Ana Sayfa / Girişimci / Girişimci Kötü Giden İşletmesini Nasıl Kapatacak?

Girişimci Kötü Giden İşletmesini Nasıl Kapatacak?

res78Piyasa ekonomisinin hakim olduğu ülkelerde, isletmeler kıyasıya bir rekabet ortamı içindedirler. Ömürleri sonsuz olarak kabul edilen isletmeler çeşitli nedenlerin ve giderek artan rekabetin etkisiyle zaman zaman başarısızlığa düşmektedirler. Başarısız isletmeler ise iflas etmekte, tasfiyeye gitmek zorunda kalmaktadırlar. Temel amacı kar elde etmek olan ve ömürleri sonsuz olarak kabul edilen işletmelerde meydana gelen başarısızlıklar istenmeyen durumlardır. İşletmelerin büyük çoğunluğu, kurulduktan sonra ilk bir yada iki yıl içerisinde başarısızlığa uğrarlar. Diğer isletmeler ise büyür ve gelişirler. Fakat bu büyüme ve gelişme onlarında başarısızlığa düşmeyeceği anlamına gelmez.

Biz bu bölümde şahıs işletmeleri ve şirketler açısından kapanış işlemlerini özetleyecek olursak şahıs işletmelerinde kapanış tasfiye işlemleri Ticari faaliyetinize başlarken veya sonlandırırken açılış ve kapanışı en kolay olan işletme türü şahıs işletmeleridir. İşletmenin yaptığı iş çalışma alanı gibi birçok unsur önem arz etmesine rağmen biz genel kural dâhilin de bir şahıs işletmesinin kapanış süreçlerini anlatacağım. Öncelikle kapanış tarihinizden itibaren 10 gün içinde, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine işi bırakma bildirimi ve ekinde; yazar kasa kapanış tutanağı(servisten alınır),tüm faturalar, vergi levhası, ödeme kaydedici cihaz levhası, gider pusulası v.b resmi evraklar ile kapanış ile ilgili müracaat edip ve kapanış tutanağı düzenleyeceksiniz  Bu tutanak önemlidir. Bundan sonraki süreçleriniz de mükellefiyeti bıraktığınızı ispatlayan belgedir, bunu iyi muhafaza edin. Bu tutanak sonrası kayıtlı olduğunuz meslek odası, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’, İş-Kur Belediye ve başka kaydınız olan yer var ise tamamındaki kayıtlarınızı kapatırken bu belgeye ihtiyaç duyacaksınız. Olaya şimdi birde şirket açısından bakacak olursak. İşletmeniz bir tüzel kişilik yani şirketse yukarıda anlattığımız şahıs işletmesi kadar kolay kapatılmayacaktır.

Şirketlerin kapanış işlemine kısaca Tasfiye diyebiliriz. Tasfiye, herhangi bir nedenle faaliyetine son veren, şirketin tüm hesaplarının kapatılmasıdır. Şirketlerin Sona Erme sebeplerinden herhangi birinin meydana gelmesi halinde şirket hemen sona ermez. Tasfiyede şirket 1 yıl kapatılamaz Yeni bir dönem başlar. Bu dönemde; Şirketin sona ermesinin tescil ve ilan edilmesi gerekir. Şirket varlığı tasfiye gayesiyle sınırlı olur. Ticaret unvanı Tasfiye halinde Kelimeleri eklenerek kullanılır. Tasfiye halindeki şirketin temsili tasfiye memurları marifetiyle yürütülür. Tasfiyeye giriş ve tasfiyenin bittiği Ticaret sicil gazetesinde ilan ve tescil edildikten sonra ancak şirketin vergi dairesi kapanışı yapılır. Bir yıllık tasfiye sürecinde tüm beyannamelerinizi (KDV varsa Muhtasar) verilir, Tasfiye döneminde tasfiye işlemleri ile alakalı geçici vergi beyannamesi verilmez, Tasfiye’ye girdiğiniz tarihten itibaren; tasfiyeye giriş tarihini takip eden dördüncü ayın 15’ine kadar bağlı bulunulan vergi dairesine, Tasfiye öncesi döneme ait kurumlar vergisi beyannamesi verilir (Tasfiye giriş beyanı)Tasfiye işlemlerine başlamadan önce aynı yıl içerisinde olsa bile tasfiye dönemi için yeni bir defter (yevmiye+kebir+envanter)tasdik ettirilir, Tasfiye süresi sona erdiğinde, bilançonun veya nihai hesabın kesinleşmesinden itibaren 15 gün içerisinde son kurumlar vergisi beyannamesini vereceksiniz. Bu anlattıklarımız yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı normal yoldan şirketin tasfiyesi ile alakalı idi fakat tasfiyeyi daha hızlı sonuçlandırmak isterseniz Tasfiyesiz fesih denilen bir başka yöntemde vardır ki bu biraz koşturmanıza sağlayacak fakat daha kısa sürede firmanızı kapatabileceğiniz bir yöntemdir Burada mahkeme kararı ile şirketin kapatılması söz konusudur.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS Taktırma Zorunluluğu Geldi!

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir