Ana Sayfa / Kanunlar / İş Kanunu / Emekli Olup Tekrar Çalışanların Hakları

Emekli Olup Tekrar Çalışanların Hakları

152Merhaba;
Emeklilik durumunda izin hak edişi?
En son çalıştığı yer olan A şirketinde 6 yıl çalıştıktan sonra haklarını alarak emekli olan bir çalışan, aynı şirkette çalışmaya devam ettiğinde yıllık izin hak edişi hesaplanırken, A şirketinde ilk işe başlama tarihi mi alınır, yoksa kıdem tazminatı ödendiği için yeni işe girmiş gibi mi hak ediş hesaplanır?

Teşekkürler

Aslı T.

Siz Sordunuz Nevzat Erdağ Yanıtladı :

Aslı hanım merhaba,

Emekli Olup Tekrar Çalışanların Kıdem Tazminatı Yıllık İzin Süreleri

İş Kanununda emekli çalışanların hakları kısıtlanmamıştır. Emekli çalışanlar SGDP ödeyerek çalışmaya devam ederler.  Diğer çalışanlarla aynı haklara sahiptirler. İşçiler emekli olduktan sonra aynı işveren emrinde tekrar çalışırlarsa işveren tarafından iş akitleri fesh edilirse 4857 sayılı İş Kanunundaki yazılı uygulamalar hayata geçirilir.

Emekli olup Kıdem Tazminatı Alan Çalışanın Tekrar Aynı İş yerinde Çalışırken yada Farklı İş yerinde Çalışırken İş Akdi Sona Erdiğinde İhbar,Kıdem Tazminatı ,İş Güvencesi Haklarına sahiptirler.

İhbar Tazminatı
Emekli olup aynı iş yerinde yada farklı iş yerinde çalışanların 4857 sayılı İş Kanunun 17. maddesine göre İhbar Tazminatı Alma hakları vardır.

Kıdem Tazminatı
Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sonra, aynı işverenin aynı veya değişik iş yerlerinde çalışmaya devam eder ve iş yerinde emeklilik sonrası en az bir yıl çalışıp iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise ikinci defa çalışmaya başladığı süreye ilişkin olarak kıdem tazminatı ödenir. Bir yıllık süre olmaz ise kıdem tazminatı ödenmez.
Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Ancak, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında çıplak ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

Yargıtay 9. HD.’nin, 24.12.2004 tarih ve E.2005/9479, K.2005/37140 sayılı  kararında da açıkça yer aldığı gibi işçinin emekli olduktan sonraki çalışması yeni bir iş sözleşmesi olarak değerlendirilecek. İşçinin emeklilikten sonraki döneme ait kıdem tazminatı, son ücreti üzerinden hesaplanacaktır.

Yargıtay kararında da belirtildiği üzere işçi emeklilik sonrası kıdem tazminatının hesabında emeklilikten önceki çalışma süresinin dahil edilerek kıdem tazminatının son ücreti üzerinden yeniden hesaplamasını istemeyecektir. O halde işçinin emeklilik öncesi hizmet süresi, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

Buna göre; işçi emekli olmuş, ancak kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmemişse ve işçide halen aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorsa, işçinin emeklilik sonrası iş sözleşmesi de kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulmuş ise kıdem tazminatının hesabında, emeklilik öncesi süre ile emeklilik sonrası süre birleştirilecektir. En son ücret üzerinden Kıdem Tazminatınız ödenecektir.
Emekli olduktan sonra eski iş yerlerinin dışında başka işverenlere ait iş yerlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri hesap edilirken emeklilik öncesi çalışma süreleri dikkate alınmaz. Burada da işçinin yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Emekli Olarak Aynı iş yerinde Çalışanların Yıllık İzin Sürelerindeki Yargı kararlarında emekli olan işçi kıdem tazminatını alarak kıdem yıllarını tasfiye ettiği gerekçesi ile emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışsa da emeklilik öncesi çalışma süresi emeklilik sonrasının kıdeminde dikkate alınmaması yönünde yargı kararları varsa da ,kesintiye uğramamış olarak sayılarak da işçi lehine kazanılmış haklarla da devam edilebilinir.Bu şekli ile işveren işçi lehine pozitif uygulama yapabilir.Fakat işçi işvereni eski çalışma süreleri dikkate alınarak yıllık izin süresi belirlemeye zorlayamaz.

Başka sorunuz varsa cevaplamaya çalışalım.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı!

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli …

109 yorumlar

  1. ben 1999 yılında emekli oldum aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorum . emekli oldugum süreden bu yana 15 yıl geçtiği taktirde kendi isteğimle ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilirmiyim

    • Merhaba Mustafa bey,
      Makalemdede belirtiğim gibi Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sonra, aynı işverenin aynı veya değişik iş yerlerinde çalışmaya devam eder ve iş yerinde emeklilik sonrası en az bir yıl çalışıp iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise ikinci defa çalışmaya başladığı süreye ilişkin olarak kıdem tazminatı ödenir. Bir yıllık süre olmaz ise kıdem tazminatı ödenmez.

  2. Emekli sonrası aynı işyerinde 20 yıldır çalışmaktayım.Kıdem tazminatımı nasıl alırım.
    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim

    Saygılarımla
    Kerim ŞARLAYAN

    • Emekliler de tekrar çalışmaları durumunda, kıdem tazminatı alabilir. Çalışan emekliler de aktif çalışanlar gibi İş Kanunu’na tabidir.Bir yılı doldurduktan sonra, İş Kanunu’nda belirtilen haklı bir sebepten dolayı işten ayrıldıklarında veya işverence haksız olarak işten çıkartıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler. Ancak hiç bir neden yokken işten kendi isteğiniz ile istifa ederseniz tazminat hakkınız olmaz.

  3. emekli olduktan sonra başka bir işte destek pirimiatırıyorlar kacyıl caliştıktan sonra kendi isteyimle işten ayrılırsam kıdem tazminatımı alırım yani normal calışanlar yazı alıyor ssk dan biz emeklilerde alabilirmiyiz,

    • selim bey merhaba,
      kıdem tazminatı kendi isteğinizle işten ayrıldığınızda ödenmez kıdem tazminatı alabilmenin şartı en az 1 yıl çalıştığınız işletmeden rızanız dışında işverence işten çıkarılmanız halinde ödenir

    • Yasin Kahraman

      Merhaba malum eyt çıktı bende yararlanmak istiyorum fakat kafam karışık.10 aydır calıştığım isyerime emekli dilekcesi verip ertesi gun tekrar ise baslarsam 1 yılım dolmadigi gerekcesi ile kidem tazminat ve yillik izin haklarim yanar mi? Yoksa 2 ay daha bekleyip o zaman mi dilekce vermeliyim?

      • Merhaba Yasin bey,
        sorunuza aslında yargıtay bir kararında cevap vermiş
        Yargıtay bir kararında,işçinin iş sözleşmesinin 06/12/2013 tarihinde emeklilik sureti ile sona erdiğini ancak işçinin çalışmaya devam ettiğini ve 03/02/2015 tarihine kadar çalıştığını, bu tarihte kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona erdiğini belirtmiş, kıdem tazminatının hesabı bakımından, mülga 1475 sayılı İş Kanunu 14/2 maddesi uyarınca her iki çalışma dönemi birleştirilmek sureti ile hesaplamaya gidilmesinin gerektiğine karar vermiştir yani ben bu karara istinaden hakkınız yanmaz olarak yorum yapabilirim

  4. Merhaba ben emekli olduktan bu yana 14yıldır çalışıyorum emekli olmuyanlar 10yılı doldurduktan sonra kıdem tazminatını alabiiyolar bu hak bizdede varmı eger varsa nasıl alabilirim ?

    • Mustafa bey merhaba,
      Emekli olduktan sonra çalışmalarda işveren sizi işten çıkarırsa ancak kıdem tazminatı alabilirsiniz

  5. Merhaba ben emekli olduktan sonra 12 yıldır farklı bir iş yerinde aşçı olarak çalışıyorum. Ancak bir kaza sonucu ayak bileğim kırıldı. Ameliyat geçirdim.Doktorlar ayakta çalışmamın uygun olmadığını söylüyor. Bu mazeretle işten ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilirmiyim?

    • Ufuk bey merhaba,
      Geçirdiğiniz kaza iş kazası ise dr raporu ile çalışamayacağınızı ispatladığınızda haklarınızı alarak ayrılabilirsiniz fakat iş dışı bir kaza söz konusu ise ozaman kendiniz istifa etmiş gibi olacağınızdan kıdem hakkınızı alamazsınız

  6. adnan haşlamacı

    Merhaba emekli olmadan önce yapılan performans değerlendirilmesinde emekli olduktan sonra ( 53 ) yaşına kadar çalışırmısınız diye sorulduğunda çalışırım dedim ve performans değerlendiirilmesine işlendi.Fakat emekli olalı ( 2 ) yıl oldu ve ( 53 ) yaşımı doldurmama (3) yıl var iken işveren yaş sınırı (56) olarak değiştiriyor ve bize ya şimdi istifa edersiniz yada (56) yaşına kadar beklersiniz diyor.Yada (56) yaşından önce çıkan olursa hiçbir hakkını alamaz diyor.Çalışma yaşı bu durumda (53) olarak mı kalır yada (56) yaşını kadar çalışmak zorundamıyız.Yoksa (56) yaş sınırından önce ayrılırsam kidem tazminatım ile bütün haklarımı alırmıyım.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • Adnan bey merhaba,
      Performans değerlendirme anketi bir sözleşme değildir işveren sizi işten çıkarırsa kıdem tazminatınızı alırsınız fakat performans testinde bağlayıcı bir madde(sözleşme sayılacak) varmı bilmiyorum onu bir avukatla paylaşarak degerlendirmesini yapmanızı öneririrm.

  7. Emekli olduğunda kıdem tazminatını almış fakat birikmiş izin haklarını bedel olarak alamayan , aynı iş yerinde çalışmaya devam eden çalışanların yıllık izin hakları yeni işe girmiş olarakmı hesaplanır? Eski hakların geçerli olduğuna dair emsal karar bulunmaktamıdır?

    • Emeklilik nedeni ile işten ayrılan işçinin aynı veya başka bir işyerinde yeniden çalışmaya başlamasına engel herhangi bir yasa hükmü bulunmamaktadır. Emeklilik maaşı kesilmeksizin çalışmak isteyen işçi, sosyal güvenlik destek primi SGDP ödeyerek çalışabilecektir. Öte yandan; emeklilik nedeni ile işten ayrılan işçinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi işçiye yasa ile sağlanmış bir hak durumunda değildir. Böylesi bir çalışma için işveren ve işçi arasında karşılıklı anlaşma gerçekleşmesi esastır.
      Yargıtay emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra aynı işyerinde çalışmasını sürdüren işçinin yıllık ücretli izin hesabında kıdem tazminatını aldığı önceki süreleri dikkate alınmayacağı görüşündedir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 1991/ 451 Esas, 1991/ 8352 Karar ve 13.05.1991 tarihli kararında; “Emekli olup, kıdem tazminatı aldıktan sonra işyerinde çalışmasını sürdüren işçinin işyerinden ikinci ayrılışında kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hesabında kıdem tazminatını aldığı önceki süreleri dikkate alınmaz.” denilerek, işçilerin kıdem tazminatını aldıkları sürenin kıdeminin biteceği ve yeniden aynı işyerinde işe başlarlarsa yeni işe girmiş gibi izin sürelerinin hesaplanacağı belirtilmiştir.
      Kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretlerini alarak muvazzaf askerlik görevine gidip gelen işçinin kıdemi de sıfırlandığından askerlik sonrası işe giriş tarihi, yeni kıdem süresinin başlangıcıdır. Ve Yargıtay Kararlarına göre, bu dönem, yeni bir iş sözleşmesi uygulama dönemidir.
      Kıdem tazminatı ödemesinin yıllık izin açısından kıdemi sıfırlayıp sıfırlamadığı da tartışılmıştır. Ancak hak edilmiş yıllık izin, kullandırılmamışsa veya ücreti fesih sırasında ödenmemişse, kıdem tazminatı ödemesi, yıllık izin açısından kıdemi sıfırlamayacaktır.
      Çünkü yılık izin ayrı, kıdem tazminatı ayrı müesseselerdir. Yasa belli bir çalışma süresi için bir defa kıdem tazminatı alınmasını öngörmüş olduğundan, kıdem tazminatı almak geçmiş kıdemi sıfırlamaktadır. Ancak, yasada yıllık izin ücretleri için geçmiş kıdemlerin sıfırlanması gibi bir düzenleme yoktur. Bu açıdan belli bir çalışma süresinin kıdem tazminatının alınması, ayrı bir müessese olan yıllık izin süresinin kıdemini sıfırlayamaz.

  8. emekli sandığından 1999 yılından emekliyim. bir futbol kulübünde çalıyorum.7 yıl oldu.kulüp a.ş olarak faaliyette. sgdf statüsünde çalıştım 31.mayıs.2013 de kulüpden ayrılıyorum kıdem tazminatı alabilirmiyim.

    • Emekli çalışanlarda iş kanunu hükümlerine tabidir çalıştığınız süreden dolayı kıdem alabilirsiniz fakat bunun şartı sizin istifanız değil işverenin çıkarmasıdır işveren çıkarırsa kıdem alabilirsiniz yoksa istifa olacağı için kıdem haketmezsiniz

  9. Emekliliği gelmiş bir çalışan, aynı işyerinde ve benzer koşullarda çalışmaya devam etmek istiyor ise, tek yapabilecek uygulama “durumu işverenle konuşup, anlaşarak, önce emekli olup çıkış yapılması sonra da yeniden sıfır giriş yapılması” mıdır?

    İşten ayrılmadan emekli olunabilir mi?

    • Merhaba,
      Aynı işverenden emekli olması halinde hakettiği kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam ederse özlük hakları aynen devam eder fakat emeklilik kıdem hakkını doğurur haklarını alarak tekrar çalışmaya devam eder ise haklar açısından yeni başlamış gibi işlem görür

  10. emeklı calısanlar doktordan rapor aldıgında sgk kurumundan kesıntı parasını alabılıyomu ?

  11. Ben Özürlü memur olarak işe başladım ve 15 yıl sonra emekli sandığından emekli oldum.ÖMSS de 80 puana yakın alarak tekrar memur olarak 15/04/2013 de işe başladım.benim aylığım kesilmiş durumda.Diğer işlerde calişanların maaşları kesilmezken benim maaşım neden kesildi.bende %15 lik sgt na razıyken hepsi kesildi.bu ANAYASANIN EŞİTLİK ilkesine aykırı değilmidir.mahkemeye gidersem hangi mahkemeye başvurmam gerek.

    • İzzet bey sanırım sizin maaşınızı kesilmesinin sebebi tekrar işe girişte işe giriş bildirgesinde sgdp ödeyerek emekli çalışan statüsünde değil normal sigortalı girişi yapıldığı işçindir sigorta çıkışınızı yapsınlar maaş aldığınız kuruma müracat edip maaşınızı tekrar bağlatın işe girişinizi emekli olarak yapsınlar

  12. hüseyin bozoğlu

    ben özel bir firmadan 2012 mayıs ayında emekli oldum. 2012 yılının ağustos ayında tekrar aynı iş yerine girdim benim yıllık iznim ne kadar olabilir acaba aynı iş yerinde emekli olmadan önce bir fiil 9,5 yıl çalıştım öyle emekli oldum iş yeri muhasebecisi 14 iş gün iznin var diyor arkadaşlarım başka iş yerlerinde aynı hakları ile devam ediyor yardımlarınız rica ediyorum

    • Hüseyin bey merhaba,
      Emekli olurken işveren kullanmadığınız izin bedellerini ödemedi ise bu dönem hakkınız zaman aşımı süresince bakidir bunları talep edebilirsiniz İşçinin emekli olmadan önce kullanmadığı izinleri varsa emekli olduktan sonra aynı işyerinde ara vermeden çalışmaya devam ederse emeklilik öncesi izinlerini kullanır. Yerleşik yargı kararlarına görede işyerinde çalışan işçiye kullanmadığı izinlerin parası ödenerek izin hakkı ortadan kaldırılamaz. Mevzuataımıza göre yıllık izin hakkından vazgeçilememektedir.

  13. Merhaba,
    3 yıldan beri emekli olarak bir iş yerinde çalışmaktayım kıdem tazminat almak için işverene normal sigortalı gibi çalışmak emekli aylığımı kestirmek istediğimi bildirsem değişikliği yapmak zorunda mı? işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır mı,tekrar emekli aylığı bağlanınca emekli maaşında fark olur mu

    Saygılarımla

    • Ömer bey merhaba,
      Çalıştığınız firmada emekli olarak sigorta girişiniz yapılmışsa kıdem haklarınız bakidir kıdemi hakeden bir durum söz konusu olduğunda hakkınızı alabilirsiniz bunu değiştirmek maaşınızı kestirmenize gerek yok

  14. Merhaba,

    Ben 1992 yılında emekli oldum. Yaşım genç olduğu için başka bir iş yerinde çalışmaya devam ettim. Aşcılık yapmaktayım . İşim icabı sürekli ayakta olduğum için ayaklarımda ileri derece varis var ve ameliyat olmam gerekiyor ameliyat olduktan sonrada hem yaş itibari ile hemde ameliyat olduğum için işe devam etmem mümkün görünmüyor. Çalıştığım iş yerinden kıdem tazminatını alabilirmiyim? ilginiz için şimdiden teşekkürler.

    • Recep bey merhaba,
      kıdem tazminatını alabilmek için ya işveren sizi işten çıkartacak yada siz haklı bir sebeple iş akdini fesih edeceksiniz iş dolayısı ile kaza,mesleki hastalık söz konusu olduğu durumlarda bunun doktor raporu ile ispatlanması halinde işci haklı fesih yapabilir eğer doktordan işten dolayı bu rahatsızlık oluştuğunu çalışmanın sakıncalı olduğu raporunu alabilirseniz haklı fesih yaparak kıdem talep edebilirsiniz

  15. merhabalar 05,2005 tarihinde emekli oldum.Daha sonra 2011 yılında asgeri ücrete tabi olarak bir sitede görevli olarak çalışmaya başladım. Her sene başkan seçimi olmasından dolayı 2012-2013 yılının başkanlığını yapan şahıs maaşıma zam istemem halinde olumsuz yanıt verdiği halde işime devam ettim.2013-2014 sezonunda başkanlığa aynı kişinin devam etmesiyle birlikte daha önce belirttiğim gibi zam isteğim karşılıksız kaldı.2013 yılına ait dönemde ocak,şubat ve temmuz ayının 1 ile 15 i arasındaki maaşımı ödemediler.bu yüzden işimi bırakmak zorunda kaldım.3 yıllık tazminatımı ve senelik izinlerimin ücretini alabilmek için ne yapmalıyım ?

    • Mehmet bey merhaba,
      kıdem tazminatınızı alabilmenin yolu işverenin sizi çıkartması veya sizin haklı sebeple iş akdini fesih etmenizdir yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile si,z kendiniz ayrılmışsınız öyle ise tazminat talep etmeniz bu hususta kanuni yöntemlere müracat etmeniz mümkün ama size fayda sağlamayacaktır önerim bir ihtarname ile maaşınız ödenmediği için ayrıldığınızı ve hakedişlerinizin ödenmesini talep edin ödenmemesi halinde bir avukata danışarak hukuki süreçlere müracaat edebilirsiniz

  16. halil ibrahim korkmaz

    Kolay Gelsin
    Kamu kurumundan emekli olan işçi aynı işyerine aynı konu için altişveren işçisi olarak çalışabilir mi

    • Halil bey merhaba,
      alt işverende emekli sigortalı çalışabilirsiniz

      • Hayırlı günler ben 15 yıldır bir firmada çalışıyorum şimdi emekli olcam işe bir gün çıkış giriş yapacaklar benim tazminatım yanarmı kolay gelsin iyi calışmalar

        • Merhaba İdris bey,
          emeklilik hali kıdemi hak ettiren bir haldir işverenle anlaşarak kıdeminizi almadan mevcut kıdeme devam edebilirsiniz veya kıdeminizi alıp tekrar çalışmaya devam edebilirsiniz ama önerim bu durumu yazılı sözleşme ile belirleyin

  17. Merhaba Nevzat Bey,

    Yaklaşık 7 yıldır çalıştığım firmadan emekli oldum. Bütün haklarım ödendi ve aynı işyerinde aynı pozisyonla görevime devam etti. Senelik iznimi 3 hafta kullanıken, 2 hafta kullanacağım söylendi. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhaba,
      Emeklilikle kullanılmamış izin bedellerinizde dahil alarak işten ayrıldınız yeniden işe girişte yeni çalışma olarak kabul edilecek ve 14 gün izin kullanacaksınız

  18. Sayın Nevzat bey…
    2013 yılı başında emekli oldum. Aynı zamanda 50 yaşındayım bütün tazminat ve kıdem haklarımı almış bulunmaktayım.Bu yıl ki iznim 14 gün mü olmalı yoksa yaşım gereği 50 yaş üstü olduğum için 20 gün mü olmalı..
    Kaç gün izin hakkım olmalıdır…

    • Merhaba anladığım kadarı ile emek olduktan sonra tekrar çalışıyorsunuz emeklikle beraber izin süreleriniz yeniden başlar yani bir yıl çalışan 14 gün izni hakeder

  19. benim amcam market işletiyordu. emkli olalı bi hayli olmustu bir gün maliyeden gelip AMCAMA CEZA kesmişler ve su an maaşının neredeyse hapsini kesiyorlar.(830-700 kalan130 tl) aldıgı maas 130tl
    acaba kanunen bi hakkımız varmı .yadayeni bir yasa cıktı diye duymustuk emekli olanlar calısabilir diye acaba amcamın maası halen kesilecekmi tesekkürler.

  20. Sayın Nevzat Bey
    babam emekli 2006 yılında emekli oldu.Yeni bir işe girdi,yaklaşık 10 yıldır aynı şirkette 10 yıl dolduğu için kendi rızasıyla işten ayrılır ise tazminat alabilir mi?

  21. Ömür Nilgün Özen

    Sayın Nevzat Bey,

    Ben 1999 yılında işe başladım ve 2003 yılında emeklilik haklarımı kazandığım için tazminat haklarımız alıp emekli aylığı almaya başladım. Aynı işyerinde 2003 yılında SGDP li olarak tekrar işe girişim yapıldı ve halen çalılıyorum Ekim sonu itibari ile çıkış işlemim yapılacak.Benim sorum tazminat hesaplamam ilk giriş tarihinden itibaren yapılıp 2003 yılında almış olduğum tazminat düşülüp mü verilmedir.Yoksa SGDP olarak giriş yapıldığı tarihden mi hesaplanması gerekmektedir. Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Şİmdiden çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    • Merhaba,
      Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sonra, aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerinde çalışmaya devam eder ve işyerinde emeklilik sonrası en az bir yıl çalışıp iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise ikinci defa çalışmaya başladığı süreye ilişkin olarak kıdem tazminatı ödenir

  22. Merhaba kıdem tazminatı almanın ilk şartı bir yılı tamamlamış olmak ikinci şartı işverenin işten çıkartmasıdır sizi işveren işten çıkartıyorsa her yıllık çalışmanız için 30 günlük ücretiniz tutarında kıdem tazminatı ödemesi gerekir

  23. Nevzat Bey Merhaba,
    emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum. Yıllık izinlerimiz emeklilik sonrası yeni işe giriş gibi değerlendirilerek hesaplanıyor.(hesaplanıyordu)
    Çalıştığım şirket bir grup şirketi . ve tüm grup şirketlerini bağlayan iç yönetmelikler uygulanıyor.
    size sormak istediğim
    -personel yönetmeliği değiştirilerek, yönetmelik tarihi öncesi/sonrası emekli olup aynı işyerinde çalışanlara yıllık izin hakedişleri konusunda farklı uygulama yapılabilir mi? (öncesi yeni işe giriş gibi değerlendirilip, sonrası hizmet yılları birleştirilerek yıllık izinleri hesaplanıyor)
    -yürürlüğe konulan yönetmeliğe rağmen grup şirketlerinde farklı farklı uygulamalar yapılabilir mi?
    ben yönetmelik öncesi emekli olup 14 gün izin hakedenlerdenim. şirket içinde net bir yanıt alamadım. Bu durumda haklarım konusunda bilgilerinizi rica ediyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla,

    • Merhaba Nilüfer hanım,
      emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışsanızda yeni bir sigorta girişi yapıldı size bu yüzden yeni çalışan gibi izin ve hakedişleriniz hesaplanacaktır
      şirketlerde yapılan personel yönetmelikleri iş kanununa aykırı olmamak ve işci lehine olmak kaydı ile farklılık gösterebilir

  24. merhabalar benim babam 15 yıldır aynı iş yerinde çalışıyor ve 5 sene önce emekli oldu ve çalışmaya devam etti ücreti 1200 tl hiç bir tazminatını almadı ve günde 12 saat çalışıyor ve artık çıkmayı düşünüyor sizce mesai ücretlerini ve kıd
    em tazminatını alabilirmi ve nasıl bir yol izlemeli

    • Merhaba Deniz hanım,
      emeklilikten sonra çalışırken tüm haklarının saklı kaldığına dair bir sözleşme imzalamadan çalışmaya devam etti ise işveren emeklilik sonrası sigortalılığından dolayı sorumlu olacaktır bu durumda işten kendi isteği ile çıkıması halinde tazminatı haketmeyecektir ançak iş akdini haklı fesih yapması halinde (bu şartlarıda beni,m diğer makalelerimden veya iş kanundan öğrenebilirsiniz)kıdem ve diğer haklarını talep edebilir fakat kendi isteği ilede yarılsa mesai,izin hakları saklıdır almamış ise ispatlaması halinde bunları talep edebilir

  25. merhaba ben 11.10.2013 tarıhınde il özel idaresındenden emeklı oldum emeklı olmadan içerde 105 gunluk iznim vardı emeklı olmak istedım içirde birikmış iznim olduğundan emeklı olamasın dedıler işverentarafından iznimden ferağat etmem için dilekçe yazdılar ben imzaladım sonra emeklı oldum bu feragat etığım 105 gunluk izim paramı nasıl alabılırım saygılarımla selamlar

    • İş Kanuna Göre Yıllık İzin Uygulaması İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
      Yıllık izin hakkı Anayasal bir haktır. Anayasanın 53.maddesi “…Dinlenmek çalışanların hakkıdır…ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir…” hükmünü içermektedir. 4857 sayılı İş Kanunu da yıllık izine ilişkin ayrıntılı düzenleme yapmış, Kanunu’nun,53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ve 60.maddesi sadece yıllık izine ilişkin hükümler içermektedir.
      İşçide, işverende yıllık izin hakkından feragat edemez. Kamu ağırlıklı şirketlerde örneğin Kamu Bankalarında veya Belediye/Belediye Şirketlerinde işçilerin 50-250 gün arasında izin alacakları olduğu gelen sorulardan anlaşılmaktadır. İşçi emekli olduğunda veya iş sözleşmesi son bulduğunda yasa hükmü gereği izin alacağı ücrete dönüşmektedir. Ödeme son ücret üzerinden yapılacağından işçinin eline çok yüksek bir miktar geçebilmektedir. Bu uygulama yasal değildir.
      İşçi kullanmadığı izinlerin ücretini son ücret üzerinden alacağından izin kullanmaktan feragat edebilmektedir. Ancak kurum veya birim yetkililerin buna izin vermemesi, Anayasal bir hak olan izni işçilere kullandırması gerekir.
      almadığınız izin bedellerini ihtarname ile talep edin ödenmezse dava açın

  26. Özel bir bankada 04.11.2002 tarihinde T.C. emekli sandığının Gecici191-192 mad. tabi oalarak başladığım çalışmam 15.04.2006 tarihinde T.C.emekli sandığından emekli oldum.. haklarımı almaksızın aynı iş yerinde halen devam ediyorum. 30/03/2014 tarihinde yapılacak mahalli seçimlerde aday olacağımdan iş yerimden seçim nedeniyle ayrılsam tazminatlarımı alabilirmiyim. Veya nasıl bir yöntem önerirsiniz
    Saygılarımla,

    • Merhaba Vahdi bey,
      1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun 14. maddesi hangi hallerde kıdem tazminatı alınabileceğini belirler. Bunlar da:
      1-Ahlak ve iyiniyeti uygun olmayan davranışlarla haklı çıkarmak hariç, işveren tarafından işten çıkarılmak,
      2-İşçi tarafından haklı sebeple işi bırakmak (ücretim zamanında ödenmedi, işveren hakaret etti gibi vs),
      3-Emekli olmak için işten çıkmak,
      4-Erkeklerin askere gitmesi,
      5-Kadınların evlenmesi
      6-Emeklilik için yaş hariç diğer şartları tamamlamak,
      7-Ölüm.
      Görüldüğü gibi sizin işten ayrılmanız yukardaki maddelerin hiçbirine uymuyor bu durumda işten ayrılmanızda işveren kıdem ödemeyebilir
      Ancak;
      Eğer işçi emekli olduktan sonra aynı işyerinde SGDP ödeyerek çalışırken kıdem alamayacak şekilde istifa ederse emekli olmadan önceki sürenin kıdemini alabilir. Buna mukabil işveren işçinin kıdem tazminatını ödemek şartıyla çıkarırsa hizmetleri birleştirilebilir. Nitekim böyle bir olayda Yüksek Mahkeme;

      “İşyerinde çalışırken yaşlılık aylığı almak amacıyla işten ayrılan ve yeni bir hizmet akdi ile bir süre daha çalıştıktan sonra istifa ederek hizmet akdini kendisi fesheden işçinin, istifa ile sona eren hizmet akdine göre geçirdiği hizmet süresi kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz. Kıdem tazminatı yaşlılık aylığı dolayısıyla feshettiği hizmet akdini geçirdiği süre için ve o tarihteki ücreti üzerinden ödenir.” hükmünü vermiş bulunmaktadır.

  27. Emekli olduktan sonra sigortalı çalışan bir kişi sağlık raporu aldığında kesinti yapılan ücreti alabilir mi?Eğer alabiliyorsa muhatabımız hangi kurumdur.

    Saygılarımla, teşekkür ederim…

    • Özgür bey emekli olmakla çalışmanız halinde ikinci kez sosyal güvenlik kurumu kapsamına girmiş olmaktasınız bu süreçte sağlık sorunu sebebi ile aldığınız rapor dolayısı ile işgörmezlik ödeneğinizi sgk dan alacaksınız

  28. Mustafa ÇETİNKAYA

    Merhabalar
    Doğum tarihim:27.01.1976
    Sigorta başlangıcım:15.11.1994
    30 kasım 2013 itibariyle Prim günüm:4646
    Şu anki iş yerimde 24.09.2007 tarihinden beri çalışmaktayım.
    Sigorta başlangıcından itibaren 15. yılımı 2009 yılında
    3600 prim günümü de 2010 yılı Aralık ayında tamamladım.
    SGK sitesinden yaptığım hesaplamada emeklilik yaşım 55
    İleri yaştan emeklilik yaşım 58 olarak görünüyor
    Bu gün itibariyle SGK müd.den alacağım’ kıdem tazminatı alabilir’ yazısı ile tazminatımı alsam.

    Soru 1:Aynı iş yerinde çalışmaya devam edebilir miyim?Giriş-çıkış yapılması şart mıdır?İzin sürem 21 günden 14 güne mi düşer?
    Soru 2: yazı ile aldığım kıdem tazminatı nedeni ile Emeklilik yaşımı etkiler mi?

    Zaman ayırdığınız için teşekkürlerimi sunarım.
    Saygılarımla.

    • Mustafa bey merhaba,
      1- 15 yıl üzerinden kıdem alarak ayrılacaksanız mutlaka çıkışınız yapılır aynı işyerinde çalışmaya devam edecekseniz kıdem hakedişleriniz yeniden başlar
      2-Emeklilik yaşınız ve şartlarınızı bu durum etkilemez

  29. Selamlar..
    Nevzat bey, 04,04,2009 yılında işe başladıgım bir firmadan tüm hakların ödenerek 05,01,2011 de işten çıkartıldmı. İş mahkemesinde işe iade davası açtım, akabindende başka bir firmada işe girdim. 27.03.2012 de girdiğim firmadan kıdemimi alıp emekli oldum ve aynı firmada çalışmaya devam ettim. Bu arada önceki firmaya açtıgım işe iade davasını kazanıp iş yerine ihtar çektim beni davet etti eski yönetimin değiştiginden beni işe geri almak için davet ettiler, çalıştıgım diğer firmadan istifa ederek ayrıldım ve önceden beni haksız olarak işten çıkartıldıgımı iş mahkemesinde kabul edip +4 maaş ödemesi ile beni işe idade etti ve işe geri dönüp 24.08.2012 tarihinde çalışmaya başladım öncedeki aldıgım kıdem tazminatını, firma ile mahkeme kararı olan +4 maaş ödemesi ile mahsuplaştık, önceki kıdemimde geri sayılıp işe devama ediyorum.
    size bu noktada sormak istediğim konu kıdem tazminatım, şu an ben kendi istegim ile ayrılsam kıdem tazminatını alabilirmiyim, eğer alamazsan , beni haksız olarak işten çıkartmamış olsaydım (ki bunu iş mahkemesi de tespit etmiş ve iade kararına almış) ben o firmada emekliliğimi dolduracak ve çalışmaya devam edecek ve emekli olmaya karar verdiğimde de tüm çalışmışlıgımın kıdemimi alacaktım. burada benim bi hak gaspım oluyor verilen haksız çıkartma ile çalışmışlıgım bölünmüş başka firmadan emekli olmuş ve tekrar firmaya geri dönüp çalışmak zorunda kalmış oluyorum ki önceki kıdemimi ayrıldıgımda alamıyorumbu konuda cevaplarınız bekler saygılar sunarım teşekkürler

    beni haksız olarak işten çıkartması ve bunu iş mahkemesininde tespit etmiş olması, haksız olarak işten çıkartmış olsaydı ben günü gelince o firmadan emekil olup kıdem tazminatımı alacaktım haksız olarak işlem yaptıgından

    • Hüseyin bey merhaba,
      dava sonucu işe iadenizle çalıştığınız firmada daha önceki çalışma süreleriniz ve halen devam ettiğiniz toplam süre kıdem tazminatı ödenmesinde esas alınacaktır.Doğru şartlar oluşursa yani işveren sizi çıkartır veya haklı fesih yaparsanız Toplam çalışma süreniz üzerinden kıdem alırsınız bahsettiğiniz haklı kayıp için ancak dava konusu yapmanız halinde veya işveren bunu haklı bulup kaybınızı rızaen telafi yoluna giderse alacak talep edebilirsiniz

  30. Nevzat bey
    Merhaba
    ben 2010 yılında emekli oldum bu iş yerine 2002 yılında işe başlamıştım kıdemimi vererek tekrar aynı iş yerinde çalışmaya başladım 2013 yılı sonunda beni işten çıkaracaklarını söylediler çıkışımı verdiler kıdemimi ve ihbarı verecekleri söylediler .
    Benim öğrenmek istediğim 2002 yılından beri sabah 8 akşam 18 de bırakıyoruz ve buna cumartesi günleri de dahil ben geri dönük mesailerimi alabilir miyim ve işe dönüş davası açabilirmiyim.

    • Mustafa bey merhaba,
      durumunuzu ispatlama şansına sahipseniz 10 yıl süre ile hak talebinde bulunabilirsiniz

      • selam ben çalışan emekliyim 6/6/2013 sigortalı işe başladım ancak 29/12/2014 işten çıkartıldım tanzimat alabilirmitim ben bilginizi arz ederim teş

        • merhaba,
          kıdem tazminatı için ilk şart 1 yılı tamamlamak 2. şart ise işverenin çıkarmasıdır sizde ikiside var işinize son veriyorlarsa kıdeminizi ödemek zorundalar

  31. Merhaba Nevzat Bey

    Ben 2004 yılında emekli oldum.Emekli sandığından ikramiyemi aldım.Aralık 2005 yılında ssk ya bağlı özel sektörde askeri ücretle çalışmaya başladım.Halen çalışmaktayım 2.ye emekli olabilir miyim?Olamazsam ssk sigorta kesintilerimi alabilir miyim? Çalıştığım sürece emekli maaşımı aldım.emekli maaşımdan kesinti olup olmadınığını bilmiyorum.

    • Merhaba Abdullah bey,
      SSK’ya ödenen primlerle SSK’dan ikinci bir emekli aylığı alınması hukuken mümkündür

  32. Merhaba Nevzat bey ben babam için size sorum olacaktı. Babam 10 yıldır bir firmada bekçilik yapmaktadır. İlk 4 yılını 1 hafta gece 1 hafta gündüz olarak son 6 yılını da sadece gececi olarak çalışmaktadır. Babam emekli olduğu için SGKDP yapılmamıştır. Bu firmada 13 saat çalışmakta . Bayram, hafta sonu, resmi günlerde tatil yaptırılmamıştır. Yalnız şu anda 15 gün gece çalıştırılıp 15 gün izin yapması konusunda ısrar edilmektedir. Maaşıda bu durumda yarı yarıya düşmektedir. Babamda işten ayrılmaya karar verdi. Babamın herhangi bir tazminat hakkı elde edebiliyor mu?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • sevil hanım merhaba,
      babanızın emekli olarak çalışması sgk girişinin yapılmasına engel değildir bu yapılmamış ise haklarını sgk ve hukuk yolu ile arayabilir sigortanın yapılmamış olması haklı fesih sebebidir haklı fesih halinde işci tazminatı hakeder size önerim bir iş hukukcusu ile görüşerek bundan sonraki süreci onun yönlendirmesi ile yürütün

  33. Emekli olduktan sonra başka firmada çalışmaya başladım uzun süre bu firmada sosyal güvencem olmadıgı için mecburiyetden dolayı çalışmak ailemin gecimini saglamak için çalıştım firma emekli oldugumu bildigi halde sigortasız çalıştırdı para ödemlerini gecikmli veriyordu mesai paralarını ödeme yapmıyor yani annayacagınız gibi her türlü kullanıyordu rahatsızlık nedeni ile bu iş yerinden ayrıldım ayrılış nedenim kalp kırizi ben bu firmadan tazminat alabilirmiyim bu iş yerinde2006 başladım 2013 /10 ayrıldım beni bu konuda bilgilendirmisiniz saygılar

    • Merhaba,
      çalışmalarınızı belgeleyebilirseniz yasal haklarınızı talep edebilirsiniz bu ispat şahit ifadeleri ilede olabilir. Bu durumda sgk müfettişlerine veya alo 170 hattına müracat ederseniz size destek olacaklardır

  34. nevzat bey bir aydır sizden cevap bekliyorum llütfen bir cevap verebilirmisiniz

    • Davut bey merhaba,
      site üzerinden sorulara cevap vermeye çalışıyorum ama inanın gelen sorulara yetişemiyorum günde 100 e yakın soru geliyor 1 hafta geriden tüm sorulara cevap veriyorum fakat sizin bunun dışında sistemde sorunuz görünmüyor.Sorunuzu mail atarsanız cevaplarım

  35. 1998 yılında Emekli Sandığından emekli oldum. Sonra iki yıl bir iş yerinde çalıştım .Bir yıl ara verdim ve son 13 yıldır aralıksız olarak başka bir iş yerinde çalışıyorum. KENDİ İSTEĞİM İLE ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim?

  36. 16.04.2013 Tarihinde işe başladım emekliyim 58 yaşındayım 16.01.2014 ihbar bildirildi iş hakkım fes olmakta 21 ay içerisinde 21 ay içinde 11 gün izin kullandım kaç gün daha kullana bilirim

    • fatih bey iş kanununda izin süreleri şöyle tanımlanmıştır
      1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dahil) 14 gün,
      6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün,
      15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir. yani siz yıllık 14 gün izin kullanabilirsiniz

  37. Merhaba Nevzat bey benim emekli olduğum tarih 20.04.2016 ve çalışmaya tekrar başladım. sigortalı olarak çalıştığım süreler ilerleyen yıllarda emekli maaşına eklenebiliyormu.

  38. nevzat bey bir aydır sizden cevap bekliyorum llütfen bir cevap verebilirmisiniz

  39. 2000 yılında emeli oldum. Kıdem tazminatımı aldım ve SGD emeli maaşı alarak, 2000 yılından beri yine aynı şirkette çalışmaya devam ediyorum. Eğer kendim isteyerek işten ayrılırsan 16 yıllık kıdem tazminatım yanacak. Şirkete bir dilekçe verip, emekli maaşımı kestirip normal çalışan statüsüne geçmek İş kanununda çalışana verilmiş bir hak. Bir kaç ay çalışıp, emekliliğimi istersem İş Kanununa göre 16 yıllık Kıdem tazminatımı almaya hak kazanır mıyım? (Ali Tezel ‘in bu yönde yazıları var) Eğer İşveren itiraz ederse mahkemeye gidip kazanabilir miyim?

    • Merhaba Handan hanım ,
      Yargıtay. 9. HD.’nin, 24.12.2004 tarih ve E.2005/9479, K.2005/37140 sayılı Kararı;
      Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin ”…Emeklilik tarihinden sonra hizmet akdi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçiye, son ücreti üzerinden tüm hizmet süresi esas alınarak kıdem tazminatı alacağı ……ödenmelidir. Davacının emekli olduğu 31.08.1996 tarihinde kendisine kıdem tazminatı ödenmediği ve emeklilikten sonra da davacının çalışmasını sürdürerek 31.08.1997 tarihinde hizmet akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdiği anlaşıldığından 1475 sayılı Yasa’nın 14/II. maddesi gereğince kıdem tazminatına esas süre belirlenirken tüm çalışma süresi nazara alınmalı ve son ücret üzerinden kıdem tazminatı alacağı hesaplanmalı ve talepte göz önünde bulundurularak hüküm kurulmalıdır…” Kararı’nda belirtildiği üzere emeklilik tarihinden sonraki iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçiye tüm süre ve son ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödenecektir
      İlk kez 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olmuş kişiler emekli olduktan sonra çalışmaya 4/a’lı, yani eski adıyla SSK’lı olarak çalışmaya devam etmek isterlerse SGDP ödeyemezler. Bu kişiler, aylıklarını kestirip bütün sigorta kollarına prim ödeyerek çalışmak durumundadırlar. Dolayısıyla, ilk kez 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olmuş kişiler emekli olduklarında SGDP ödeyerek çalışma imkanı elde edemeyecekler. Bu kişiler aylıklarını kestirip çalışmak zorunda bu bilgi ile sizin durumunuza baktığımızda bunu yapmadığınız görülüyor. Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek, yani aylığını kestirmeden çalışmaya devam eden bir kişi çalışmasını sonlandırmak istediğinde, emekli olmak nedeniyle kıdem tazminatı talep edemez. Ancak SGDP ödemek yerine aylığını kestirip çalışmaya devam ederse, istediği zaman çalışmasını sonlandırıp işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden kişiler, işlerinden ayrıldıklarında da aynı emekli aylığını almaya devam ederler. Bu dönemde yaşlılık sigortasına prim ödenmediği için emekli aylığı artmaz. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve aylığını kestiren kişiler için durum farklıdır. Bu dönemde hem aylık almadıkları, hem de yaşlılık sigortasına prim ödedikleri için bu süre sonunda yeniden aylık hesaplanır ve kendilerine bağlanır. Çalışan emekli eğer ayılığını kestirip çalışmaya devam etmiş ise çalışması sonlandığında daha yüksek bir aylık alabilir.Burada şunu atlamamak gerekir maaş kesildikten sonra yapılan sigortalar maaşa etki yapacaktır. Siz

      • Sayın Nevzat Bey,

        Her halde uzun olduğu için yazınızın son bölümü çıkmamış. Son bölümü tekrar yayınlayabilir misiniz? Teşekkürler.

  40. Nevzat Bey,

    Yazınızın emekli maaşını etkileyen kısmını okudum. Ancak Kıdem tazminatı ile ilgili kısmı çıkmamış. Benim sorunum, emekli maaşını artmaktan ziyade, 16 yıllık kıdem tazminatını alabilmem. Tekrar yayınlayabilirmisniz. Teşekkürler.

  41. 20 yıldır aynı firmada çalışmaktayım emekli oldum ayrıldım 1 yıl sonra tekrar ise çağırıldım ve aynı iş yerinde 6 aylık çalışanim izin kıdemim olur mu izin hakkım varmı .varsa da kaç gün? Şimdiden teşekkürler .

  42. Nevzat Bey,

    13 Aralık 2016 tarihli yazınızın son bölümü çıkmamış. Birdaha yayınlayabilir misiniz?

  43. Nevzat Bey merhaba,

    Ben 3/11/2001 yılında işe girdim 31/12/2016 tarihinde bütün haklarımı ve izin paralarım da dahil alarak işten ayrıldım.Daha sonra 01/02/2017 tarihinde tekrar aynı işyerin de işe başladım benim izin hakkım nasıl olacak 14 iş günümü yoksa 26 iş günümü olacak bu konuda yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.İyi çalışmalar

    • Merhaba Dilek hanım,
      çıkışta izin ücretinizi aldığınız için tekrar girişte ilk işe giriş gibi hesaplanacak

  44. Merhabalar
    18.5 yıl özel bir şirkette çalıştım 26 gün yıllık iznim var idi. Sonrasi başka bir şirkete geçtim 9 aydır çalışmaktayım. Yıllık izin hakkım 14 gün olarak tekrar bastanmi başlayacak . Tesekkurler

  45. Merhaba ben emeklli ve çalışanım hastalık durumunda sigortadan nasıl faydalanabilirim? Teşekkürler.

    • İdris bey merhaba,
      Emeklilik sonrası çalışmanızda Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor olmalı,SGDP: emeklilik hakkına kavuşmuş kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları halinde, emekli aylıkları kesilmeden çalışabilmeleri için ödemeleri gereken prim.
      Bu durumda sağlık hizmetlerinden istifade edebilirsiniz sigortanız hiç yapılmadı isede emekli olduğunuz kurum üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

  46. Merhaba nevzat bey size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Benim yanımda çalışan emekli bir arkadaş vardı bu kişi işe başlarken sigorta istemedi nedeni ise bazı yerlerde icralık olaylarım var benim maaşımda kesinti olur diye bana sigortasını yaptırmadı ve 2yıl sonra işten kendi isteğiyle ayrıldı sonrada bizi mahkemeye verdi bu mahkemeden benim zararım ne kadar olur teşekkürler.

    • Merhaba Nurullah bey,
      çalışanınız çalıştığını ispatlar ise muhtemelen mahkeme çalıştığı dönem sgk bildirgelerini vermenizi isteyecek ve geç verilen bildiregeler için idari para cezaları ve ödenmeyen pirim cezaları ile karşılaşacaksınız

  47. MErhabalar;
    1994 yılından şuan çalışmaya başladığım özel sektördeki işimde halen çalışmaya devam ediyorum, 2005 yılında aynı şirkette tazminat hakkımı almadan hem emekli oldum hemde çalışmaya devam ettim yani, 2005 yılında hem devletten emekli maaşı almaya başladım hemde mevcut haklarımla 2005 yılından bu yana kadar çalışmaya devam ettim, . Tazminat almamamın nedeni işverin bu şekilde çalışmama izin vermesinidir yani haklarınız korunacak emekli olurken hepsinin toptan alacaksınız şeklinde. ( bu şekilde de tüm haklarını alıp giden arkadaşlarımız var.)

    Son günlerde işyerimizde çıkan bir dedikoduda devletin yeni bir kanun çıkaracağı, ve bu kanuna göre 1994-2005 yılı çalışmalarımın o günkü brüt ücretim üzerinden hesaplanacağın, 2005den bu yanada şimdiki brüt ücretim üzerinden hesaplanacağı yönünde dedikoldular çıktı bu konuda devletin yapmış olduğu bir çalışma varmıdıri iş veren istersen keyfi olarak bunu uygulayabilir mi ?

