Ana Sayfa / Gündemden / İndirimli Gelir Stopaj Oranı ve Döviz Pozisyon Raporu Bildirimi

İndirimli Gelir Stopaj Oranı ve Döviz Pozisyon Raporu Bildirimi

İndirimli Gelir Stopaj Oranı Uygulamasının Süresi Uzatıldı!

7332 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı.

Karar ile 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda aşağıdaki değişiklikler yapıldı.

  • Mevduat faizleri ve katılma hesabı karşılığı ödenen kar paylarında,
  • Devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazinece kurulan Varlık Kiralama Şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde,
  • Bankaların ihraç ettiği tahvil ve bonolar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu Varlık Kiralama Şirketlerinin ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen kazanç ve iratlarda,
  • Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde,
  • Varlığa dayalı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, ipotek teminatlı menkul kıymetler ve varlık teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde

indirimli gelir stopaj oranı uygulaması 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Ayrıca, yapılan düzenleme ile döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar payları için uygulanan tevkifat oranı vade ayrımı olmaksızın % 25 olarak belirlenmiştir.

Özet Döviz Pozisyon Raporunun Tcmb’na Bildirimine İlişkin Süre Uzatımı Yapıldı.

Bilindiği Üzere;

Yurt içinde faaliyet gösteren bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ve üzerinde olan, 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan banka ve finansal kuruluşlar haricindeki tüzel kişilerin özet döviz pozisyon raporunu https://tcmbveri.gov.tr/ adresinde yer alan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” linki üzerinden doldurulmasına ilişkin düzenlemeye göre,

a)Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmaların raporlama yükümlülükleri 2024 yılı Ocak ayına ilişkin raporlama ile başlanacaktır.

  1. b) Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için ise Mart ve Nisan 2023 aylarına ilişkin raporlamaların en geç bildirim süresi 30 Haziran 2023’e kadar raporlanacaktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2 Temmuz 2023 tarihli ve 1220 sayılı yazısı ile yapılan düzenleme ile,

a) Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmaların özet  döviz  pozisyonu  raporu  verilerinin  bildirim yükümlülüğü Ocak 2024 ayından başlamak üzere ertelenmiştir.

Yabancı para cinsinden kredi bakiyesi 15 milyon dolar ve üzerindeki “sistemik risk veri takip sistemi” kapsamındaki firmalar aylık raporlamalarına devam edecektir.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir