Merhaba Nevzat Bey,
Bir kişi aynı anda iki yerde sgk’lı olarak çalışabilir mi? Çalışırsa her bir firmada otuz gün olarak mı sigorta gösterilir?.
teşekkürler
Aslı
Siz Sordunuz Nevzat Erdağ Yanıtladı :
Aslı hanım merhaba,
4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı), aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilir. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar(2012-03 sayılı genelgeye göre 6.113,40TL) kısmı dikkate alınır. Bu şekilde bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz. 5510 sayılı yasanın 82. Maddesine göre ise Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre “belirlenen aynı sigortalılık haline tâbii olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.”
Ayrıca Nereden emekli olursa olsun özel sektöre ait bir iş yerinde işçi olarak işe başlayanların ücretlerinde SGDP alınır. Fakat emekli olup vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı var olanlardan da SGDP olarak emekli aylıklarından yüzde 15 kesilmektedir. Ancak emekli olup da hem vergi mükellefi-şirket ortağı hem de işçi olandan iki kere SGDP alınamaz birisi üzerinden alınır.
Başka sorunuz varsa cevaplamaya çalışalım.
Ben 2 ay yıllık izindeyim bu arada başka bir iş yerinde çalışmak istiyorum sigortalı olduğum içinde hiçbir iş yeri 2. bir sigortayı kabul etmiyor böyle bir kanun çıksa aynı sigorta numaramın üzerine 2. bir prim ödense ne zararı olabilir?Bende evde boş oturmamış olur çalışmış olurum içeride biriken kazancım daha çok olmuş olur.Lütfen yetkililer bunu bir düşünsün böyle bir şey olursa çalışan işçi kesim daha kazançlı olur.
Nevzat bey benimde bir sorum olucak . Milli eğitim bakanlığında ücretli öğretmenlik yapıyorum aynı Zaman’da Bir kreşte sorunlu mudur olarak çalışabilir miyim ?
Not ; ücretli öğretmenliğe haftada 5 gun gidiyorum ama sigortam ayda 15 gun yatiyor . Kreşte ise 30 gun yatacak veya 15 yatıp 30 a tamamlanacak . Bu durumda her hangi bir problem var mı ??
Mehmet emin bey merhaba,
ücretli öğretmenlik yaptığınız kurum ikinci işte çalışmanıza sorun çıkarmaz ise ikinci işte çalışmanızda sakınca olmayacaktır.
Merhaba, ben 2 işte çalışıyorum. Bir işyerim sigrtamı 30 gün üzerinden yatırıyor, diğeri ise 12 gün üzerinden bu durumda bana, başvurmam durumunda geri ödenecek herhangi bir meblağ var mıdır?
(iki işyerim de aldığım ücret üzerinden sigorta primimi yatırıyor. toplamda 3000 civarı)
Merhab Volkan bey,
-İş Kanunu açısında bir den fazla işyerinde çalışılmasına dair yasaklayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Diğer yönden,esnek çalışma modelleri çerçevesinde,çalışmak için illaki işyerine gitmek gerekmez,burada önemli olan sözleşmenin unsurları doğrultusunda,işcinin İş görme görevini bu şekildede yerine getirebileceği ve bu durumun sözleşme ile hüküm altına alınması,alınmamış ise sonradan anlaşma (işci-işveren arasında)olması halinde halinde mümkündür.
SGK mevzuatı açısından,aylık toplam prim ödeme gün sayısı 30 dur,30 u geçemez(30+12=42 olmaz.)prim tutarlarının emeklilik yönünden katkı sağlayacağı,ödenen primler toplamının prime esas kazanc üst sınırını aşar ise aşan bu kısma tekabül eden miktar sgortalının talebi üzerine işci payı kısmının size defaten geri ödeneceği düşüncesindeyim
merhaba bende ıkı yerde sıgortalıyım bırıncısınde 8-6 calısıyorum dıgerınde dıplomamı kıraya verdım ama her ıkısındede 30 ar gun ssk yatıyo sorum su dıplomayı verdıgım sırket odeme yapılmak sartı ıle anlasmısdık ama bır ıkı aydan sonra yapılması ve bu olay uzerınden 3 sene gecdı asgarı ucrete gorede baya alacaklı gozukuyorum bunun ıcın ben ıs mahkemesıne basvuruabılırmıyım.
Serpil hanım merhaba,
Bir çalışan iki yerde birden sigortalı çalışabilir fakat aylık sigorta günü 30 gün olarak esas alınır diplomanızı kiraya verdiğinizi yazmışsınız bu yasal birşey değil fakat siz aynı zamanda o firmada sigortalı çalışan olarak görüldüğünüz için buda size bir maaş hakkı sağlar bu maaşların ödenmesini ihtarla talep edip ödenmemesi halinde dava konusu yapabilirsiniz
Nevzat bey merhaba,
Bir tavsiyenize ihtiyacım var. 47 yaşındayım 8300 prim günüm var halen çalışıyorum 2 yıl sonra emekli olacağım ancak SSK matrahımın düşük olduğunu düşünüyorum (aylık 2.883 TL) emekli aylığımı yükseltmek için bugünden başka bir iş yerinde işçi-işveren ssk prim farklarını kendim ödeyerek toplam ssk matrahımı yükseltsem bir etkisi olur mu ? son iki yıl için böyle bir uğraşa girmeye değer mi? ve bu durum yasal mı?
Saygılar
Merhaba,
Anlattığınız durum herşeyden önce yasal bir durum değil fakat bunun dışında emekli maaşı son yıl ödemelerine göre değil kümilatif ödemelrinize göre hesaplandığı için yapacağınız bu yükseltme geçmiş yıllarda düşük ödenmişse ortalamayı çokta yükseltmeyecektir
Merhaba Nevzat Bey ;
30 gün sigortalı Çalışmakta olduğum firmanın haricinde, yeni görüşmelere başlağım ikinci bir firmada danışmanlık hizmeti vermek istiyorum . Cevabın olumlu olmayacağını bildiğim için çalıştığım firmaya sormak istemiyorum, ikinci işi danışmanlık işini alsam ayda beni 1 hafta Sigortalı gösterse. Asıl çalıştığım firma bunu farkedebilir mi ?
Emre bey merhaba,
4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı), aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilir. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar(2012-03 sayılı genelgeye göre 6.113,40TL) kısmı dikkate alınır. Bu şekilde bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz. 5510 sayılı yasanın 82. Maddesine göre ise Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre “belirlenen aynı sigortalılık haline tâbii olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.” demektedir
sizin iki yerde sigortalı çalışmanızda yasal olarak bir engel yoktur fakat ilk işvereninizle eğer bir iş sözleşmeniz var ise burdada farklı işlerde çalışma yasağı varsa bu sizin için sorun olabilşir hatta bu hizmet akdinin fesih sebebide olabilir
Merhaba Nevzat Bey.
Bende iki ayrı işyerinde sigortalıyım. ikisinde de sigortam 30 gün üzerinden yatıyor. ancak fiili olarak yalnızca bir yerde çalışıyorum.
sgk’nın sigortamı iptal durumu var mı? var ise hangi durumlarda iptal edebilir?
iyi çalışmalar dilerim.
Erkan bey merhaba,
İki yerde sigortalı çalışırken birinin iptali olmaz adınıza ödenen fakat prime esas kazanc toplamları sgk üst sınırına kadar(2012-03 sayılı genelgeye göre 6.113,40TL) kısmı dikkate alınır Fazlası dikkate alınmaz . Bu şekilde bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. cümleside sigortaya bu kadar saat ve gün esas alınarak işlenir
bir kam Kurumunda sigartalı işçi olarak çalışıyorum başka bir firmadan bir yada 2 gün sigorta girişi yapmam gerekiyor ustalık belgesi için suan çalıştığım kurumda vinç opratör ü yüm 2 gün lük klima kombi işi ile iştigal bir kurumda sigortalı olmam gerekiyormuş aynı anda yapmam için nasıl bir yol izlemeliyim pirimlerimlerimiz mevcut kurumda yüksek mesailerim en az 3 pazar rapormu alayım yada yıllık izin mi nasıl bir yol izlemem gerekir bana yardımcı olurmusunuz çok teşekkür ederim
Mücahit bey merhaba,
İki yerde sigortalı çalışmanız açısından iş hukuku açısından sorun yok fakat sürekli çalıştığınız işyeri asıl işvereninizdir onun izni olmadan ikinci bir işte çalışmanız halinde bu asıl işvereninize hizmet akdinizi fesih hakkı verir
önerim asıl işvereninizden yazılı izin alarak ikinciş işte sigortalı çalışın
Merhabalar Nevzat Bey,
12.07.2019 tarihinde ……. firmasında çalışmaya başladım ve 13.07.2019 tarihinde istifa ettim yazılı olarak istifamı 17.07.2019 tarihinde yazdım ve kendime başka bir kurumsal firmada iş buldum ve Burger King firması hala SGK çıkışımı yapmadı diğer kurumsal firmada SGK girişim olmadan çalıştıramayacaklarını söyledi o yüzden Burger King firmasından SGK çıkışının verilmesini beklemeden diğer firma sigortamı başlatabiliyor mu?
Merhaba Nisa hanım,
çıkışınızı geç vermeleri başka bir firmada sigortalı çalışmanıza engel değil siz sigorta girişinizi yaptırın
Merhaba Nevzat Bey ,
benim sorumda iki ayrı kurumda sigortalı çalışmak ile ilgili ama durumum biraz karışık .
Ben 2011de (nisan ayında) bir özel okulda öğretmen olarak çalışmaya başladım (sigortam 11mayısta başladı) ,daha sonra bu kurumda sigortam devam ederken başka bir kuruma geçmek zorunda kaldım ve şubat 2012de diğer kurumda çalışmaya başladım . Benim sigortam 2012 ocak ayında en az yani part time çalışma şeklinde yatırılmaya başlandı . Fakat diğer kurumda hiç yatırılmadı , elden verin ben yatırayım dedim , böyle bir sistemle çalışmıyoruz stajyer maaşından fazlasını veremeyiz dediler bana ve ben başka iş olmadığından mecbur kaldım çünkü ihtiyacım vardı bu maaşa . Şimdi beni işten çıkartmak istiyorlar ama ben istifa ediyormuşum gibi dilekçe yazdırmak istiyorlar. Bense geçen seneki 2012ye ait temmuz ve ağustos maaşımı vermedikleri ve çıkarken vereceklerini söyledikleri için talepte bulundum ama öyle bir hakkımın olmadığını ,zaten bana temmuz ve ağustos 2013 maaşlarını ödeyeceklerini çünkü sigortam işlediği için buna kanunen mecbur olduklarını dile getirdiler . Yani 2012deki maaşlarımı sigortalı olmadığım için beni mağdur ediyorlar. vermek istemiyorlar haklarımı. Haklarını aramak isteyenlerede bu yaz maaşlarını alamayacaklarını söyleyerek aslında bir nevi tehdit ediyorlar ki kendi istekleriymiş gibi istifa dilekçesi imzalasınlar diye.
Çok zor durumdayım , dava açsam param elime hemen geçmeyecek. İş-kur ile görüştüğümde tazminat hakkımın bile bulunduğunu ifade ettiler bir yıl çalışmışlığım olmasına rağmen.
Lütfen bana bir yol gösterin . Pazartesi 17.06.2013de insan kaynakları beni bekliyor .
Yardımınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim , saygılarımla .
.
Pelin hanım merhaba,
Mailinizi şimdi okuyabildim o yüzden geç cevap verebildim umarım sizin için geç değildir Öncelikle şunu söyleyeyim işverenin sizi sigortasız çalıştırması,düşük maaş ödemesi gibi hususlar sigorta açısından suçtur bunu yazılı olarak ihbar etmeniz halinde çiddi cezalar yiyebilirler size önerim öncelikle maaşlarınızı alabilmek için bunu kullanın alamadığınız maaşlar için dava açma hakkınız olduğu gibi kıdem tazminatıda talep edebilirsiniz
Merhaba Nevzat bey
İki işyerinde 30 ar gün çalışmaktayım. Buralarda ödenen SGK primim toplamı tavanı aşıyor. Tavanaı aşan kısmın % 14 ünü SSK dan iade aldığımda bu tutarın vergisini nezaman nereye ve nasıl ödemem gerekecek? Ayrıca tavan üzerinde fazla yatan primin iadesini hangi tarihe kadar geriden alabilirim. Son 10 yıldır bu şekilde yatıyorsa hepsini geri yönelik alabilir misiyim? Teşekkürler
kazançların toplamı tavanını aşan işçi isterse her ay, isterse de aralıklarla SGK’ya dilekçe verip tavanı aşan kısmın işçi primlerini (yüzde 14’ünü) SGK’dan isteyebilir.
5510 sayılı Kanun’un 82 nci maddesine göre; “Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre belirlenen aynı sigortalılık haline tabi olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.”
Merhaba Nevzat bey
Peki, Tavanaı aşan kısmın % 14 ünü SSK dan iade aldığımda bu tutarın vergisini nezaman nereye ve nasıl ödemem gerekecek?
Teşekkürler
merhabalar benım sorun şu yönde olcak benım kendıme ait bir dükkanım var bağkurum da yatıyor fakat ayrı bir işte da çalışmak istiyorum hem bağkur hem sigorta ıkısı bır arada nasıl olur yada böyle birşey olabılırmı calısmama engel bir durum var mı?
Aykut bey merhaba,
aynı anda iki sosyal güvenlik kurumuna tabi olmazsınız sigortanız başladığında bagkur durur
peki daha sonra duran baükur borç olarak filan bize geri dönermi yoksa kaldıgı yerden mı devam eder?
merhaba Nevzat Bey;
su anda bir firmada stajyer olarak çalışıyorum( haftada iki gün ). asgari ücret alıyorum ve sigortam 30 gün üzerinden yatıyor. şimdi bir işe başvuru yaptım ve kabul edildim. stajda olmadıgım günler diğer yerde calısacagım. fakat stajda 30 gün sigorta yattığı için bu sorun oluşturmayacak mı? diğer iş yeri tahminimce 15 gün üzerinden sigorta yatırıyor..bu konuda beni aydınlatırsanız cok sevinirim. teşk.
Merhaba,
bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz fazla çalışmalarınızdan sadece 30 günlük süre emekliliğinize etki eder
merhaba ben gökhan ben bir şirkette sabah 08 00 akşam 18 30 çalışmaktayım partaym olarakta başka bir işte çalışıyorum ve sigorta yapmanız gerekli dediler 2.ci iştede sigorta olabilirmi2.ci iştede 19 00 başlangıç 00 00 böyle iki işte sigortalı çalışababilirmiyim
Gökhan bey merhaba,
aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilirsiniz. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar(2012-03 sayılı genelgeye göre 6.113,40TL) kısmı dikkate alınır. Bu şekilde bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz. 5510 sayılı yasanın 82. Maddesine göre ise Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre “belirlenen aynı sigortalılık haline tâbii olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir.
Merhaba Nevzat bey,
Bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmaktayım. Ancak kendi iş yerimi de kurmak istiyorum. Bu durumda ne gibi yasal süreçler mevcuttur. Ayrıca şirket ortağı olmayıp şirkette müdür olarak görev yapabilir miyim? Sigorta açısından ne gibi işlemler gereklidir?
Cem bey merhaba,
Sigortalı iken bir şirket ortağı veya müdürü olursanız aynı anda iki sosyal güvenlik kurumuna tabi olamayacağınız için sigortalılığınız devam eder fakat sigortanıza ara verirseniz o zaman bagkurlu olmanız gerekir.Sigortalı olarak bir şirket ortağı veya müdür olmanızda hukuki bir sakınca yoktur sigortalı olduğunuz kurum buna sorun yaratmıyorsa problem yok.
Merhabalar,
Ben 5 haziranda bir işe başlamak için gerekli evrakları verdim fakat o işte çalışmaya başlamadım. Fakat gitmediğim firmadan benim sigortam hala yatmaya devam ediyor. 24 haziran da başka bir işte çalışmaya başladım. e-devlet den baktığımda her iki firmadanda sigortam yatıyor ve haziran ayı 40 günlük prim yatmış. Burada benim sorumluluğum nedir ne yapabilirim? İleride SGK ile davalı olur muyum. Şimdiden teşekkürler
Soner bey merhaba,
gitmediğiniz firmada bir iş sözleşmesi imzaladı iseniz sözleşme şartlarından sorumlusunudur. Fakat çift yatan sigortanın size bir yüküğmlülüğü yoktur işe gitmeyecekseniz bunu işverene bildirin çıkışınız yapsınlar
nevzat bey peki calıstıgımız ıkı ayrı yerın farklı ıllerde olması sorun teskıl edermı. etmez ıse sıgorta dokumanım da hangı ılın sgk kurumu gorunur.ben konyada calsıyorum birde e posta uzerınden ankarada bı fırmada calısmaya basladım konya aldıgım maas uzerınden yatan mıktar daha fazla. gorunen sgk kurumumun konya olması benım ıcın önemli
gösterdıgınız ılgı ve alaka ıcın tskler..
Cihan bey merhaba mevzuat açısından iki farklı yerde sigortalı olmak usulsüzlük değildir fakat şikayet halinde çalışılan firmalar zor duruma düşebilir teamüle aykırı işlem olamaz aynı anda iki şehirde çalışamayacağınıza göre bunun ispatı mümkün olmayacak sizin değil fakat işverenin cezalara muhatap olması mümkündür
Nevzat bey, arkadaşların çoğu 30+30 gün gibi sormuşlar. Benimde durumum aynı. Bir yerde tam zamanlı çalışıyorum. Diğer yerde sorumlu müdürlük yapıyorum. Her ikisi de 30 ar gün yatırıyor. Benim sorum yada sorunum şu 3. konumundaki firmalara danışmanlık hizmetim başladı. Ve yasal olarak danışmanlığın çalışan konumunda yapılması gereken bir iş için ilave 2-3 er günlük sgk yatırılması gerekiyor. Bu durumda 30+30+3+3+3 gibi ek sgk primi yatacak olması benim için sıkıntı oluşturur mu? Bahsettiğim konu primi aşmıyacak konumda ama ayda 70 gün 3-4 işyeri sorun oluşturur mu? teşekkürler
Taner bey merhaba,Aynı gün aynı kişi için iki ayrı işyerinden yapılan prim bildirimi usulsüz olmamakla birlikte sigortalılık açısından o gün tek gün sayılır Fakat şahsi düşüncem teamüle aykırı davranmamak bir şikayet halinde sorumlu müdür olarak çalıştığınız firma sıkıntı yaşayabilir
Nevzat bey, merhaba
yaklaşık 2 yıldır internet ortamında part time çalışıyorum. Bu arada resmi olarak diğer iş yerinde sigortalı olarak işe başladım. Part time çalıştığım iş yeri şimdi durumu resmileştirmek istiyor ve full-time çalıştığım iş yerinden part çalıştığımını iş verenin tarafından kabul edilmesi ve buna dair resmi belge istiyor. Fakat full-time çalıştığım iş yerinde diğer iş yerinde çalıştığımı bilmiyorlar ve aynı zamanda olumlu karşılaması olmayacağını düşünüyorum , açıkçası da bildirmek istemiyorum. Bu durumda full-time çalıştığım iş yerinin iş vereni bildirmemesi sorun olabilir mi? Bildirme zorunluğu var mı acaba?
Dilara hanım merhaba,
Çalışan birden fazla işte çalışabilir fakat iş kanunumuza göre her çalışma sgk kaydı yapılarak resmi olmak zorunda siz fiili çalıştığınız halde işveren sigorta yapmaz ise denetimlerde kaçak işci çalıştırdığı için cezalarla karşı karşıya kalacaktır o yüzden firmalala nlaşarak ya 15 er günsigortalı veya her birinde 30 arrgün sigortalı çalışın bu sizideişverenleride koruyacaktır
Merhaba öncelikle kolaylıklar diliyorum, benim sorum biraz ilginç olmaz umarım.
Sorum şu ki , ben özel bir şirkette öğretmenlik yapıyorum ve burada sigortam 30 gün yatıyor, ancak sadece gündüzleri gidiyorum bu işe
Bu işten sonra öğleden sonraları , 3 gün farklı yerde, 3 gün farklı yerde çalışacağım ve oralarda da sigortam yatacak.
Ben kanunen bir ayda 40-50 günde çalışsam, sigortam yine 30 gün olacak , ama esas sıkıntım şu, 40-50 gün çalışıyor olmamın yani farklı 3 işte çalışıyor olmamın yasal problemi varmıdır ?
İyi günler
Hasan bey merhaba,
Bu soruyu daha önce başka biri için yanıtlamıştım fakat tekrar özetleyeyim
Normal şartlar altında, işverenler iş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışmayı yasaklayabilir veya izin alma koşulu getirebilir. Bu durumdakilerin dışında kalan ve iş sözleşmelerinde başka bir işte çalışma yasağı olmayan işçiler başka işyerlerinde de çalışabilir.
Birden fazla işyerinde çalışanlar için her bir işyerinin çalışma gün ve kazançlarını SGK’ya ayrı ayrı bildirmek zorunluluğu bulunmaktadır.
Sosyal Sigortalar Kanununa göre, aynı zamanda birden fazla işverenin işinde çalışan sigortalıların ücretlerinden kesilen primler, sigorta primine esas kazancın üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, fark, sigortalının müracaatı üzerine hissesi oranında kendisine geri verilmektedir. Özetleyerek sorunuzu cevaplarsak birden fazla yerde sigortalı çalışmanın hukuki bir engeli yoktur sizin için.
merhaba,
bir işyerinde sgklı çalışıyorum primlerimde 30 gun uzerınden yatmakta ancak pazar gunlerı ekstra işte çalışıcam yalnız pazar gunu ıcın çalışacağım fırmada sgk yapacak bu benım ormal çalıştığım sırkette sgk konusunda sıkıntı olur mu?
Azize hanım merhaba,
sgk açısından iki firmada çalışmanız sorun olmaz fakat daha sonra izinsiz başka işte çalışmayı gerekce gösterip akdinizin fesi ile karşı karşıya kalmamaknız için pazar dışı çalıştığınız firmadan yazılı izin almanızı öneririm
merhaba Nevzat bey;
özel bir eğitim kurumunda 12 ay kesintisiz sigortalı olarak çalışmaktayım;yaz döneminde açılan halk eğitim kursunda ders verdim.normalde kendi kurumumdan 6.ayın sigorta pirimi ödenmiş gözükürken farklı bir kurumdan (sanırım halk eğitim) 7.aya ait 30 günlük 1290 tl kazanç pirim ödenmiş ve işe giriş belirtilmeden 14/08 de işten çıkmış görünüyorum.Kurumum 7.ayın pirimini yatırırken yada benim için bu problem olur mu yoksa ikinci 30 gün kanunda belirtilen 6000 küsür tavanını aşmadığı için ve emeklilik gününe etki etmeyeceği için bir şey olmaz mı? Teşekkürler
Ali bey merhaba,
Birden fazla yerde sigortalı olmak sizede çalıştığınız kurumlarada zarar vermez endişe duymayın
Merhaba Nevzat Bey,
Ben bir üniversitede ücretli okutman olarak çalışmaktayım ve çalıştığım saat kadar sigortam yapılmakta. Aynı zamanda bir dil kursunda yarı zamanlı olarak çalışıyorum. O kurs da sigorta yapabilir mi beni? Bu durumda pirimlerimi tamamlamak durumunda kalır mıyım bu geçen sene çıkan kanun dolayısıyla? Üniversitede yarı zamanlı olmamıza ragmen biz muaf tutulmuştuk borçlanma olayından.
Teşekkür ederim.
Emrah bey merhaba,
bir sigortalı birden fazla yerde sigogortalı olarak çalışabilir bunun kanuni bir engeli yoktur fakat eksik gün konusunda Ay içerisinde 30′günden az çalışan sigortalıların SGK’ya bildirimi ile ilgili düzenlemeler; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86 ncı maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102 nci maddesinde ve ve İşveren Uygulama Tebliğinde düzenlenmiştir.
5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesi dördüncü fıkrasında; ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle ay içerisinde 30′günden az çalışan sigortalıların normal primleri çalıştıkları gün sayısı üzerinden ödenecekken, bunların genel sağlık sigortası primleri 30 gün üzerinden ödenecektir.
merhaba eşimi bir şirkette çalışıyor gösterdik ve 19 ay gibi uzun bir süre sigorta primini ödedik ve internetten takip ettik sigorta görünüyordu ancak emekli olduktan 1,5 yıl sonra çalışmalarımızın iptal edildiği ve ödenen emekli aylıklarının hemen ödenmesi istendi şirketin hayali bir şirket olduğu söyleniyer
Ahmet bey merhaba,
Eşinizin çalıştığı şirkette primler beyan edilmiş ve ödenmişse idarenin şirketle alakalı iptali size dava açma hakkı verir sigorta müdürlüğünden primlerin ödenip ödenmediğini öğrenerek bir iş hukuku alanında çalışan avukatla görüşmenizi öneririm.
Nevzay bey merhaba,
özel sektörde 30 gün üzerinden sigortalı olarak hafta içi 08:00 18:00 çalışıyorum. Geçim sıkıntısı ndeniyle, 18:00 den sonra ve hafta sonları günlük yevmiyeli çalışıyorum. Yorumlara verdiğiniz cevaplardan sigortalı olarak ikinci bir işte çalışmanın hukuka aykırı bir yönü olmadığını anlıyorum. ama benim sormak istediğim işyerim ikinci bir işte çalıştığımı anladığında beni tazminatsız olarak işten çıkarabilirmi ? işyerimle bir sözleşmem yok ama birkaç sene önce sözleşme eki dir başlıklı bir ek kitapçık imzalatmışlardı, orada başka bir iş yerinde çalışamaz ibaresi vardı. ben bu durumu sözleşmem olmadığı için sözleşmeye ek başlıklı ek kitapçığın benim için bağlayıcılığı olmayacağı yorumunu yapabilirmiyim ?
teşekkürler
Serdar bey merhaba işcinin başka bir işte çalışması hukuki açıdan sakıncalı değildir fakat işveren size imzalattığı sanırım iş yönetmeliğidir orda 2. bir işte çalışma yasağı getirmiş sizde bunu kabul etmişseniz bu haklı fesih sebebi olabilir bu yüzden işverenden yazılı izin alarak çalışmaya devam etmenizi öneririm
Merhaba nevzat bey ben şu anda bir iş yerinde çalışmaktayım ve sigortam 30 iş günü olarak yatıyor fakat şöyle bir durum var işten erken çıktığım zamanlar bir tanıdığımız saatlik olarak yanına gelmemi ve saatlik para vereceğini söyledi.. Benim böyle saatlik çalışmalarımda sigortayla ilgili ne yapabilirim çalıştığım iş yeriyle sözleşmem yok veya saatlik çalıştığım yeri gizli olarak yapsam nasıl olur?(bildiğim kadarıyla saatlik çalışıldığında part time çalışmaya girmiyor bu durumda sigorta yatmak zorunda mı?)
Murat bey merhaba,
bir işletmede çalışma şekli ne olursa olsun sosyal güvenlik sisteminde çalışılmak zorundadır hergün satlik çalışmanızda part tıme beyana tabidir işvereniniz harici çalışmanıza izin veriyorsa sorun yok fakat bu durum işveren izni olmadan yapılması halinde tespitinde işvereniniz bunu haklı fesih sebebi olarak kullanıp iş akdinize son verebilir
size önerim öncelikle bu durumu işverne bildirip yazılı iznini alın sonra ek işinizde part tıme sigortalı çalışın
meraba nevzat bey
ben öglene kadar işkurda egitim veriyorum işkur 30 gün sigorta yatırıyor öglenden sonra ücretli ögretmenlik yapabilirmiyim orasıda egitim oldugu için 15 gün yatırıyor sigortamın 45 gün olması önemli degil sadece maddi ve iki işimden birinden 1 inden olurmuyum
Merhaba,
çalıştığınız kurumlar açısından sorun yok ise iki yerde sigortalı olarak çalışabilirsiniz
Merhaba,
Ben hafta içi tam zamanlı bir iş yerinde çalışıyorum ve ikinci bir yerde çalışmamı uygun görmüyorlar fakat ben hafta sonuda çalışmak istiyorum ve 2 yerdende sigorta yapılıyor ben bunu işverene söylemezsem nasıl anlar ?
Hacer hanım merhaba,
işvereninizin izni olmadan çalışmamanızı öneririm bu haklı fesih sebebi olabilir
Nevzat bey, merhaba benim sorum şuan bir özel bankada çalışmaktayım ve son 7 aydır ssk hizmet dökümümde başka bir işverenin adıma prim ödediğini gördüm fakat ben başka bir yerde çalışmıyorum bu durumu ssk ya bildirdim ama işverenin bilgilerini paylaşmadılar ilgili primler banka açısından fiili çalışmasam da bana sorun teşkil olabilir bu durumda ne yapmalıyım işverenin bilgilerine nasıl ulaşabilirim Ayrıca bu primler benim bankadan aldığım maaşlardaki vergi kesintilerini etkiler mi yüksek vergi dilimlerine erken girmeme sebep olur mu ? malum vergi kesintileri belli aylardan sonra net maaşlarımızı etkilemektedir.
Saygılarımla.
Mehmet Bey Merhaba,
banka şubesinde çalışırken başka bir firmaya sigorta geçişiniz sizin izniniz olmadan yapılamaz sigorta müdürlüğüne müracat ederek gün dökümünüzü talep edin veya e devlet sisteminden çalıştığınız işveren numarasını öğrenerek durumu sigorta müdürlüğüne dilekce ile bildirin genelde karşılaşılan bir sorundur bu başka bir işveren personel sicil numarasını yanlış girdiğinde sizin gün dökümünüze yansır fakat gün dökümünde isim farklı görülecektir eğer böyle ise dilekce ile talebiniz yeterlidri bu fazla ödemeler sizi etkilemz
merhaba Nevzat bey , devlet kurumunda (belirli süreli iş) taşeron olarak çalışıyorum sigorta 30 gün , ikinci iş te belediye taşeron (10 ay süreli olup yine 30 gün çalışıyorum (10 ay 300 gün)) benim sorum haber vermeksizin benim 2 işte çalıştığım sistemden görünür mü veya maaş ta bir kesinti olur mu.(asgari geçim indirimi gibi) SAYGILARIMLA 🙂
Burhan bey merhaba,
sigortalı bir işte çalışırken ikinci bir işte çalışabilirsiniz sgk açısından bir sorun yoktur fakat ilk sgk lı olduğunuzu işverenin iznini almanız gerekir bu işverenin haklı fesih sebebi olabilir sgk gün dökümünmüz internetten alınabilir ki bu şekildede ikinci işte çalıştığınız tespit edilebilir size önerim ikinci işinizi işvereninize yazılı bildirip yazılı iznini alın
Nevzat bey,
Merhabalar..
Aşağıda ki sorumu cevaplarsanız çok memnun olurum..
Diyelim A firmasında 30 gün sigortalıyım, ayrıca B firmasında da 30 gün sigortalıyım..Benim ikinci bir firmada SSk lı olmamım bana bir avantajı var mı..Sigortalılık günü 30 gün esas alınır, bunu anlıyorum..
Peki ilerde emeklilik açısından A ve B firmasına yatırılan primler toplanır mı..Yoksa sadece bir firmaya yatırılan firmalar mı esas alınır..
Ali bey merhaba iki yerden sigortanızın ödenmesi sigorta üst limitinizi artıracağı içi,n emekl,i olmanız halinde alacağınız maaşın artmasını sağlayacaktır fakat hizmet süresine etkisi olmayacaktır
merhaba nevzat bey
ben hem ücretli öğretmenlik yapmak istiyorum hemde rehabilitasyon merkezinde calışmak istiyorum. rehabilitasyon merkezi sigortamı 5 gün yatıracak. acaba iki yerde de çalışabilir miyim resmi olarak
Çiğdem hanım merhaba,
iki yerde sigortalı çalışmanızın işverenler açısından sakıncası yoksa sizin açınızdan sorun yok iki yerde sigortalı olabilirsiniz
Kolay gelsin.Yorumları okudum gayet açıklayıcı cevaplar vermişsiniz fakat emin olmak için benim de sorum olacak.Bir sürücü kursunda öğretmen olarak yarı zamanlı çalışıyorum.26 yaşındayım.sigortamı 1,5 sene boyunca stajer olarak 6 gün üzerinden yatırmışlar.GSS de borcum çıktı.Eğer tam ödeseydiler böyle bir borçla karşılaşmayacaktım değil mi? Ya da çalışmasaydım bekar olduğum için babamın sigortasından yararlanabilcek miydim? Bİr de son olarak yeni bir işe girdim burda da sigortam 30 gün olarak yatacak.diğer tarafta stajer olarak 6 gün yatmaya devam ederse herhangi bir borçla karşılaşır mıyım tekrar? Teşekkür ederim…
merhaba,
genel sağlık sigortasında eksik gün çalışmaları çalışanca tamamlanır tam gösterilseydiniz bu durum söz konusu olmayacaktı şimdi tam gün çalışmaya başlamışsanız bundan sonra sorun olmaz ama geçmişe dönük borctan bu sizi kurtarmaz
Merhabalar, bir sigortalının birden fazla yerde sigortalı olarak çalışmasında sakınca olmadığını yukarıdaki açıklamalarınızdan anladım. Eksik gün konusunda Ay içerisinde 30′günden az çalışan sigortalıların SGK’ya bildirimi ve ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunlu tutulduğunu da öğrendim. Benim sorum ise şudur: Haftada sadece 3 gün çalışıyorum. Prim ödeme açısından Kazancım aylık üst sınırın altında ancak haftada 3 gün çalışmam nedeniyle günlük kazancın üzerindedir. İşveren primlerimi hesaplarken günlük kazanca göre mi aylık kazanca göre prim ödeyecektir. Ayrıca emekli olmam nedeniyle primlerim 30 güne tamamlanacak mı? saygılarımla
Muhammet bey merhaba,
sgk primleri aylık kazanca göre ödenir eksik günlerin primlerini sizin tamamlayarak ödemeniz gerekir
merhaba nevzat bey,
benim geçmiş yıllarda ücretli öğretmenlik yapmışlığım var fakat her ay 15-16 gün civarında sigorta yatırılmış.
şuanda ise benım prim gününe ihtiyacım var geriye dönük ücretli öğrtlık yaparken yatırılmamış günleri her ay için 30 güne tamamlayacak şekilde sgk ya borçlanıp ödeyebilir miyim?
lütfen çok acil cevap bekliyorum
şimdiden teşekkür ediyorum..
Eksik gün SSK ve BağKur da yüksek oranda görünmektedir.SSK den emekli olabilmek için; Hizmet yılınızın, emeklilik yaşınızın ve primlerinizin eksiksiz ve tam olarak yatırılması gerekir. Bu nedenle çıkan eksik günler borçlanma ile kapatılarak Eksik günlerin primi toplu olarak ödenerek emekli olma usulümüz yok
Merhaba Nevzat Bey;
Ben ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım ve ayda 10 gün sigorta primim yatıyor. Ben kalan 20 günü başka bir şehirde bir yerde çalışıyor gibi gösterip yatırabilir miyim?
merhaba didem hanım aylık sigortalılık sürenizin ilk 10 günü bir şehirde devam eden süresi başka bir şehirde görülebilir birden fazla yerde sigortalı çalışmanızda kanuni bir sakınca yok fakat öğleden önce bir yerde öğleden sonra başka bir şehirde gibi bir sigortalılık teamülede aykırı olacağından sorun olabilir
Nevzat bey merhaba ben esimin acentasında sorumlu müdürüm fakat fiilen çalışmıyorum kendımde iş aramaya basladım iki işyerınde sigortalılık sorun degıl dıyorsunuz soorum şu ; şikayet halinde ikii firmadamı ceza alır yoksa fiilen çalışmadığım fırmamı? Esımın zarar gormesını istemiyorum fakat dıplomamı kullandığı için sigortalı gozukmemde şart
Gül hanım merhaba,
sorumlu müdür olduğunuz firmada ya sigortalı çalışmalı veya serbest meslek erbabı olarak makbuz keserek çalışmanız gerekir anladığım kadarı ile bu iki durumuda yapmıyorsunuz bu durumda sigortasız bir işe girmeniz halinde tespitinde girdiğiniz firmada eşinizin sorumlu müdür çalıştığınız firmasıda sigortasız eleman çalıştırmaktan dolayı ceza alır
Esımin işyerınde sıgortalıyım mudur gozuktugum için fakat fıılen çalışmıyorum başka bir işyerınde işbası yapıp ordada sıgortalı olacagım yanı fıılen çalışacagım bu durum iki işyeri için problemmıdır
Merhaba Benim Bir Sorum Olacaktı Bende 2 İş Yerinde Sigortalı Olarak Çalışabilirmiyim Yani Şuanda Bir İşyerinde Sigortalı Olarak Çalışıyorum Yeni Bir İşe Girdiğim Zaman Diğer İşimin Sigortası Otomatik Olarak İptal Olma Gibi Bir Durumu Olabilir mi ? Yada Eski İş Yerimin Bu Durumdan Haberi Olur mu Söylemediğim Taktirde Bir Sıkıntı Yaşarmıyım Bu Konu Hakkında Beni Bilgilendirebilirmisiniz Cezası Varmıdır Ben Evde Boş Boş Oturmaktan Sıkıldım Artık Bu Zamana Kadar Sigortalı Bir İşe Girersen Diğer İşin İptal Olur Denildi Ama Görüyorum ki Böyle Bir Durum Söz Konusu Değil Gibi
Mustafa bey merhaba,
aynı anda iki yerde sigortalı çalışabilirsiniz fakat işverenler bunu kabul etmez ise o zaman sorun yaşayabilirsiniz önerim işverenlerinizin olurunu alarak çalışın
Nevzat Bey Merhaba Kendi Şuanda Çalıştığım İş Yerinin Telefonla Konuşarak Olurunu Aldım Böyle Bir Sıkıntı Söz Konusu Değil 1.ci Ağızdan Çalışabilirsin Onayını Aldım Ben Engelli Bir İnsanım İşyerim Uzak Oldugu İçin Fazla Gidip Gelemiyorum Hafta Sonları Bu Mümkün Oluyor Yaşadığım Yere Yakın Bir Fabrikada Sigortalı Olarak Çalışmak İstiyorum İşkur dan da Başvuru Yapmak İstiyorum İşkur İçin Sorun Teşkil Edermi Bu Durum Bilgileriniz İçin Şimdiden Teşekkür Ederim
Merhaba Nevzat Bey.Ben kamudan emekli elektrik mühendisiyim ve bir yapı denetim firmasında çalışmaktayım.Bu denetim firması tarafından SGDP yatırılmaktadır.Ayrıca benim kendi adıma bir iş yerim bulunmakta ve emekli maaşımdan üç ayda bir 812 lira civarında SGDP kesintisi yapılmaktadır.iki kere yatırılan bu SGDP konusunda bilgi almak istiyorum.Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla.
Mehmet bey merhaba,
sigortalı çalıştığınız için kendi işinizden ayrıca sgdp ödememeniz gerekir durumunuzu bir dilekce ile ekinede sigortalı işe girişi bildirgesini koyarak kendinizin ödeme yaptığı kuruma bildirip çalıştığınız sürece ödeme yapmayacağınız bildirin mükerrer ödemelerinizin iade veya mahsubunu talep edin
Merhaba Nevzar bey
Ben şantiye şefiyim makine mühendisiyim ve 5 şantiyeden sorumluyum ve de 5 i de farklı firmanın müteahhitleri size sorum şu ; 5 müteahhit de bana sigorta bağlarsa her ay 5 aydan 150 ay mı yatar demektir yani 1 ayı 5 aya bedel midir ?
Ayrıca başka işte de sigortalı çalışıyorum
Emir bey merhaba,
birden fazla yerde sigortalı olunca her yerde ödenen primler sigorta gününüze sayılacak anlamına gelmez sigorta gününüze yani emekliliğinize sadece en yüksek ödenen 30 günlük süre sayılacaktır.
Merhaba Nevzat Bey;
benim mak mühendisi olarak 4 farklı yerden 30ar günden asgari ücret üzerinden sigotam yatacak birincisi bu mümkün mü? ikincisi maliyeye herhangi bir gelir vergisi beyanında bulunmama gerek var mıdır? cevabınızı beklıyorum şimdiden cok tesekkurler
Mustafa bey merhaba,
bu mümkün sadece emekliliğiniz sadece 30 gün üzerinden işlem yapılacaktır birden fazla maaş alımında istisna tutar 2012 yılı için 25.000 tl idi sizinki bunu aşmadığı için beyanınız gerekmeyecektir
Nevzat Bey Merhaba,
Sorumun bu konuyla ilgisi olmayabilir kusura bakmayın nereye yazacağımı tam anlayamadım. İş kanununa göre haftalık çalışma saati 45 saati geçemez diyoruz ancak bizim şirkette çalışma saatleri mesai alamayanlar için Pazartesi-Cuma 08:30-18:30, Cumartesi de 08:30-17:00. İşe alırken Cumartesi günleri bazen iş çıkarsa gelebiliriz diyorlar ancak sonradan her Cuma yarın gelelim diyorlar ve çaresiz gidiyoruz. Peki bunu kılıfına nasıl uyduruyorlar anlayamıyorum? Bu konuda gerekirse hakkımızı aramak istiyorum. Ne yapabiliriz, nereye başvurabiliriz?
İyi Çalışmalar
Burak bey merhaba fazla çalışmalarınızın ücret bordrosunda gösterilmesi ve fazla çalışmanız için mesai almanız gerekir ücret bordronuzu inceleyin fazla çalışma beyan edilmemişse fazla çalışmalarınız kayıt dışı demektir bu durumda hukuki haklarınızı ve iş hukukundan kaynaklı haklarınızı kullanabilirsiniz
Merhaba
,4 farklı işten yatan asgari ücretler sebebiyle ayriyetten maliyeye gelir vergisi beyanında bulunmaya gerek var mıdır? şimdiden cok tesekkurler
Mustafa bey merhaba,
sorunuzu bu durumda olan başka kişilerede örnek olsun diye ayrıntılı cevaplayacağım
Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2012 yılı için bu tutar 25.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 25.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücrette dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde,
birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.
Gayrisafi ücret tutarından Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde hüküm altına alınan indirimler yapıldıktan sonra bulunan gerçek safi tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunun 31 inci maddesinde yer alan indirimin yapılmasından sonra bulunan vergi matrahının, Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesine göre ücret gelirinin beyan sınırını aşıp aşmadığının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.
2012 yılında tevkifata tabi olarak birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyanı ile ücret geliri ve diğer gelir unsurlarının birlikte elde edilmesi durumunda beyan edilecek gelirin tespitine ilişkin örnekler aşağıda yer almaktadır.
Örneklerde, ücret ve diğer gelir unsurlarından yıl içinde yapılan gelir vergisi tevkifat tutarları dikkate alınmamış olup; yıllık beyanname ile beyan edilen gelir unsurları ile ilgili olarak yıl içinde tevkif suretiyle ödenen vergilerin beyannamede hesaplanan gelir vergisinden mahsup edileceği tabiidir.
ÖRNEK 1: Bayan (A), 2012 yılında üç ayrı işverenden ücret geliri elde etmiş ve ücretlerin tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiştir.
Birinci işverenden alınan ücret 33.000 TL
İkinci işverenden alınan ücret 14.000 TL
Üçüncü işverenden alınan ücret 9.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı Yok
Örnekte yer alan ve birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, ikinci ve üçüncü işverenden alınan (14.000 + 9.000 =) 23.000 TL ücretler toplamı 25.000 TL’lik beyan
sınırını aşmadığından ücret gelirlerinin tamamı beyan edilmeyecektir.
ÖRNEK 2: Bay (B), 2012 yılında üç ayrı işverenden tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde etmiştir.
Birinci işverenden alınan ücret 29.000 TL
İkinci işverenden alınan ücret 24.000 TL
Üçüncü işverenden alınan ücret 14.000 TL
Beyan edilecek gelir tutarı 67.000 TL
Birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, 2 nci ve 3 üncü işverenden alınan ücretler toplamı (24.000 +14.000 =) 38.000 TL, 25.000 TL’lik beyan sınırını aştığı için
birinci işverenden aldığı 29.000 TL dahil olmak üzere 67.000 TL ücret gelirinin tamamı beyan edilecektir.
sanırım örneklerdende anladığınız gibi asgari ücret üzerinden aldığınız maaşlar vergiye tabi olmayacaktır
Çok teşekkür ederim Nevzat Bey;
Ancak anlamadığım noktalar var
1) alınan maaşların toplamını bulurken brüt maaş mı net maaş mı üzerinden hesaplayacağız
yani
brüt maaş*yıl net maaş*yıl
a)12000 9600
b)12000 9600
c)12000 9600
d)12000 deyip 9600deyip
beyan edilen 48000 mı beyan edeceğiz? 38400 mı beyan edeceğiz?
2) ben 4 ayrı işte 30ar gün asgari ücret üzerinden sigortalıyım net maaş da olsa brüt maaşda olsa dilimi geçiyor muyum?
iyi çalışmalar nevzat bey….kamu işçisiyim ve kitte tekniker olarak çalışmaktayım…şu an ise mühendisliği bitirdim….iş sağlığı ve güvenliği c sertifikasına sahibim….özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmam mümkün müdür?..
Merhaba Muharrem bey,
iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak özel sektörde çalışmanız mümkündür
merhaba nevzat bey ben bir fabrikada tam zamanlı olarak çalışmaktayım.lpg meshul müdür sertifikası aldım ve iş yerinden muvafakname istedim hiç vermedik dediler.2. bir işte sgklı olarak çalışacağımı söyledim çalışamazsın dediler sigortanı biz yatırıyoruz 2.bir sigorta yaptırırsan git orda çalış dediler kısacası hiç bir bilgileri yok beni yönlendirmeniz mümkün mü?? evraklarla karşılarına çıkıp bunn yasal birşey olduğunu anlatmam gerekiyor..yardımcı olursanız sevinirim
Gürkan bey merhaba,
iki yerde sigortalı çalışabilirsiniz fakat işverenlerin buna rıza göstermesi gerekir bu konuda daha önce bir soruya cevap vermiştim aşağıda linkini gönderiyorum onu okuyun lütfen
bütün yazılarınızı okudum teşekkürederim .benim iş yerine anlatmak istediğim 2 işte sigortalı çalışa bileceğim… hiç muvafakatname vermemişler ve bilmiyorlar nasıl olacağını senin sigortanı biz ödüyoruz başka yer nasıl olacak diyorlar. kanunlarda nereden bulabilirim nasıl anlata bilirim.
merhaba nevzat bey,kamu işçisiyim ve kitte tekniker olarak çalışmaktayım…iş sağlığı ve güvenliği c sertifikasına sahibim….özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmam da bir sıkıntı yok dediniz fakat sigortalı olarak çalışacağım için bu durumdan amirlerimde haberdar olacak ben sözlü olarak izin aldım ama yazılı belge vermiyorlar bu durumda çalışırsam işveren bunu daha sonra aksi bir durum olduğunda fesih sebebi sayabilir mi?
birde işveren benden ek kazancımı gösteren belge istedi bunu bodroma işleyeceğini söyledi bunu yapması da onun izni olduğuna kanıt sayılırmi?
ben 2007 yılında aynı sene içinde iki ayrı yerde ssk yatırıldı ve şuan e devleten baktığımda görünüyor bu emekli liğime faydası olurmu
Merhaba,
Sigortalı birden fazla yerde sigortalı çalışabilir fakat emekliliğinize sadece yüksek ödenen pirim ve aylık sadece 30 günlük prim etki eder fazlası ödenen prim günlerin emekliliğinize faydası yoktur
merhaba nevzat bey,kamu işçisiyim ve kitte tekniker olarak çalışmaktayım…iş sağlığı ve güvenliği c sertifikasına sahibim….özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmam da bir sıkıntı yok dediniz fakat sigortalı olarak çalışacağım için bu durumdan amirlerimde haberdar olacak ben sözlü olarak izin aldım ama yazılı belge vermiyorlar bu durumda çalışırsam işveren bunu daha sonra aksi bir durum olduğunda fesih sebebi sayabilir mi?
birde işveren benden ek kazancımı gösteren belge istedi bunu bodroma işleyeceğini söyledi bunu yapması da onun izni olduğuna kanıt sayılırmi?
Merhaba Nevzat Bey
SGK dan aldığım sigortalılık tescil ve hizmet kaydı tespiti belgesinde 1986 yılı şubat ayı prim ödenen gün sayısı 120 görünmekte. 1986 yılı toplamı ise 165 gün. beş bin gün toplamında şubat ayı 30 gün mü olarak değerlendirilir yoksa 120 gün mü? 1963 doğumluyum ve ilk işe giriş yılım 1974.
Mustafa bey merhaba,
aylık prim ödenme gün sayısı 30 u gecemez fazla ödenmiş olsa bile emklilik için 30 gün dikkate alınır
Eski işyeri sgkmi iptal etmiyor yeni bi ise gircem sorun olurmu
Enes bey merhaba,
aynı anda iki yerde sigortalı olmanızda hukuki sakınca yok fakat yasal sorumluluğa girmemek için çıktığınız işyerine noterden ihtarname göndererek sigorta çıkışınızın yapılmasını istemenizi öneririm.
Merhaba, Çalıştığım şirket bir başka şirket kurdu ve oradan da sigortalandım. Daha önce aldığım ücretin yarısını bu şirketten, diğer yarısını da ilk girdiğim şirketten alır hale geldim (yaklaşık birer asgari ücret) Sigorta gün sayısında fazla sayılmamasını anlıyorum ancak merak ettiğim konu eskiden aldığım ücrete göre emeklilik maaşımda bu yeni haliyle ikiye bölünmüş ücretim nedeniyle bir düşme olur mu? Teşekkürler şimdiden…
Merhaba,
İkiye bölünen maaşınız dolayısı ile Prim ödemesi azalacağı için bu durum emekliliğinizde maaşınızı etkileyecektir
Nevzat Bey;
40 yaşındayım ve emekliliğime pirim ödemesi için yaklaşık 3,5 yıl kaldı.Bu durumda şirketimin yatırdığı brüt maaşım üzerinden diilde, net maaşım üzerinden yani eksik yatırılan pirimler ne kadar zarar verir.
yaklaşık 17 yıldır aylık ortalama 4000 tl brüt maaş üzerinden sigortalanıyorken ; son 10 ayda 1500 tl pirim ödenmesi ilerde ki emekli maaşım ne ölçüde zarar verir.Düzeltilebilmesi için ne yapabilirim, şirketimi eksik pirim ödediği konusunda dava açsam,davayı kazanmam halinde sgk pirim ödemelerimin takviyesi ve telafisi mümkün olurmu?
Fatma hanım merhaba,
emekliliğinizde maaşınız ortalama üzerinden hesaplanacağı için düşük maaş ödemesi ortalamayı düşüreceğinden maaşınızı azaltacaktır
MRB: SSK lı olarak çalışıyorum,kendi işyerimi açsam; yarı zamanı esnek çalışma sisteminden yararlanamazmıyım,yani ; yarım gün ssk lı,yarım gün bağkurlu olurmu?
Nihat bey merhaba,
neden böyle bir şey düşünüyorsunuz anlamadım sgk lı olmanız bagkurlu olmanızdan daha avantajlı
Merhaba nevzat bey ben yaz stajını yaparken aynı zamanda başka yerde sigortalı olarak çalışabilirmiyim.
Şimdiden teşekkür ederim…
Mustafa bey merhaba,
iki yerde sigortalı çalışabilirsiniz stajınız açısından sorun yoksa çalışmanız açısınan yasal problem yok
Selam Nevzat Bey,
Ben bir üniversitede 50 D kadrolu araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım.
Anı zamanda Eczane açabilirmiyim ? Açarsam tekrar SGK yatırmam gerekirmi?
Melten hanım merhaba,
sorularınızı sırası ile cevaplayayım
1- üniversitede sözleşmeli veya kadrolu olarak 657 ye tabi çalışıyorsanız ticaret yapamazsınız fakat sigortalı çalışıyorsanız ticaret yapabilirsiniz burda da üniversitenin sorun çıkartmaması üniversitedeki göreviniz açısından önem arzedebilir önerim böyle bir durumda yazılı izin alın
2- sigortalı iseniz eczanede sigortalı olma zorunluluğunuz yok
Nevzat bey merhaba,
Bir konu hakkında yorumlarınızı rica ediyorum.
Şuanda bir şirkette sigortalı olarak çalışıyorum, başka bir firmada sigorta başlatacağız ve ikinci sigortalı olacağım yer üzerinden ygm sınavlarına gireceğim.Sınav için ikinci sigortalı olacağım yerde 1 yıllık sigortam olması gerekiyor, bakanlık sınav sonrasında bunun araştırmasını yapıyor mu ?Her iki taraftada aylık 30 günlük sigorta yaptırırsam, ikinci sigortalı olacağım yerdeki sigortam 1 yıl olarak geçerli sayılıyor mu ?
Bilgilerinizi bekliyorum
Teşekkürler,
merhaba,
iki yerde sigortalı olabilirsiniz sadece 30 gün işleme alınır gümrük müşavirliği sınavında sgk kontrolü yapılıyormu bilmiyorum
merhaba
aynı konudan bende sıkıntı yaşıyorum , hatta sınava girdim kazandım ve Bölge müdürlüğü iki yerde siğortalı olduğum için belgemi vermedi ve Ankaraya onaya gönderdi , sizinle ilgili son durum nedir peki alabildiniz mi belgenizi
olcay Bey, son durumu bizimle paylaşmanızı rica edeceğim. Ankara onay verdi mi?
Yasin, Olcay Bey merhabalar;
Konu ile ilgili son durumu paylaşabilir misiniz?
merhaba Nevzat bey ben bir okulda ücretli öğretmen olarak çalışıyorum ayda 18 gün prim yatıyor ben 12 gün başka bir işyerinde sigortalı olabilirmiyim
Merhaba,
SGK Mevzuatı açısından sorun yok fakat çalıştığınız işletmede iş sözleşmenizde yasaklayıcı bir madde olup olmadığını kontrol edin
slm nevzat bey oncelıkle bizleri aydınlattığınız için teşekkur ederım.ben tcdd daimi işçi statusunde 2 ocakta işe başladım 4 ay deneme surelı egıtımlerı tamamladım staj yapıyorum 4 hafta sonra bıtecek. aynı zamanda denız kuvvetlerınde işçi olarak yedekteyken çağırıldım şimdi oraya gitmek istiyorum fakat kamuda işçi olarak çalışırken ücretsiz izine ayrılıp başka bir kamu kurumuna gecebılırmıyım.dzkk deneme suresı var cunkı. tcdd ücretsiz izine ayrılmama izin veriyor 3 aya kadar.askerıyede deneme suresınde sıkıntı olursa tcdd ye geri donmek ıçın ucretsız ızıne ayrılmayı dusununuyorum.yardımınızı rıca ederım .
Onur bey merhaba,
Kamu personelleri çalıştıkları kurumdan izin verilmesi kaydıyla mevcut çalışması dışında kendi nam ve hesabına yada bir işverene tabi olarak çalışabilir siz tcdd sözleşmeli sgk lı olarakmı emekli sandığına 657 sayılı yasaya tabi mi çalışıyorsunuz yazmamışsınız
devlet memurlarının hak ve yükümlülükleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiştir.İlgili Kanuna göre devlet memurları gelir getirici başka bir işte çalışamazlar. fakat durum sgk açısından farklıdır aynı anda birden fazla yerde sigortalı olabilir çalışabilirsiniz
Selam Nevzat Bey,
Makine mühendisi olarak çalıştığım 4 farklı işyerinden toplamda 30+30+30+30+2=122 gün/ay primim yatıyor.
Ayrıntıları şu şekilde;
1-Bir işyerinde makine mühendisi olarak tam gün esaslı çalışıyorum ve 2.800 TL brüt maaşla ,30 gün üzerinden de primin yatıyor. iş sözleşmem var.(diğer işyerlerinde çalışmama engel olmadığına dair muvaffakatnamelerimide verdiler)
2- 2. şirkette sorumlu müdürlük yapıyorum ve 1.071 TL brüt maaşla ,30 gün üzerinden primim yatıyor.(haftada birkere kontrole gidiyorum). makine mühendisleri odası ve noter onaylı iş sözleşmem var.
3- 3. şirkette sorumlu müdürlük yapıyorum ve 1.071 TL brüt maaşla ,30 gün üzerinden primim yatıyor.(haftada birkere kontrole gidiyorum). makine mühendisleri odası ve noter onaylı iş sözleşmem var.
3- 4. şirkette sorumlu müdürlük yapıyorum ve 1.071 TL brüt maaşla ,30 gün üzerinden primim yatıyor.(haftada birkere kontrole gidiyorum). makine mühendisleri odası ve noter onaylı iş sözleşmem var.
4- Bir ehliyet kursunda motor öğretmenliği yapıyorum. ayda 71,40 TL brüt maaşla ,2 gün primim yatıyor.
Benim sorum “farklı işyerlerinden sigorta yatırılabiliyor mu” şeklinde değil, zaten yukarda defalarca yanıtlamışsınız bu soruları. net olarak şunları sormak istiyorum.
1- emeklilik yaşıma geldiğimde, brüt 2.800 TL maaştan yatan prim değilde, aylık brüt 71,40 TL olan sürücü kursunun yatırdığı primin hesaba alınma ihtimali varmı, veya aylık brüt 1.071 TL olan maaşın hesaba alınma ihtimali varmı? olursa da işleme itiraz edip düzeltme yapılabilirmi? çünkü tam gün esaslı çalıştığım yerden en yüksek primim yatıyor.(yukarda bir arkadaş size soru sormuş ve sorusunu tesadüf okudum,” devlet memuru olunca SGK birleştirmesi esnasında ,zamanında aynı anda iki işyerinden yatan primlerin en düşük olanı baz alıp, birleştirme resmi yazısını o şekilde vermişler” böyle bir şey olursa çok acı olur benim için, emekli maaşım en dipte olur sanırım)
2- 30+30+30+30+2=122 gün/ay. aylık toplam yatan prim sayısında üst sınır varmı? varsa kaçtır?
3- Kazanç üst sınırı (6.113,40 TL) şöylemi hesaplanıyor, yanlışım varsa düzeltin lütfen. 2.800+1.071+1.071+1.071+71,40=6.084,40 TL küçüktür 6.113,40 TL den , o halde prim iadesi falan olmaz?
3- Bahsi geçen kazanç üst sınırı olan 6.113,40 TL brüt müdür?
4- Hep aynı anda 2 işyerinde sigortalılıktan bahsedilmiş, peki aynı anda 4 işyerinde sigorta yatabiliyormu?
Cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sema hanım merhaba,
çalıştığınız işyerlerinde adınıza bildirilen toplam gün ne kadar olursa olsun emeklilikteki gün hesabında 30 gün esas alınır. Çünkü SGK’ya göre bir ay 30 gündür. Bu prim ödemeleri en düşükden hesaplanarak emekliliğiniz etkilermi gibi bir düşünce yanlıştır tam tersine bu ödemelr emekliliğinizde avantaj olabilir şöyleki;
Adınıza bildirilen toplam prim miktarı emeklilikteki prim miktarı hesabında Sigorta Primine Esas Kazancı (SPEK) üst sınırı geçmemek üzere birleştirilerek dikkate alınır.
2014 YILI 1/1/2014 ile 30/6/2014 tarihleri arasında sigorta primine esas;Aylık kazanç üst sınırı : 6.961,50 TL
1/7/2014 ile 31/12/2014 tarihleri arasında sigorta primine esas;Aylık kazanç üst sınırı : 7.371,00 TL
prime esas kazanç yukarıdaki gibi belirtilmişken
prime esas kazançın nasıl belirleneceği kanunda şu şekilde belirtilmiş (Sizin hesaplamanızı yapamıyorum çünkü gerekli doneler tam değil bu açıklamaya göre siz yaparsınız
4/a Kapsamındaki Sigortalıların Prime Esas Kazançlarının Tespiti:
5510 sayılı Kanununun 80 inci maddesi birinci fıkrası ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 103 üncü maddesi uyarınca, Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançlarının hesabında;
1-Hak edilen ücretlerin,
2-Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,
3-İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin,brüt toplamı esas alınır.
bu durumda sizin pirime esas kazanç toplamlarınız eger belirtilen tutardan yüksek ise bu durumda
emeklilik için hesaplanacak kazançta sadece SPEK üst sınırına kadar olan kısmı dikkate alınır. SPEK üst sınırı geçen miktar ise sigortalının talebi halinde sigortalı hissesi (yüzde 14) oranında herhangi bir faiz işletilemeden iade edilir.
iş yerimizde çalışan makina mühendisimiz var mühendislik yetkisiyle almış olduğu imzasını işyerimizde kendisini sigortalı göstererek kullanmaktayız kendisi mühendis olduğu için ihalelere girip iş alıp yapıyor yani bizim işyerinde sadece imza yetkisini kullanıyoruz karşılık lı anlaşmayla işyerimizden ayrıldı ayrıldığı gün başka bir yerde bizimle çalıştığı gibi sadece belgesini kullandıracak şekilde çalışmayada başladı bizden de kıdem tazminatı istiyor. biz kendisine kıdem tazminatının işyerinde fiilen çalışan ödendiğini söyledik kendisine bu nedenle tazminat ödeyemeyeceğimizi bildirdik bizden bir hak talep ede bilir mi teşekkürler
Hüseyin bey merhaba,
sigortalı çalışanın işten çıkışını sizin çıkışınız olarak yaptı iseniz kıdem tazminatını talep edebilir dava konusuda yapabilir. çıkış istifa gibi bir şekilde yapıldıu ise talep etsede ödemeyebilirsiniz dava konusu olur bu durumdada hukuki süreç işlker
merhaba ben babamın sigortası ile ilgili bir soru sormak istiyorum. hizmet dökümünü incelerken bazı ayların iki farklı iş yerlerinde sigorta ödemeleri olmuş. mesela bir işyerinde 30 gün diğer iş yerinde 24 gün yatırılmış. bu durum toplam hizmet gün sayısını nasıl etkiler? yani değerlendirilirken(toplanırken) hangisi dikkate alınır?
Seçil hanım merhaba,
sgk da aylık çalışma 30 gündür fazla ödemeler gün hesabında dikkate alınmaz
kolay gelsin. Benim sorum şu nevzat bey ben meb de ücretli öğretmenlik yapıyorum.Aynı zamanda diplomamı bir yemek firmasına kiraya verdim.İki taraftanda 30 gün olarak primlerim yatıyo.Yanlız yemek şirketi 3000 tl üzerinde gösteriyo primimi.bu durumda bi sorun olurmu benim açımdan.yani bana herhangi bir sorun çıkarırlarmı.Birde yemek şirketi bu primi yatırıyo fakat ben bu parayı almıyorum kiraladığım için.Yani o ücreti dava yoluyla alma gibi bir durum varmı teşekkürler.
merhaba,
emekliliğinize sadece 30 gün sayılır fazla ödemeleriniz emekliliğe sayılmaz aranızda bir sözleşme var ise veya maaşlarınızı aldığınızı gösterir bir belge işverene imzalamadı iseniz bir hukukcu ile görüşün talepte bulunabilirsiniz
Merhaba Nevzat bey öncelikle İlginize teşekkür ederim benim sizden öğrenmek istediğim ben istanbulda bir şirkette SGK li olarak ćalisiyorum fakat antalyada il dışında görmem gereken bir staj im var staj görmemi isteyen kurumda staj gördüğüm firmadan SGK li olmam şartını istiyor çalıştığım firmadaki SGK mi kesmeden il dışındaki firma da SGK li olarak stajimi yapmam mümkün mü biraz daha açayım konuyu istanbulda bir inşaat firmasında çalışıyorum özel bir okulda yat kaptanlığı eğitimi aldım aldım ve bu eğitimin altı aylık staj ve SGK li olma şartı var bu stajı da il dışında yapmam gerekiyor mevcut isimden SGK mi kesmeden iki firmadan sigortalı olmamın kanunen bi sakıncası olurmu teşekkür ederim.
merhaba levent bey,
aynı anda iki yerde sigortalı olabilirsiniz yasal engel yok
selam nevzat bey, Ben bir işyerinde mühendis olarak çalışmaktayım 15 yıldır.son 2 aydır da hem mühendis hemde Asınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım.işverenle yaptığım sözleşmede başka işyerinde çalışamaz ve başka yerde çalışmak için işverenden izin almalıdır hükümleri bulunmamaktadır.bu işyerinde28 saat iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım.işverenden izin almadan başka firmalarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirmiyim.kalan saatlerimi kullanmak için.saygılar sunarım.
Merhaba Tamer bey,
bunun yasal bir sakıncası yok
merhaba. benim üzerime işyeri var bağkura tabiyim. Başka bir isverenin yanında sigortalı olarak çalışabilir miyim?
başka birinin yanında sgk lı çalışırsanız bagkur kesilir
Merhaba Nevzat Bey,
Ben lise 3 elektrik-elektronik öğrencisiyim. Zorunlu yaz stajımı naylon staj olarak yapıyorum yani bir deyişle yapıyor gibi gözüküyorum. Bu süre içerisinde başka yerde çalışmak istiyorum. İşveren sigorta yapıcak mı bilmiyorum. Yaparsa sorun olur mu?
Merhaba sevgili kenan, yaşın daha çok genç bu yaşta naylon staj çokta doğru değil fiili staj yapacağın bir yer seçip mesleğinle alkalı birşeyler öğrenmen çok daha doğru olur. bu arada sorunun cevabı; okulda yapılan sgk dışında sgk lı çalışabilirsin
iyi çalışmalar sigortalı olarak çalışmaktayım mesai saatleri dışında (akşam) garsonluk yapıyorum ilk defa gittiğim bir yer çalıştığım gün için 1 günlük sigorta yapılacağını söyledi bir sakıncası var mı
Merhaba nevzat bey
Ben bir kamu kurumunda 4/A tabi calismaktayim tarim danismanlik belgem ile bir sirketle veya bir buro acip calisabilirmiyim yada belgemi kiraya verebilirmiyim
iş sözleşmeniz izin veriyorsa iki yerde sigortalı olmanıda sgk açısından sakınca yok
merhaba
ben üniversite öğrencisiym 20 günlük zorunlu staj yapmaktayım fakat aynı zamanda calısmaya baslayacağım ama sigorta yapılması gerekiyor lakin staj sigortam buna engel olurmu stajım gecersiz sayılır mı ?
merhaba aynı anda iki yerde sigortalı olabilirsin bu staja engel teşkil etmez
staj için yapılan ssk dan dolayı hastanede muayene olunabilir mi?
Selam. Ssk dan emekli maaşı alıp belediyelerde sözleşmeli personel olarak çalışmak mümkün mü?
merhaba,
mümkün emekli olmak tekrar çalışmaya engel değilancak işe girişinizi emekli sgdp kesilecek yaptırın yoksa maaşınız kesilebilir
Ekim 2008’den sonra emekli olup çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları kesilecek. Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınacak. Çalışmalar sona erdikten sonra yeni maaşlar, bu hizmetler de dâhil edilerek yeniden hesaplanacak. Kuruma yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıkları devam edecek ancak yüzde 15 oranında prim kesintisi yapılacak.
hocam teşekkürler soru sormama gerek kalmadı.
nevzat bey merhaba ;
yurt dışında çalışırken ve türkiyede de sigortalı çalışılabilirmi ?
Merhaba Yurtdışında sigortalı iken Türkiyede sigortalı olarak değil istege baglı sigortalı olabilirsiniz
eşim ücretli öğretmen olarak şubat ayına kadar çalışacak ve şu andada market açmayı düşünüyorum ve onun üzrine yapsam bir problem olur mu
Merhaba, Eşiniz devlet memuru sayılmayacağı için ücretli öğretmen olması vergi mükellefi olmasına engel değildir
Evimde çalışan yardımcımı, işyerimde sigortalı göstemek istiyorum.Bu mümkün müdür? Yasal mıdır?
Merhaba Pelin hanım,
Düşünceniz piyasada birçok kişinin uyguladığı bir durumdur fakat bu yasal değildir evdeki yardımcınızı evinizden sigortalı gösterebilirsiniz doğrusuda budur
merhaba nevzat bey ben5434/45 vazife malül gazisiyim şu anda kamuda çalışmaktayım ileride emekli olabilmem için hangi sigorta dan olması gerekiyor 1/a mı yoksa 24/a olarakmı yatması gerekiyor bu konudabilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Süleyman bey,
“5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ” gereğince,
1- Harp malulleri, 3713 ve 2330 sayılı Kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, SSK’lı ve Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başlayanlar hakkında (yüzde 1 ile 6,5 oranında) iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır, ancak uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı istemeleri halinde bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden ay başından itibaren, haklarında (yüzde 20 oranında) uzun vadeli sigorta kolları uygulanır.
2- Bunlardan T.C. EMEKLİ SANDIĞI kapsamında bir göreve başlayan tüm vazife malulleri hakkında (yüzde 36 oranlı) uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanır.
3- tekrar göreve başlayan vazife malüllerin Aylıkları da kesilmez.
Tekrar Emeklilik hususu ise, normal çalışmaya başlayınca SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandıklı bir çalışan nasıl emekli oluyorsa, sizler de öyle emekli olacaksınız ama biliyorsunuz sağlık kurullarında yüzde 40 ve daha fazla oranlı işgücü kaybı olanlar yaşa bağlı olmadan diğerlerine göre daha erken emekli olurlar.
Merhaba,Nevzat bey, Ben merkezi İstanbul da olan bir Ltd Şti’nin Kayseri temsilcisi olarak ilaç tanıtımcılığı yaparak çalışmaktayım.Kayseri de ikamet etmekteyim.Şirketimin bilgisi dahilinde asıl mesaim sonrası ikinci bir iş olarak Kayseri de sigortalı olarak çalışmamda farklı şehirler olması açısından kanuni sıkıntım olur mu.Teşekkür ederim.
iki yede sgk lı çalışabilirsiniz yasal sorun yok çalıştığınız firma sorun yaratmıyorsa problem yok
Nevzat Bey Merhabalar,
Neredeyse yorumların hepsini okudum fakat emin olamadığım bir husus var. Ben yaklaşık 3 aydır bir spor salonunda part time olarak çalışmaktayım. Bu ay bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak full-time işe başlayacağım. Normalde aynı anda iki sigortayla çalışılabilirdi ama taraflardan bir tanesi devlet kurumu olduğu için kafam karıştı. Üniversite’de çalışmaya başladıktan sonra akşamları ben hala spor salonuna devam ediyor olacağım ve teftiş sırasında kurula kaçak işçi çalıştırma yüzünden ceza gelmemesi için spor salonunun beni sigortalı göstermeye devam etmesi gerekecek. Bu durumda part-time sigortalı olmam devlet memuru olarak işe girerken sorun yaratacak mı? Üniversitedeki işe başlamadan önce part-time sigortamı iptal mi ettirmeliyim, yoksa devlet’te işim başladığı zaman otomatik olarak diğer sigortam durur mu?
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim, saygılar
Işıl hanım merhaba,
devlet memuru olarak sgk lı çalışamazsınız 657 sayılı kanun buna müsade etmiyor
merhaba nevzat bey.ben tam zamanlı bir işte çalışıyorum.başka bir işte çalışmak için işyerimden yazılı bir izin veya muvafakatname almam igerekirmi.gerekirse bu yazılı iznin bir örneği varmıdır?
merhaba Emre bey yazılı izin almanızda fayda var bir şekil şartı önemli değil sadece o firmada çalışırken başka bir işte çalışmasının bir sakıncası yoktur denmesi ilerde muhtemel sorunlarınızı engeller
Merhaba
Öncelikle tüm sorulara net yanıtlarınız için teşekkürler. Ben firma sahibiyim, başka bir kurumda SSK lı olarak çalışan bir kişiyi servis şoförü olarak işe almak istiyorum. Çalıştığı firma primini 30 gün üzerinden yapıyor.
Malum personel şoförlüğünün saatleri gün içinde sabah 1 akşam 1 olmak üzere toplamda en fazla 2 saat. Dolayısıyla tüm gün çalışıyormuşcasına prim ödemesi mi yapmamız gerekiyor?
Bu durumda, ilgili SSK lı çalışanı kendi işyerimde nasıl sigortalı gösterebilirim?
Şimdiden teşekkür ederiz.
Serkan bey merhaba,
bir kişi aynı anda iki yerde sigortalı olabilir buna engel yok sizde çalıştığı zaman için siz part tıme(kısmi süreli ) iş sözleşmesi yapın çalıştığı zamanın primini ödeyebilirsiniz
Nevzat Bey meraba. Ben İzmirde şirket sahibiyim. Aynı zamanda Mühendis olarak da çalışanıyım. Doğal olarak da bağkurluyum. İş yaptığımız bir firma bir yıl için Uşakta bir iş aldı. İşlerini şirket olarak biz yapıcaz. Fakat onların aldıkları ihale kapsamında şantiye için bir mühendis gösterme şartları var. İşlerini biz yapacağımız için aslında uygulama da bu mühendise ihtiyaçları yok. Fakat resmiyet açısından beni gösterip orada sigortamı başlatacaklar. Onların muhasebecisi aradı ve biz nasılsa seni sigortalı gösteriyoruz. Bu iş boyunsa sen boşuna bağkur yatırma dediler. Gidip bağkura durdursam. Bu bir yıl sigortam devam etse sorun olurmu acaba. Kendi şirketimde ve orada görünücem. Sigortamı orası yatıracak
Merhaba Bülent Bey, öncelikle sizin durumunuz makale başlığından biraz farklılık göstermektedir.Şantiye şefi bulundurma zorunluluğu konusunda
Yapı müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin 10/3 maddesinde ; “5 inci maddenin ikinci fıkrasındaki yapılar hariç yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunludur.” Öte yandan;
10/10 maddesinde ise ; “Şantiye şefinin yapım işine dair görevi, yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı izin belgesinin alınması ile son bulur.” Son olarak ;
Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin 9/2 maddesinde ; “yapım işleri yürüten şantiyede, mühendis veya mimar diplomasına sahip olmak üzere bir şantiye şefinin bulundurulması mecburidir. Yapı müteahhidi, inşatta görevlendireceği şantiye şefi ile asgari hüküm ve şartları ek-12’de gösterilen form- 10’da belirlenmiş sözleşmeyi imzalar.” hükümleri yer almaktadır.
Dolayısıyla yapımını üstlendiğiniz yapım işleri olan şantiyede diploma sahibi mimar mühendis veya bunların öğretmenlerinin bulundurulması zorunlu olmakla birlikte belediyeye müracaatınızda şantiye şefi olarak şirketiniz olan tüzel kişiliği de belirtmeniz mümkün bulunmaktadır.
Sigortalılık konusunda ise 01.03.2011 tarihinde 6111 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte bağkur statüsünde 5510/4-b kolunda sigortalı olanlar,farklı bir işverenle iş sözleşmesine tabi olarak çalışmaya başladıklarında 5510/4-b sigortalılıkları ssklı işe başlama tarihinin 1 gün öncesinden durdurulur ve 5510/4-a kapsamında ssklı olarak sigortalılıkları devam ettirilir.
Burada dikkat edilmesi gereken şirket sahibi olmanızdan dolayı zorunlu sigortalılığınız bulunduğundan ssk prim yatırma günlerinizde sağlık raporu hariç 1 gün bile boşluk bırakmamanız gerekmektedir.
Son olarak: yapı müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin 10/5 maddesinde
Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez ve bu Yönetmelikte belirtilen toplam m2 sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir.Yani siz şirketiniz hariç olmakla birlikte şahıs olarak şantiye şefliği yaptığınız il dışında başka bir ilde şahıs olarak şantiye şefliğini üstlenemezsiniz ve aynı ilde aynı veya farklı işverene ait en fazla 5 şantiye şefliği görevinde bulunabilirsiniz.
Saygılarımla,
selam nevzat bey sorum şu; eşim öğretmen yeni atandı eş durumu için sigorta yatırıyoruz ancak iş değişikliği nedeniyle başka kurumda sigorta başlatacam aynı gün içinde sigorta çıkışı yapıp yeni kurumda kesinti olmadan aynı günde başlatabilir miyim. amacım sigortada 1 gün dahi kesinti olmaması aksi halde sorun yaşayacam şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar…
Selamlar,
Aynı gün giriş çıkış yapılabilir, sorun olmaz. Yalnız şuna dikkat edin önce giriş yapılsın kontrol edin sonra çıkış yapılsın (çıkış geriye doğru 10 gün yapılabiliyor) bu durumda gün kaybınız olmadan işleminizi yaptırmış olursunuz
İyi günler nevzat bey acil bi sorum olacaktı ben bi mühendislik firmasında çalışmaktayım. Başka bi firmadan iş teklifi aldım ancak şimdi çalıştığım kurum bana 15 günlük ihbar süremin olduğunu söyledi ancak yeni teklif yapan kurum o kadar bekleyemeyeceğini söylüyor peki şimdi ben bu yeni iş yerinde sigorta girişi yaptırırsam benim eski firmada çalıştığımı ilk etapta görebilirsiniz
Merhabalar;
İhbar önel süreleri hem işçiyi hemde işvereni korumak üzere 4857 sayılı iş kanunumuzda tanımlanmıştır.
Her ne kadar işverenlerin ihbar süresine uyma veya tazminat talep etme durumları pek sık görülmese de bu işçinin hakkı olduğu gibi işverenin de hakkıdır.bu sebeple 15 günlük yani 2 hafta ihbar süresi olan iş yerinizde 3 ila 6 ay arasında çalıştığınız anlaşılmaktadır.İş yerinizin belirttiği üzere işten çıkmadan 2 hafta önce bildirim yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır.Bildirim sürelerine uymadığınız takdirde brüt maaşınızın yarısı tutarında işvereninize tazminat ödemekle yükümlüsünüz.Ancak işe gireli 59 gün ve daha az ise hiçbir bildirim yapmadan işinizden ayrılabilmeniz mümkündür ( deneme süresi içinde fesih )
Peki iş yerleri sigorta pirimi yatırırken başka firmada sigortalı olarak çalıştığını sistem üzerinden görebilirmi ?
MERHABA HOCAM SUAN ADIMA VERGI LEVHAM VAR FARKLI BİR İŞTE SIGORTALI CALISMAK ISTIYORUM İŞ YERIM DEVAM EDECEK ELEMAN BAKACAK BAGKURUMU DONDURUP SIGORTADAN DEVAM EDEBILIRMIYIM
Emrah bey merhaba,
bagkurlu iken sgk lı işe girdiğinizde bagkur dondurulur işi bıraktığınızda tekrar başlar
NEVZAT BET MERHABALAR ;
hocam yaklaşık 2 senedir ssk devam etmekte yani çalışmaktayım , yeni şahıs firmamı kurdum ve optik işi yapacagım aynı zamanda optisyenlik mezunuyum optik sektöründe diplomalalı çalışan yani mesul müdür olmak zorunda olup ssk sı yatmak zorunda dır diye biliyorum yanı mesul mudur o işletmede çalııyor olacaktır, şimdi ben hem iş yeri sahibi hemde mesul müdür olarak ssk lı olabilirmiyim , bilidğim kadarıyla işyer sahıpelrı otomatık bağkurlu oluyor diye biliyorum cevaplarınızı beklıyorum şimdiden teşekkürler..
Samet bey merhaba,
mesul müdür sgk lı olmak zorunda işyeri sahibi olarakta bagkurlu olmanız gerekir ama sigortalı çalışırken işyeri açmanız halinde sigortanızın ödendiği sürece bagkur primi ödemeniz gerekmiyor
merhaba nevzat bey iki tane diplomam var ikisiyle ayrı ayrı yada bir tane iş yeri acabilir miyim. diplomalarım odyometri ve optisyenlik. teşekür ederim
Merhaba Naz hanım iki ayrı konuyuda yapabilen bir şirketle iki işide yapabilirsiniz
MERHABA NEVZAT BEY , BİR İŞ YERİNDE TAM ZAMANLI DAİMİ MADEN MÜHENDİSİYİM , BU İŞİME DEVAM EDERKEN BAŞKA BİR FİRMADA YADA OSGB DE TAM ZAMANLI OLARAK İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI YAPABİLİR MİYİM
Erkan bey merhaba,
iki yerde sigortalı çalışabilirsiniz fakat ilk çalıştığınız asıl işvereninizin buna izin vermesi gerekir izin almadan çalışacağınız ikinci işten dolayı ilk işveren hizmet akdinizi fesih edebilir
Merhaba Nevzat bey ben bi yapidenetim firmasinda Elektrik muhendisi olarak kontrol muhendisi olarak diplamami islettiriyorum baska bi firmada ariza muhendisi olarak teklif aldim daha onceki yerde diplomam devam etse mesleki bi problem yasarmiyim saygilar
Murat bey merhaba,
iki yerde sigortalı çalışmanın hukuki bir sakıncası yok fakat çalışmadığınız bir işte sadece diplomanızı kiraya vermeniz ne kadar doğru bilmiyorum kontrol etmediğiniz bir işte sorumluluk alıyorsunuz şahsi önerim diplomayı kiraya verme olayını bir daha düşünün
Nevzat Bey merhaba,
Şahıs şirketim var üzerimde. Dolayısı ile bağkur üzerinden her ay kendi pirimlerimi 30 gün olarak ödüyorum. Bu durumdayken ücetli öğretmenlik yapabilir miyim?
İlker bey ücretli öğretmenlik yapmanızda sgk açısından bir sıkıntı yok sigortalılık süreniz 30 gün olmayacağı için aynı anda iki kurumdan sigortalı olacaksınız fakat ücretli öğretmenlikte 30 gün sgk yaparlarsa o durumda bagkurunuz duracaktır
nevzat bey merhaba ben mühendislik firmasında makina teknikeri olarak çalışıyorum ve 5 yıldır sigortalıyım başka bir firmadan 4 aylığına şantiye şefliği teklifi aldım çalıştığım yerde sigortam devam edecek diğer firmanın da sigortalı göstermesi gerekiyor. benim sorum ayda 2 gün diğer firmadan kalan 28 gün şuan çalıştığım firmada sigortalı olarak gösterilsem kıdem tazminatı hakkım kaybolur mu? olur da işten çıkarıldığım zaman işsizlik maaşı alabilir miyim?
Birgül hanım merhaba iki yerde sigortalı çalışmanızda bir engel yok asıl işvereniniz izin verdiği sürece sorun olmayacaktır bu izni Yazılı olarak alırsanız hak kaybınızda oluşmaz fakat ilk işverende tam göstertin diğer işverende 2 gün bu şekilde hiçbir endişenizde kalmaz
Merhaba sorum şu. Bagkurluyum bir Ltd. Şirketim var. Ama UCRETLI öğretmenliğe başvuru yapmak istiyorum. Bu mümkünmu?
Merhaba, bagkurlu ücretli öğretmenlik yapabilir ücretli öğretmenlikte 30 tam gün sigortalı gösterilirse bagkurunuz durur eksik gün olur ise bagkur durmaz
Merhaba Nevzat Bey,
6 yıldır iki ayrı şirkette brüt ücretim ve prim gün sayısı yarı yarıya gösterilmek sureti ile toplamda 30 gün sigortam yatırılmaktadır. Bu durumun emeklilik maaşı hesaplamasında dezavantajı olur mu? Toplam brüt ücretim, prime esas tavan ücretini performans primi aldığım ay haricinde geçmemektedir. (2016 için tavan sanırım 10.500 civarı) Performans primi aldığım ayda az miktarda geçmektedir.
Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.
Mustafa bey merhaba,
eksik gün ödemeleriniz aylık kümilatif hesaplandığı için bu durum emekliliğinizde olumsuz etki yapmaz
nevzat bey merhaba
size bi sorum olucak ben belediyede sozlesmeli gunde 9 saat calışıyorum bide ek işe girsem bilgi vermesem calıstıgım yeere ek işde 4 saat sigortalı calışsam benim sigortam hakkında bilgi almak istiyorum diyelim sonradan bana ceza vb gibi seyler dogar mı yoksa bisey olmaz mı bide şirket benim 4 saat calıstıgımı fark edermi
Emir bey merhaba,
mevzuat açısından si,gortalı olarak iki yerde çalışmanızda sakınca yok fakat asıl işveren bu sizde belediye bu duruma onay vermez ise bu haklı fesih sebebi olabilir önerim belediyeden izin alarak çalışın işinizi riske etmeyin
Merhaba Nevzat Bey,
İki farklı şirkette staj yapma şansım var mı kurum bazında bir kısıtlama bulunuyor mu ? Stajlarımdan biri hafta sonu 2 gün diğeri ise hafta içi 4 gün bununla iligili bir kısıtlama var mı ? Teşekkürler.
mehmet bey merhaba,
okul stajı ise sadece bir kurumda yapabilirsiniz diğer kurumda şartlarınıza göre çalışan olursunuz
Nevzat Bey merhaba. Ben şu an yurt dışı topluluk sigortalılar kapsamında yurt dışında calisma vizesiyle çalışmaktayım. Aynı anda Türkiye de 4a li sigortalı olarak bir hizmet akdine bağlı çalışabilirmiyim . Turkiyede ki firma yasal olarak bana sigorta yaptırabilirmi.
Tolga bey merhaba,
yurtdışında çalışırken Türkiyede sigortalı olmanız ilerde sorun olabilir.Yurdışında birine Türkiyede olduğu dönem sigortalılık olabilir fakat tam ay sigortalılık fiktif bir sigortalılık olacaktır sgk tespitinde bu iptal edilir
Nevzat Bey merhabalar
Ben Devlet memuruyum aynı zamanda özel bir kolejde öğretmenlik yapıyorum. Devlet memuru olduğum halde ayriyeten kolej tarafından 30 gün üzerinden ssk primimde ödeniyor. Bu bana bir problem teşkil edermi ileride. Hem emekli sandığı hem ssk aynı anda 30 ar gün olarak yayırılıyor
Alper bey merhaba,
devlet memurlarının başka işte çalışabilmesi için ita amirinin izni gerekir bunun alınmaması işten çıkarılma sebebidir.ama sgk açısından iki yerde sigortalı olmanın sakıncası yoktur ancak emekliliğinize en yüksek prim ödenen 30 günlük ödemeniz aylık prim olarak esas alınır ikinci ödemeyi toplu işci sgk payını iade alarak sildirme şansınızda olabilir
Nevzat Bey öncelikle ilgi ve alaknız için çok teşekkür ederim. Memuriyet yaptığım devlet kurumuna bilgi vermedim izinde almadım ve iki işimde birbirine mani olmuyor. Ben bilgi vermeden bu durum ortaya çıkabilir mi ya da ne yapmamı tavsiye edersniz. Ssk lı çalıştığım özel kurumdan istifa ettiğimde dedğiniz gibi toplu işçi sgk payını alarak sildirme işlemini yapabilirmiyim bunun için emekli olacağım zamanımı beklemem gerek? Tekrar ilginiz için teşekkür ederim
merhaba Nevzat bey,
ben makine mühendisi olarak tam zamanlı bir iş yerinde çalışmaktayım.bunun ile birlikte TMMO dan aldığım bir yetkilendirme belgesi ile dışarıda herhangi bir firmada iş yapabilir miyim?
şuan ki iş evrenimin yazılı bir iznini almam gerekir mi?
bilgilendirirseniz çok sevinirim.
teşekkürler.
Merhaba İsmail bey,
şu an çalıştığınız işveren asıl işvereninizdir ikinci bir işte çalışmak için onların izni gerekir çünkü onlar izin vermez ise bu ikinci çalışmayı haklı fesih sebebi yapıup iş akdinizi sonlandırabilirler mevzuat açısından iki işte çalışmanızda sakınca yoktur
iyi günler kolay gelsin. şu an öğretmenlik yapan kız arkadaşım var. eş durumundan onu tayin etmeyi düşünüyoruz. bunun içinde 1 yıl kesintisiz sigortalı olmam gerek diye biliyorum. bu doğrumu ? ayrıca iş yerinde problemler var. işten ayrılıp aynı gün yada ertesi gün sigorta girişi yapıp başka bir işe başlarsam kesinti olurmu yani eksiğim olurmu yoksa gün kaybı olmadan başka bir işe girebilirmiyim ?
Merhaba,
eşi özel sektörde çalışan devlet memurlarına yönelik. Kamu personeli olmayan yani özel sektörde çalışan eşin bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak kesintisiz son üç yıl çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde devlet memuru olan eş özel sektörde çalışan eşinin bulunduğu yere atanma talebinde bulunabilecek. Yönetmelikte aile birliği mazereti olarak adlandırılan bu husus için yer değiştirme isteğinde bulunan memurun atanmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik kurumuna sigortalı olarak bildirildiğine dair hizmet dökümünü kendi kurumuna ibraz emesi gerekiyor.
Merhaba Nevzat bey, özel bir kolejde ögretmenlik yapiyordum ve bu ay sözleşmeli ögretmen olarak atandim. Özel kolej sigorta çıkışımı yaptı ancak istifa dilekçemi onaylamıyor ve şuan sözleşmeli öğretmenliğe başladım. İstifa onayını vermemesi sıkıntı çıkarirmi bana ?
Merhaba Çağrı bey sigorta çıkışınızı yaptı ise zaten istifanızı onayladı anlamına gelir bir kağıt vermemesi yeni işde sorun çıkartmaz
merhaba Nevzat bey,eşim şu an diyanette fahri(ücterli)kuran kursu öğreticiliği yapıyor ayda 8 gün sigortası ödeniyorhaftalık 48 saat kurs veriyor.halk eğitim müd.açmış olduğu dikiş nakış kursuna da aynı anda başlayıp çalışabilirmi ? oda zaten belirli bir saat yavede 7-8 gün sigorta lı olacak.acaba kanunen bunun bir sakıncası olurmu halkeğitim md aynı anda iki sigorta girişi olmaz diyor.SİZCE NASIL DIR ACABA TEŞEKKÜRLER
Merhaba Çetin bey,
bir çalışanın iki yerde sigortalı işte çalışmasında mevzuat açısından sakınca yok çalıştığı kurumlar sorun çıkartmıyorsa problem olmaz
selamlar nevzat bey.2 ortaklı bir firmada 5 yıldır fiilen görev yapan emekli sandığından emekli bir mühendisim.söz konusu firmalardan birisi benden habersiz tarafıma 44 aydır asgari ücret üzerinden prim yatırmış .Tahminim bu primleri ihalelere girebilmek için çekirdek personel karşılığında yatırmış.bu primlerin karşılığı olarak maaş talep edebilirmiyim.talep edebilirsem talep edeceğim maaş mühendis asgari ücreti olabilirmi.teşekkürler
Vedat bey merhaba,
firmalarda işci olarak çalışılmış gibi gösterildi iseniz bunun için maaş talep edebilirsiniz veya bildirimlerin iptalini talep edebilirsiniz
selamlar nevzat bey
şuan çalıştığım işyerinde ilk günden sigortam başladı ancak önceki işyerim çıkışımı yapmamış 15/11/2016 şuan çalıştığım işyerinden sigorta başlangıcım önceki işyerim 22/11/2016 çıkış vermiş bu benim için sıkıntı olur mu
ve çalıştığım firma bir sıkıntı yaşar mı
Merhaba Yasemin hanım ,
Çakışan sigortalılık durumu size bir sakınca doğurmaz rahat olun
Merhaba nevzat bey, ben 5 ekimde ücretli öğretmenlik yapmaya başladım ve başka bir özel şirkette çalışıyorum ama 07.12.2016 itibari ile iş yerinden çıkışım oldu işsizlik maaşı alabilir miyim? İşsizlik maaşı yarım günlük ücretli öğretmenlik nedeniyle almayabilirim de bunu öğrenmek istiyorum
Merhaba Özlem hanım sigortalı bir işte çalışırken işsizlik ödeneği alamazsınız
Mrb özel sektörde sigortalı olarak çalışmaya başladım. daha öncesinde halk eğitim merkezi bünyesinde ücretli öğretmenlik yapmaktaydım . şimdi haftada 10 saatten fazla ders veremeyeceğimden bahsediliyor ne kadarı doğrudur acaba
Merhaba Büşra hanım,
10 saat uygulaması sgk açısından değil milli eğitim mevzuatı açısındandır
şöyleki;
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR ının 26 maddesi şöyle (1) Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez.
ayrıca ek ders vereyim derken asıl işinizi aksatmamanızı öneririm asıl işiniz izin vermeden ek bir iş yapmanız özel sektördeki işveren açısından haklı fesih sebebi olabilir
Merhaba Nevzat Bey; öncelikle onca insanın sorunlarını dinleyip yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Benim sorum;
ilk önce kendi iş yerimde 2000 pirim günü kadar bağkurluydum. sonra 2 ayrı firmada sorumlu müdürlük üstlendim. 15 er günden toplam 30 gün pirimin yatıyordu. sonra firmanın biri 5 ay çıkışımı verdi. 5 ay süreyle sadece tek firmadan 15 gün pirimim yattı. sonra tekrar iş başı yaptım pirimim 30 güne tamamlandı. Bu eksik pirim ileride bir sorun veya ceza-i müeyyide ye sebebiyet verir mi? ne yapmamı önerirsiniz? Birde emekli olurken bağkuru aktif hale getirip ( Tüm sigortalı işlerden çıkıp) bağkurdan mı yoksa ssk dan mı emekli olmayı önerirsiniz. bir avantaj veya getirisi olurmu? Teşekkür ederim.
Hakkı bey merhaba,
4857 sayılı Kanun’un 13 ve 14’üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur…”
Öte yandan, 80’inci maddenin (i ) bendine göre de; “88’inci maddenin dördüncü fıkrasına göre ay içerisinde 30 günden az prim ödeme gün sayılarına ait eksik günlerin genel sağlık sigortası primleri, eksik çalışma süreleri dikkate alınmak suretiyle hesaplanır” denmiştir.
Ben bağkurluyum kendi işyerim var akşamları başka bir işte calışmak istiyorum bu işyerinde saat üzerin den günlük 4 saat ssk yatırılacak benim icin sıkıntı olurmu ne yapmam gerekiyor
Levent bey merhaba,
bagkur lu iken kısmi sgk lı çalışabilirsiniz bunda bir sakınca yok
merhaba ev hanımıyım hiç sigorta girişim yok.ama sigorta ödeyecek durumumda yok.sadece ilerde emekliliği hak kazanmak için 3 aylık bir sigorta girişi yapsam ilerde toplu ödeyip emekliliğe hak kazanbilirmiyım.nasıl bir yol izlemeliyim.
Fatma hanım merhaba,
sigorta başlangıcınızın olması önemli çünkü emeklilikte
3 şart aranır 1-yaş 2 prim gün sayısı 3 hizmet yılı yaşınız geldiğinde prim gün sayınızda eksik kalacaktır önümüzdeki zamanlarda borçlanma ile ilgili bir değişiklik olursa bundan istifade etmeniz mümkün olabilir ayrıca çocuğunuz varsa onlar için borçlanma yapma imkanınız olabilir özetle bir sigorta başlangıcınızın olması size faydalı olabilir
Merhaba iyi gunler ben güvenlik isi yapiyorum 16 saat calisip bir gün izin yapiyorum izinli günümdede baska yere part time gidiyorum ancak calistigim sirket bugun arayip sigortada part time gozuktugunu iptal edilmezse ceza isledigini biz odemeyiz siz oduyceksiniz dedi nedir bu durum sozlesmede baska bi yerde calisilmaz diye bir madde varmis ama haberim yok ceza aliyormuyum ne yapmam gerek
Merhaba Gülçin hanım,
sorunuzu ayrıntılı açıklayan bir makalem var aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz
https://www.nevzaterdag.com/iki-yerde-sigortali-calismanin-sartlari-nelerdir/
Nevzat bey merhaba,
Ben gıda mühendisliği mezunuyum 2 senedir mühendislik diplomam kullanılmadan sigortalı olarak bir firmada kalite sorumlusu olarak çalışmaktayım.
Arkadaşlarım gıda üzerine bir şirket kuracaklar bu süreçtede gıda mühendisi olarak benim diplomamı kullanmak ve mesul müdür olmamı istiyorlar. Bu durum benim için ve arkadaşlarım için yasal olarak herhangi bir problem yaratır mı?
İyi günler dilerim.
Merhaba Zeynep hanım,
arkadaşlarınızın işinde kısmi zamanlı bile olsa yapılacak işi mesleki olarak kontrol edecekseniz orda kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışmanızda iş hukuku açısından sakınca yok fakat kastınız hiç gitmeden belgenizi kullandırmak ise bu yasal değil mesuliyeti sizi de arkadaşlarınızıda bağlar
Nevzat bey merhaba, benim sorum şu olacak; bir personel aynı işverene ait iki firmada da sgklı olarak çalışıyor. Bu durumda ikisinden de kıdem tazminatı alabilir mi?
Merhaba Şirketler tüzel kişilik olduğu için her firmanın farklı bir yapısı vardır sahiplerinin aynı kişi olması fark etmez işci kıdem şartlarını her iki firmada hakediyorsa şartları uyuyors ikisindende kıdem alır
Merhaba.ben özel bir kurumda hemşirelik yapıyorum.tam gün ve 30 gün ssk li.başka bir kurumda tam gun ssk li diplamamı kiralamak istiyorum.bu mümkünmüdür.yasal olarak sorun teşkil edermi.
Merhaba Filiz hanım,
asıl işvereninizden izin alarak bu işlemi yapmanızı öneririm izinsiz yapmanız asıl işverene haklı fesih hakkı verir
Merhaba Nevzat bey, ben kamu kurumunda 657ye tabi biri memur iken 14 Nisan itibariyle istifa dilekçemi teslime etmiş bulunuyorum. Aynı zamanda bir devlet üniversitesinden de 2914 sayılı kanuna tabi oalrak araştırma görevliliğine atandığıma dair tarafıma bir tebligat yapıldı. Benim sorum üniversitede işe başlayınca memuriyetten istifa dilekçem kabul edilmese de üniversite tarafından sgk girişim yapılabilir mi?
merhaba Berk bey,
öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun sgk girişi için memuriyet istifanız şart değildir üniversitede girişiniz yapılabilir
iyi günler. Ben şu anda hali hazırda bir OSGB firmasında tam zamanlı diğer sağlık personeli olarak çalışıyorum. Mesai saatlerim 08:30-12:30/13:30-17:30 dur. Bu işyerinde sadece hafta içi çalışmaktayım. Hafta sonları ve hafta içi akşamlarında ilkyardım eğitmeni olarak farklı bir kurumda çalışmak istiyorum, çalışmam da bir sakınca varmıdır? Eğer sakınca yok ise kaç saat başka iş de çalışma hakkım var (haftalık-aylık)? Yardımcı olursanız sevinirim.
Mehmet bey asıl çalıştığınız yerden yazılı izin alarak çalışmanızı öneririm çünkü izinsiz bu çalışma asıl işverene haklı fesih hakkı verebilir.Asıl işveren izin verirse ikinci işte çalışmanızda hukuki sakınca yok sigorta açısından ne kadar çalışırsanız çalışın sadece aylık 30 gün emekliliğinize sayılacaktır
Merhabalar öncelikle.
Ben 1 ay süreyle staj yapıcam ve stajım zorunlu değil yani gönüllü olarak yapacağım.Ve stajdan bir kazancım yok yani ücret almıyorum sadece iş kazası sigortam ödenecek.Benim sorum ise 5de biten staj mesaisinden sonra akşam 6 dan 1 e kadar haftada 4 gün çalışacağım herhangi bir sıkıntı olur mu?
Alperen bey merhaba,
staj olsa bile sigortanız yapılacak fakat bir işte çalışırken ikinci bir işte çalışmanızda mevzuat açısından sakınca yok
İyi günler Nevzat bey ben bir belediyeye hukuki danışmanlık vermek istiyorum.Bu danışmanlık için bana sigorta yapmak zorunlulukları var mıdır.Teşekkür ederim
Emrah bey merhaba,
Belediyenin personeli statüsünde çalışacak iseniz sigortalı olmanız gerekir fakat danışmanlık şeklinde olacak ise sözleşme yapılıp sözleşmeye istinaden serbest meslek makbuzu keserekte hizmet verebilirsiniz
Nevzat bey Merhaba, 2 yerde çalışıyor görünüyorum aylık sgk primleri degişiyor bu primlerin toplamı aylık 6 bini geçerse gelir testi felan gerekiyormu yanlız 2 iş yerinin birinden maaş alıyor digerinden almıyorum şuan işler durdu üretim yok çıkış vermiyor ama sadede sıgortaları yatırıyor yani çalışıyor görünüyoruz bende başka bi işe girdim orada çalışıyom mecburen
Hamza bey merhaba,
gelir testi işsiz olanlar için fakat sizin durumunuzda iki yerden ücretli olmayla alkalı vergi mükellefiyetiniz doğuyıormu ona bakmanızı öneririm bu hususta aşağıdaki yazıyı okuyun
ücret gelirlerinde vergi
Tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirleri için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecektir.
2016 yılında elde ettikleri ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek zorunda olanlar;
● Birden fazla işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 30.000 TL’yi (Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşan ücretliler,
● Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı (istisna kapsamında olanlar hariç),
● İstisnadan faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri,
● Maliye Bakanlığınca yıllık beyanname ile bildirilmesi gerekli görülen ücret ödemesi yapılanlar,
● Ücreti kesinti yoluyla vergilendirilmeyen yukarıda sayılanlar dışında kalan ücretliler.
Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2016 yılı için bu tutar 30.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir
çok teşekkürler nevzat bey son bir şey benim ilk çalıştıgım yer 20.11.2016 tarihinde bütün işcilerini bir ay sonra üretime devam edecegiz diye yolladı hiçbir evrak felan imzalamadık aradan 7 ay geçti şuan hala acılmadı kaç ay madur olduk ne maaş yatırdılar nede çıkışımızı verdiler hala her ay sıgortalar ödeniyor , ama maaş yok, çalışma yok,iflasta vermedi fabrika bende noterden bir hafta önce ihtar çekip çıkışımı istedim bu durumda benim kıdem tazmınatım duruyor ihbarım kendim çıkışımı istedigim için yandı galiba peki bu zamanakadar geçen süredeki çalışmadıgımız ama sıgortasını yatırdıkları günler ne olacak bunu merak ediyorum
bir anonim şirketin iki ayrı şehirdeki şubesinde ayni kişiyi ayrı ayrı yetkili tayin edip çalıştırılması mumkünmüdür?
Merhaba Süreyya hanım aynı kişi kısmi istihdamlı göstermek kaydı ile iki şubedede gösterebilirsiniz
Merhaba şuanda gaziantepte işkurda çalışıyor gözüküyorum. Bayram izni girdi ve ben istanbula geldim. İş buldum özel bir şirket. İstifamı veremiyorum çünkü tatilde. Ve benim iş başı yapmam gerekiyor. Sigortam var. İşe başlar başlamaz sigorta yapacaklar. Bende istifamı sigortam yapıldıktan bir kaç gün sonra vereceğim. Bir sıkıntı olur mu?
Merhaba ,
Aynı anda iki yerde sigortalı görülebilirsiniz yeni işyerinizde sigorta girişiniz yapıldıktan sonra geriye doğru 10 günlük çıkışınız yapılabilir
Merhaba benim sorunum farklı şimdi nah kurum var nişanlıyım çeyiz parası veriliyor buna başvurmak için nikah kıymak lazım benim pazartesi günü de bir is mulakatim var eğer kabul edilirsem sigortam yatırılacak böyle olursa bağ kur ile ilişkim bitiyor nikah kiyacam yakın zaman da ama bu iste bir kaç gün içind e sonuçlanma ihtimali var yani çeyiz paramı nasıl alabilir sigortam yapılmadan şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Nuran hanım ,
sorunuzun cevabını aşağıdaki makalede bulabilirsiniz
https://www.nevzaterdag.com/evlenme-odenegi-ceyiz-yardimi/
Merhaba Nevzat Bey
Çalıştığım firmada sigortam 20 gün kendi firmamdan, 10 gün ise başka bir firmadan sigortamı yatırıyor işveren.
Benim için sıkıntı oluşturacak mağdur edecek bir durum oluşurmu?
İşveren neden böyle bir durum yapmış olabilir?
Ali bey merhaba,
aylık 30 gün sigortanız ödeniyor ise
sgk açısından hak kaybınız olmaz fakat
çalışma süreniz iki şirkete bölüneceği için kıdem,yıllık izin gibi haklarınızda kayba ugrayabilirsiniz
Merhaba Nevzat Bey,
Sayfanıza tesadüfen denk geldim. Yıllardır bu konuda yöneltilen soruları açıklayıcı ve hızlı bir şekilde yanıtladığınızı gördüğümde şaşırdım ve sizi tebrik etmek istedim, örnek bir çalışma olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim.
Ümit bey merhaba,
güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
paylaşılan herşey mutluluk verir bilgiyi paylaşmakta bence öyle birilerine faydam oluyor hayır dua alıyorsam ne mutlu bana
Merhaba Nevzat bey;
firmamda SGK olarak çalışıyorum firmamız şirket grubu ve iki firmadan iki ayrı maaşı bana toplam maaşım denk gelecek şekilde 30 prim günüden zaten yatırıyorlar burda bir sorum yok. Şimdi başka bir firma CV özelliklerimden dolayı proje alımında benim diplomamı ve CV mi kullandı. Firmama da bilgi verdim SGK konusunda tasarrufu olmayacak ise izin verdiler. Diğer proje için haftasonları vb proje izleme ve kontrol işlemlerini yürüteceğim ve bunun karşılığında bana belirli bir ücret verecekler. Burada nasıl bir anlaşma yapmalıyım, hem mevcut çalıştığım firmalardan maaş alacağım hem de diğer proje firması bana nasıl bir yasal zemin altında ücret ödeyebilir. protokol, firma ile sözleşme vb imzalanan dokümanlar, danışmanlık adı altında yapılabilir mi uygun mudur?
Merhaba Saadet hanım,
ilk işvereniniz çalışmanıza izin veriyorsa sorun yok iki yerde sigortalı olabilirsiniz 2. işte part tıme sigortalı olacaksınız sözleşmenizide buna göre yaparsanız problem olmayacaktır.SGK açısından bir ayda sadece 30 günlük ödenen primleriniz işleme alınacaktır
Merhaba Nevzat bey, ben bir öğrenciyim ve ailemin sigortasına bağlıyım. Burs alıyorum fakat yazın çalışmak istiyorum; iş verenin üstüme sigorta yapmaması o iş verene sıkıntı çıkarır mı? Sigortalı çalışmam mümkün değil çünkü bursumu kaybederim.
Merhaba Diren hanım kyk bursunda risk yaşamamak için bu düşünceye kapıldınız sanırım ama
1-işveren açısından sigortasız personel çalıştırmak yasal yaptırım gerektirir
2-sizin açınızdanda sigortasız çalışmayın bir kaza vs olması halinde hakkınızı nasıl savunacaksınız
Bey şartları yazmışsınız sigorta primi 30 günü ve 45 saati geçemez diye bir kanunu yazmışsınız, peki bunları aşarsa ne olur
Merhaba,
mesai 45 saatin üstünde ise çalışan fazla mesai hakkına sahiptir bunu talep edebilir
Merhaba santiye şefliği yönetmeliğinde tam zamanlı olarak başka bir işte çalışamazsın ve il disinsa santiye sefi olarak calisamassin diyor. Ozel bir universitede haftada 5 gün gorev yapicam fakat henüz başlamadım. s.sefligi de Benim kendi isim olması dolayısıyla s. Şefiyken sigortamı yatırmıcam bundan dolayı universite başka bir işte çalıştığımı gorebilirmi veya s.sefligini bırakmami ister mi?
Merhaba Fatih bey,
kendi işinizde bagkurlu iseniz bu sigortalı çalıştığınız anlamına gelmez sözleşme şartlarınızı dikkatle incelemk gerekir sigortalı çalışamazmı yoksa çalışamazmı kuralı var çalışamaz kuralı varsa kendi işinizde sözleşme şartlarına uymama anlamına gelir
Nevzat bey ben şuan staj görüyorum okul bana 40 gün staj sigortası yaptı ben başka bi yerde sigortalı çalışabilirmiyim
Merhaba,
Sigortalı iken başka bir yerde sigortalı çalışabilirsiniz sadece stajınızı etkileyip etkilemeyeceğini okulunuzdan sorun
İki sigortalı olarak çalışabiliyormuyum yani
Okula sormama gerek varmı sigortalı başka işe girsem haberleri olurmu
Nevzat bey merhaba, milli eğitimde öğretmen olarak çalışıyorum. Emekliliğime az kaldı. Yazdığım (şimdilik iki tane ama devamı gelebilir) kitapları kendim satmak istediğimde vergi kaydı oluşturmam gerekiyormuş ancak öğrenmek istediğim, bunun için ayrı bir sgk kaydı da oluşturmalı mıyım? Emekli olduktan sonra ne olur?
Sedat Hocam öncelikle kitaplarınız hayırlı olsun,
vergi mükellefi olan biri sigortalı çalıştıracaksa sigorta dosyası açtırır çalışan olmayacaksa dosya açtırmak gerekmiyor siz sigortalı olarak çalıştığınız için bagkur zorunluluğunuzda yok