    • Erdem bey merhaba,
      duyduğunuz şey kıdem tazminatı ile ilgili basınada yansıyan husustur.Bu henüz resmileşmemiş sadece yasa taslakları halinde olan henüz şekil almamış bir konudur bunlar yasallaşmadan itibar etmemenizi öneririm.
      Emekli olan işçi, emekli olduğu süreye kadar olan hizmetinin karşılığı kıdem tazminatını aldıktan sonra, aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerinde çalışmaya devam eder ve işyerinde emeklilik sonrası en az bir yıl çalışıp iş sözleşmesi de 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde son bulur ise ikinci defa çalışmaya başladığı süreye ilişkin olarak kıdem tazminatı ödenir. Bir yıllık süre olmaz ise kıdem tazminatı ödenmez. Yargı kararlarında emekli olan işçi kıdem tazminatını alarak kıdem yıllarını tasfiye ettiği gerekçesi ile emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışsa da Yıllık ücretli izine esas kıdemin hesaplanmasında her ne kadar emeklilik öncesi çalışma süresi emeklilik sonrasının kıdeminde dikkate alınmaması yönünde yargı kararları varsa da ,kesintiye uğramamış olarak sayılarak da işçi lehine kazanılmış haklarla da devam edilebilinir.Bu şekli ile işveren işçi lehine pozitif uygulama yapabilir.Fakat işçi işvereni eski çalışma süreleri dikkate alınarak yıllık izin süresi belirlemeye zorlayamaz.

  48. 55 yaşındayım 2011 yılında emekli oldum başka bir şirkette ssksiz sekreterlik yapmaktayım 3 yıldır çalışıyorum kendim çıkarsam tazminat alabilirmiyim

    • Zerrin hanım merhaba,
      kıdem alabilmek için
      ya işveren çıkartmalı veya haklı bir sebeple siz fesih yapmalısınız bunun dışında işten ayrılışlarda kıdem alınamaz

  49. Nevzat Bey Merhaba,

    Malülen emekli 50 yaşın altında bir personelimiz var. Kurumumuzda 1 yılı tamamladı. Yıllık izin hakkı malülen emeklilikte farklı mı değerlendirilir? Yoksa 50 yaş altı olduğundan standart 14 gün olarak mı kullandırılır?

    • Merhaba Gizem hanım,
      sorunuzun cevabı mevzuatta şöyle;4857 sayılı İş Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Yıllık Ücretli İzin Hakkı” düzenlenmiştir. Buna göre, İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara yıllık ücretli izin verilir”.
      Maddenin devamında hizmet sürelerin göre ne kadar izin verileceği açıklanmıştır. Hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara yılda 14 gün, beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 gün ve on beş yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir.
      Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

  50. Emelilik öncesi icralık çalışan tekrar çalışırsa çalıştı maaş tanve emeli maaşından ne kadar kesinti olur

    • Merhaba Kasım bey,
      4857 sayılı İş Kanunu madde 35. Maddesine göre Maaş haczedilebiliyor. Ancak bunun bir sınırı var. İş Kanunu’na göre; nafaka borcu hariç çalışanların aylık ücretinin yüzde 25’inden (dörtte biri) fazlası haczedilemiyor. Burada da kişinin net maaşından aile yardımı, Asgari Geçim İndirimi ve çocuk parası düşüldükten sonra kalan kısma kesinti yapılır.
      İcra ve iflas Kanunu‘na göre(83. maddede ) maaş ve ücret haczinde söz konusu miktarın dörtte birlik kısmı haczedilmek zorundadır. Bu miktar, hükmün ifadesinden de anlaşılacağı gibi, asgari sınırı ifade etmekte olduğundan, onun üzerindeki miktarlardaki haciz de şartlar sağlandığında mümkün olacaktır. Borçlunun iki veya daha fazla yerden maaş ya da ücret alabildiği hallerde ise borçlunun geçinebilmesi için bunlardan birini terk etmesi veya her ikisinin de icra ve iflas kanununun 83. Maddesinin 2. Fıkrasında belirtildiği gibi haczedilebilmesi mümkündür.

  51. Nevzat Bey merhaba,
    İşçi emeklilik sebebiyle işten ayrıldıktan hemen sonra aynı işyerinde çalışmaya devam ederse, emeklilik öncesinde ki kıdem tazminatını çalıştığı süre zarfında alabilir mi? İş sözleşmesi devam ediyor, sadece emeklilik öncesi kıdem tazminatını alabilir mi? Yoksa iş akdi devam ettirildiği için kıdem tazminatını iş sözleşmesinin tekrar sonlandırmasıyla mı kazanır?

    • Merhaba Ayşe hanım ;
      sorunuz EYT ile birlikte birçok kişinin sorduğu bir soru o yüzden önce sorunuzu kısaca cevaplayıp sonra ayrıntılı bir şekilde başka okuyucularada faydalı olması adına konuyu detaylandıracağım.
      sorunuzu Yargıtay kararlarında şu şekilde cevaplıyor,
      ” emeklilik nedeniyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde emekli olunan tarihte kıdem tazminatı ödenirse kıdem hakkının sıfırlandığı görüşünde. Dolayısıyla bu kişi için yeni bir çalışma dönemi başlamış olur.İlgili Yargıtay kararları: 9. HUKUK DAİRESİ, E. 2001/14555 K., 2002/203, T. 15.1.2002: 9. HUKUK DAİRESİ, E. 2007/36441, K. 2009/2758, T. 17.2.2009; 9. HUKUK DAİRESİ, E. 2002/1070, K. 2002/9205, T. 29.5.2002; 9. HUKUK DAİRESİ, E. 2000/18909, K. 2001/2608, T. 14.2.2001″
      Emekli Olduktan sonraki çalışmamda kıdem hakkım varmı?
      4857 sayılı İş Kanunu açısından emekli olup çalışanlar ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmamakta, emekli çalışanların hakları kısıtlanmamaktadır. Emekliliklerinden sonra çalışmaya devam eden kişiler, haklı sebeple iş akitlerine son vermeleri (haklı sebeple istifa etmeleri) veya işveren tarafından işten çıkarılmaları halinde diğer tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatına ve şartları oluşursa ihbar tazminatına hak kazanabileceklerdir.
      Kıdem almadan emekli olarak aynı işyerinde çalıştım daha sonra kıdemi hakederek ayrıldığımda eski çalışmaların kıdem karşılığını alabilirmiyim?
      Yargıtay bir kararında, 01/01/1995 – 03/02/2015 tarihleri arasında aynı iş yerinde depo sorumlusu olarak çalışan işçinin iş sözleşmesinin 06/12/2013 tarihinde emeklilik sureti ile sona erdiğini ancak işçinin çalışmaya devam ettiğini ve 03/02/2015 tarihine kadar çalıştığını, bu tarihte kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona erdiğini belirtmiş, kıdem tazminatının hesabı bakımından, mülga 1475 sayılı İş Kanunu 14/2 maddesi uyarınca her iki çalışma dönemi birleştirilmek sureti ile hesaplamaya gidilmesinin gerektiğine karar vermiştir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir