2011 yılının son gününde gazetelerde 2012 Türkiye’de vergi konusunda yeni neler yazılmış merakım ile bir tarama yaptım. Neredeyse her yerde “2012’de vergiler yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,2 oranında artırıldı. Böylece otomobiller için ödenen motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi Çevre temizlik vergisi, pasaport ve ehliyet için ödenen tüm vergiler, harçlar, cezalar, özel iletişim vergisi gibi neredeyse her ailenin muhatap olduğu vergi kalemleri bir aileye yaklaşık 279 lira ilave vergi yükü getirdi “ benzeri haberleri okudum tüm bu haberler ile Türkiye’de özellikle basında Türkiye’nin vergisel gerçeğinin doğru yansıtılmadığı sadece magazinsel psikolojik haberlerin ön plana çıkarıldığını gördüm. Oturup Türkiye’nin vergi sistemini değerlendirdiğimde, tüm inceleme ve araştırma sonuçlarının mükelleflerin vergiye yönelik gönüllü uyumlarının düşük olduğu ve kayıt dışı ekonominin boyutlarının gitgide büyüdüğünü tüm vergi otoritelerinin paylaştığını hatırladım.
Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım, kayıt dışı ekonominin genel oranlarda % 70 lerde olduğu vergi inceleme sonuçlarına baktığımız da ise %118 lerde olduğu bir bir ülke düşünün ve bu ülkenin 2012 bütçesinin %93 ü vergi gelirleridir.
Bu resme baktığımızda; piyasada likiditenin büyük oranlarda dolaştığı tüm ürün ve hizmetlere KDV, akaryakıt vergisi, özel tüketim vergisi ve tiryakilerin bir türlü vazgeçemediği tekel ürünlerinden yüksek dolaylı vergiler alarak ülkenin bütçe ve ekonomik dengesinin sağlanamayacağı düşüncesine sanırım herkes katılır.
Bu noktada, vergi gelirlerini arttırmak için mevcut vergi mükelleflerine ek külfet getirmeden vergi gelirlerini arttırmanın yollarını aramak gereklidir. Bu yazıyı okurken şunu sorabilirsiniz Türkiye’de doğrudan vergileri artırmak vergi adaletini sağlamak kayıt dışını kontrol etmek için vergi idaresi ne yapıyor?
Bu köşede daha önce vergi idaresindeki değişimin farkında mısınız? Başlığı ile ayrıntılı anlattığım makalelerimi okuyanlar hatırlayacaktır. Vergi idaresinin yeni uygulamaları ile kayıt dışı ile mücadeleyi destekleyen, mükellef idare ilişkisini kolaylaştıran ve vergi idaresini sorun değil çözüm merkezi yapma çalışmalarının birçoğunun tamamlanıp uygulamaya geçtiğini biliyoruz. Yine görüyoruz ki artık eski vergi idaresi yok teknolojiyi, bilgiyi kullanan iletişim ağı genişlemiş kontrol mekanizmaları sıkılaştırılmış Türkiye’nin en hızlı değişen ve gelişen kurumu olmuş yeni bir vergi idaresi artık kayıt dışı vergi kaçırmayla mücadeleye hazır ve önümüzdeki yıllarda vergi adaletinin yansıyışını ve sokaktaki insana yansıyan dolaylı vergiler yerine doğrudan vergilerdeki gelirlerin arttığını kayıt dışı ile mücadelenin yoğunlaştığını2012 den itibaren sanırım hepimiz göreceğiz
Peki, vergi ile muhatap olanlar 2012 de ne yapalım diye bir soru sorabilirsiniz?
Evet, bence bu soruyu her işletme sahibi, vergi mükellefi iş adamımızın sorması gerekir benim bu konudaki önerilerim;
Öncelikle 2012 de her vergi muhatabı işine ve işletmesine daha çok sahip çıkıp işlerini takip etmek zorunda. Vergi konusunda daha hassas olup, Muhasebe departmanlarınıza Alış-Satış faturalarımız masraf evraklarımız gibi muhasebeyi ilgilendiren tüm belgeleri doğru ve düzenli ulaştırmalıyız. Aksi Halde Verilecek beyannamelerde eksik beyan verilmesine sebep olacaktır. Eksik verilen beyannameler için düzeltmeler ait olduğu ayda yapılmaktadır. Ancak bilinmelidir ki, verilen her düzeltme veya yapılan her hata Vergi idaresi tarafından incelenme riskinizi arttırmaktadır.
Yine vergi mükelleflerimizin Faaliyetleri ile ilgili olmayan masraf belgelerini daha az vergi ödeyeyim düşüncesi ile gider yazdırmamalarını öneririm neden mi? bu tür bir masraf belgeleri vergi incelemesinde, belgenin yaklaşık 3 Katı tutarında ceza ödemenize sebep olabilir. Yine vergi mükellefi girişimcilerimizin muhasebelerini önemsemeleri artık bir zorunluluk oldu Mali müşavirlerinizi artık daha çok ziyaret edip onlardan kanunlarımızdaki avantajları şirketinize nasıl uygulayabileceğinizi, eksik ve yanlışlarınızı nasıl düzelteceğinizi vergi planlaması nasıl yapacağınız konusunda destek almalısınız.
Son olarak şunu söylemek isterim ülkemizde artık vergi her zamankinden daha önemli ve vergi idaresi de artık eski vergi idaresi değil işletmelerinizin daha az vergi ödemesinin yolu artık kayıt dışına sebep olabilecek işler yapması değil peki ne midir? Kanunlarımızda size sağlanan teşvikler, vergi avantajlarını kullanmak ve vergi planlaması yapmaktır. Şunu da unutmamak lazım vergi kaçırma yüzünden kanunlardaki o ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalınması, hem işletmenin hem de devletin zarara uğratılmaması gerekir. Bu vesile ile 2012 yılının ülkemize barış, huzur ve mutluluk getirmesini, Vergi mükelleflerinin sorunsuz bir vergi yılı geçirmelerini dilerim.