleşmeye ve müşterilerle yapılan sözleşmeye bakmak gerekir bağlayıcı bir hüküm varmı
Merhaba Nevzat bey
Yurt disi merkezli bi firmanin nasil acilacagini kismen de olsa forumlar dan anladim bilgileriniz icin tesekkurler.Benim baska bi sorum olacak sube trdeki bankalardan tesviklerden v.b. T.C. firmalari gibi faydalanabilirmi?nasil faydalanir?
Tesekkurler
kolay gelsin..
Merhaba,
Türkiyede yatırım yapacak istihdam sağlayacak ise konusu ile ilgili teşvikleri araştırabilirsiniz
Merhaba
Ankara’da merkezi bulunan bir şirketin Kıbrıs’a şube açma durumunda Türkiye’den Kıbrıs’a götürülecek geçici işçi niteliğinde personelin sgk bildirimi nasıl neye göre nerede yapılacak
Teşekkürler
Kolay gelsin
Merhaba,
K.K.T.C.’DE ÇALIŞAN SİGORTALI İŞÇİLERİMİZ ÖNCELİKLE NELERE DİKKAT ETMELİDİRLER?
K.K.T.C.’den çalışmalarınızla ilgili olarak verilen SİGORTA KARTI, ÇALIŞMA BELGESİ ve DİĞER TÜM BELGELERİ saklayınız.
Sosyal Güvenlik konusunda sorununuz olduğunda veya bilgi almak istediğinizde;
– K.K.T.C. SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
– ANKARA’da SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI, SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ; Yurtdışı İşçi Hizmetleri Dairesi Başkanlığına başvurunuz.
Merhaba iyi günler.
Benim eşim yabancı. Malezyada hanımın şahsi firması ve benimde AŞ. Statüsünde şirketim var. Tayland,Singapur ve Burunaide çeşitli ticari ortaklıklarım var. Ben Türkiye’de hanımın üzerine tamamen bağımsız bir şirket kursam ama bu şirket türkiye de satış faaliyeti yapmıycak sadece ürün alıp yurtdışına gönderecek. Yabancı uyruklu kişiler firma kurduğunda sınırlı mükellef oluyorlarmış bende bilmiyorum işin erbabına danışmak istedim. Nasıl bi yol izlemem lazım bu işin vergisel sorumlulukları kafama takıldı. Türkiye de herşey vergi 25 yıldırda Türkiye de değilim mevzuat nedir nasıl yol izlemek lazım Türk vatandaşıyım Türkiye de bi faaliyetim olmadı . Kendi üzerime şirket kurduğunda vergilendirme açısından bi avantajım olmayacak ondan eşim adına kurmak istiyorum
Semih bey merhaba,
Duydupunuz şeyler çok sıhhatli bilgiler değil.
Yabancı yatırıma dair ana mevzuat, Doğrudan Yabancı Yatırımlar hakkındaki 4875 sayılı Kanundur. Doğrudan Yabancı Yatırım hakkındaki güncel mevzuat iki esası açıkça garanti etmektedir: ticari teşebbüsleri kurma serbestisi ve eşit muamele, Doğrudan Yabancı Yatırımlar hakkındaki Kanunun 3(a) maddesine göre:
“Uluslararası anlaşmalar ve özel kanun hükümleri tarafından öngörülmedikçe:
1. Yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım yapılması serbesttir.
2. Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabidir.
Nevzat bey selamlar, AB üyesi olmayan bir ülke şirketinin istanbul Irtibat ofisinde hangi kalemlerde vergi muafiyeti mevcuttur?
Merhaba Ahmet bey,
4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre Türkiye’de irtibat bürosu açılabilmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
a) Şirketlerin yabancı ülke kanunlarına göre kurulmuş olması ve kurulan tüzel kişiliğin şirket statüsüne sahip olması,
b) Türkiye’de ticari faaliyette bulunmaması,
İrtibat Bürolarının Türk Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu
Kurumlar Vergisi Açısından Değerlendirme;
İrtibat büroları Türkiye’de gelir getirici bir faaliyet yapma amacı dışında (irtibat büroları Türkiye’de ticari faaliyette bulunamazlar) izin almaktadırlar. Dolayısıyla ticari faaliyette bulunulmaması nedeniyle, ticari bir kazanç oluşmayacağından bunun vergilendirilmesi de söz konusu olamayacaktır. kurulan ve faaliyet gösteren irtibat bürolarının vergi mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu açıklamaya istinaden irtibat bürolarının VUK hükümleri çerçevesinde bilanço usulüne göre zorunlu defterleri tutmaları zorunluluğu da bulunmamaktadır.
Katma Değer Vergisi Açısından Değerlendirme;
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinin 1 numaralı bendine göre İrtibat büroları hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunmamak şartıyla kuruldukları için KDV mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek bulunmamaktadır. Konu ile ilgili olarak çok sayıda özelge bulunmaktadır.
Gelir Vergisi Stopajı Açısından Değerlendirme;
GVK md. 94 kapsamında işverenin sorumlu sıfatıyla yapması gereken tevkifattan istisnadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanmaktadır;
1- Ücret ödemesi dar mükellef işverenin yurt dışında elde ettiği kazancı üzerinden ödenecektir. Yani personel ücretleri yurt dışındaki ana şirket tarafından karşılanacak ve Türkiye’ye gönderilecektir. Burada transferlerin irtibat bürosu banka hesabına gönderilmesi ispat açısından daha doğru olacaktır.
2- Ücret ödemeleri Türk Lirası olarak değil, döviz olarak yada dövize endeksli Türk Lirası yapılacaktır.
3- Tabii bu şartların kontrolü içinde gerekli belgelerin (banka dekontları, döviz alım belgeleri, yurt dışı transfer dekontları vb.) temini ve saklanması zorunludur.
Yukarıda sayılan ücret ödemeleri hariç, irtibat bürolarının, G.V.K.’nun 94’üncü maddesinde bentler halinde sayılan ödemeleri yapmaları halinde tevkifat yapmaları mecburidir. Örneğin, irtibat bürolarında görevli kimselerce yapılacak kira ödemeleri, muhasebeci veya tercüme bürolarına yapılan serbest meslek ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması zorunludur.
Damga Vergisi Açısından Değerlendirme;
Damga Vergisi Kanun’unda irtibat bürolarında çalışan personele yapılacak ücret (G.V.K. nun 23/14. maddesi kapsamındaki ücret ödemeleri) 5535 sayılı kanunun 8. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesine göre, Gelir Vergisinden istisna olan ücretler damga vergisinden de istisna edilmiştir.
Sosyal Sigortalar Mevzuatı Açısından Değerlendirme;
İrtibat bürosunda çalışan personel Türk ise ücreti üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmayacak, ancak SSK işçi ve işveren primi kesilerek sigorta müdürlüklerine yatırılacaktır. İrtibat bürolarında çalışan yabancı personel merkezi yurt dışında bulunan ve o müessese nam ve hesabına hareket eden kişilerdir. eğer kendi ülkesinde sosyal güvenlik kurumuna tabi olduğunu yukarıda şekilde ispat ederse ise ülkemizde SSK primi ödemeyecek, ülkesinde sosyal güvenlik kurumuna tabi değil ise Türkiye’de SSK primi ödeyecektir