Enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, 2016 yılı Ocak ayı itibariyle emekli maaş ve ikramiye miktarları da belli oldu.
“Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme” uyarınca memur maaşlarına; 2016 Ocak ayında % 6, 2016 Temmuz ayında ise % 5 zam yapılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca ikinci altı aylık dönem için, doğacak enflasyon farkı uygulanacaktır.
SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşları ise; “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 55. maddesi” uyarınca; her yılın ocak ve temmuz ödeme tarihlerinde geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici enflasyon oranı kadar artırılacaktır.Bu sene emekli aylıklarına yapılacak zam da bu şekilde hesaplandı; yani 2015 yılının Temmuz – Aralık dönemi için gerçekleşen % 3,86 enflasyon esas alınarak emekli maaşları zamlandı.
- SSK, BAĞ-KUR emeklileri bu ay 100 lira seyyanen zam, % 3.86’lık enflasyon farkı ve % 4’lük vergi iadesini birlikte alacak. 1.300 lira alan bir emeklinin maaşı 1.500 TL’nin üzerine çıkacak.
- 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 2000’den önce emekli olmuşların en düşük işçi emeklisi aylığı 1.292,27 TL oldu.
- 2000’den sonra emekli olan işçi emeklilerinin 610 Lira olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 770,28 TL’ye yükselmiş olacak.
- En düşük BAĞ-KUR esnaf emeklisi aylığı 1.117,47 TL oldu.
- En düşük Bağ-kur tarım emeklisi aylığı da enflasyon zammıyla ve 100 TL ek ödemeyle 876,02 TL oldu.
- Memur emeklileri de % 6 zam ve % 4 vergi iadesini alacak. En düşük memur emeklisi aylığı ise, ocak ayından geçerli olacak enflasyon farkı %0,87 + %6 ‘lık zamla 1.378,28 TL’den, 1.533,34 TL’ye yükselecek.
Hükumet, 10 milyondan fazla emeklinin refah seviyesini yükseltmek için tüm olanakları seferber ediyor görünüyor. Emeklilerle alakalı Çalışma Bakanlığının yürüttüğü ve mecliste kanun teklifi olarak bulunan birçok yasa tasarısının varlığı da bu hususun önemsendiğini göstermektedir. Bildiğiniz gibi; geçen aylarda yürürlüğe giren uygulamalardan biri de BES, yani Bireysel Emeklilik Sistemi‘nde kapsamlı değişiklikler getirilmiş, bireysel emeklilik sistemine girenlerin ödedikleri primlere % 25 devlet desteği sağlanarak, ikinci emeklilik şansı sahibi olabilmeleri sağlanmıştı.
Tüm bunlarla birlikte hükumetin ekonomi ajandasında faizsiz kredi de var. Emeklilere faizsiz, geri ödemesi kolay kredi verilmesi planlanıyor. Faizsiz kredi, seçim beyannamesinde yer almıyor, ancak emeklilere önemli bir destek sağlamak için bu konuda çalışma yürütülüyor. Faizsiz kredi için kamu bankaları devreye girecek. Kamu bankaları, emeklilere maaşının 10 katına varan tutarda faizsiz kredi imkanı sunacaktır. Ucuz Ev Hamlesi; Hükumet, kirada oturan emeklileri TOKİ’den uygun fiyat ve uzun vade imkanıyla ev sahibi yapmak için çalışmaları hızlandırdı. ‘Emekliye İkinci Bahar Projesi’ kapsamında ilk aşamada 17 ilde inşa edilecek toplam 4 bin 354 konut için ön talepler toplanmaya başlandı. Her Emekliye Promosyon yolda; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı promosyon müjdesi de hayata geçirilecek. Böylece tüm emekliler yıllık en az 300 lira promosyona kavuşacak. Çalışma Bakanlığı bu hususta çalışmalar yürütmeye başladı. Emekli BAĞ-KUR’ludan kesinti kaldırılıyor; 6.01.2016 tarihinde meclise sunulan “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile, emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisinin kaldırılması da, emekli olduktan sonra çalışanların maaşlarında bir artış olmasına sebep olacaktır.
Benzer Yazılar